Miten tienata kotoa käsin kotiäitinä? Näin minä onnistuin

Olen ollut kotiäitinä eli kotona äitinä yhteensä 16 vuotta. Virallisemmin voisi varmaan sanoa kotiäitiyteni kestäneen noin 14-15 vuotta, aina siihen pisteeseen kun nuorin lapsemme alkoi käydä päiväkodissa, vaikka se alkuun tarkoittikin vain kahta päivää viikossa. Jos kotiäitiys määritellään vain sen mukaan, kuinka kauan äiti saa kotihoidon tukea niin sitten kotiäitiyttä on kertynyt yhteensä 9 vuotta, tosin noistakin vuosista tein töitä 6 vuotta kotoa käsin.

Näin yhdistin lapsiperhearjen ja työn

Kun esikoisemme syntyi, päätin olla kotona mahdollisimman pitkään. En tarkkaan osaa sanoa mistä halu tähän kumpusi, mutta tietysti syvimmiltään äidiksi tulosta ja siitä, että halusin pystyä olemaan itse läsnä lapselleni ja mahdollisesti tuleville sisaruksille mahdollisimman paljon heidän varhaislapsuudessa. Aloin haaveilemaan kotoa käsin työskentelystä ja selvittämään miten se olisi mahdollista toteuttaa.

Vuosi taisi olla 2007 kun ensimmäinen äitiysloma oli ohi ja aloin tutkimaan etätyömahdollisuuksia. Eihän niitä tuohon aikaan juuri ollut, puhelinmyyntiä ja haastattelututkimusten tekoa lukuun ottamatta. Päätin silti onnistua ja löytää jotain muuta tekemistä kuin myyntiä, koska en kokenut sitä itselleni mieluisaksi työksi – olin aina ollut ujo enkä tosiaankaan mikään myyntityyppi.

Lähdin selailemaan netistä löytyviä erilaisia työpaikkailmoituksia, joiden työn kuva sopi taitoihini joita minulla jo oli vähän pohjalla; toimistotyöt, tiedonhaku, kuvankäsittely, nettisivujen hallinta ym. Erilaiset assistentin työt sopivat tähän hyvin, ja pohdinkin että monia niistä voisi käytännössä tehdä etänäkin.

Mieheni oli opiskellut tässä kohtaa elämäämme datanomin tutkinnon ja lähtenyt suunnittelemaan yritystoimintaa mainosalalla. Siinä sivussa aloin itse oppia ja opetella samoja asioita.

Asenne etätyötä kohtaan tyrmistytti

Tuolloin noin vuoden 2007 aikaan etätyöhön suhtauduttiin vielä hyvin epäilevästi. Koin tyrmäyksiä toisen perään kun lähetin eri yrityksiin työpaikkahakemuksia ympäri Suomen. Sekään ei auttanut, että tarjosin osaamistani myös yrityksenä, sillä suunnittelin oman yritystoiminnan aloittamista ja assistenttipalveluiden tarjoamista yrityksille. Kerta toisensa jälkeen petyin kun minulle ei vastattu tai sain täystyrmäyksen etätyö-ajatukseeni.

Ajattelin aina, että vielä se oikea yritys ja oikeat ihmiset tulevat jonain päivänä vastaan, ja tulivathan he. Lopulta sain vastakaikua yhdestä yrityksestä, ja siitä lähti liikkeelle yrittäjyys ja jo 13 vuotta kestänyt yhteistyö BoMentis Coaching Housen kanssa. Tein itselleni nettisivut ja aloin mainostamaan mm. uutiskirjein. Tämän jälkeen löytyi hiljalleen lisää asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja toivomani työ kotoa käsin oli saavutettu! Vuosien mittaan olen muotoillut omia palveluja, opiskellut muutaman ammatin ja auttanut lukuisia yrityksiä viestinnän, markkinoinnin ja toimistorutiinien kanssa etänä.

10 vinkkiä miten tienata kotiäitinä

  1. Etsi etätyöilmoituksia työpaikkaportaaleista – nykyään etätyötä on paljon tarjolla!
  2. Voisiko oman alasi työtä tehdä etänä? Jos ei, pohdi seuraavia vaihtoehtoja.
  3. Onko omasta alastasi mahdollista muotoilla palvelua, jota voi tuottaa etänä?
  4. Voisitko avata kevytyrittäjätilin ilman omaa y-tunnusta/yritystä ja ottaa vastaan keikkatyönä toimisto/some/markkinointitöitä?
  5. Jos et etsi nopeaa tietä lisätuloihin, voisitko alkaa blogata arjestasi?
  6. Mitä taitoja sinulla on – esimerkiksi kirjoittaminen, projektinhallinta, asiakaspalvelu, visuaalista silmää, liiketoiminnan ymmärtäminen ym.. Etsi etätöitä näihin liittyen!
  7. Aktivoidu somessa ja vaikuta! Somessa voi myös tienata.
  8. Voisitko tienata kotikutsuilla? Vaatteisiin tai hyvinvointiin liittyen?
  9. Luo omasta osaamisestasi verkkokurssi tai -valmennus
  10. Myy omia käsitöitä, maalauksia, grafiikkaa – mitä ikinä osaatkin tehdä!

Lue myös tuore juttu kotiäitiydestäni Me Naiset -lehdessä.

Tutustu virtuaaliassistentiksi -miniverkkokurssiin.

Lisävinkkejä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.