Skip to content

Miten alkaa kevytyrittäjäksi?

Kevytyrittäjyys kuulostaa sanana ehkä halvalta tai joltakin, mikä ei ole ihan ”kunnollinen” yrittäjä. Mutta kyllä se on ihan yhtä hyvä tapa työllistää itsensä kuin muutkin tavat! Ja kevytyrittäjyyttä näkee tällä hetkellä kasvavassa määrin myös työpaikkailmoituksissa, joissa kerrotaan myös toisinaan että laskutus kevytyrittänänä palkkauksen sijaan onnistuu myös. Joskus työpaikkailmoituksissa haetaan pelkkiä kevytyrittäjiä.

Olen ollut itse kevytyrittäjä nyt yli 2 vuotta ja erittäin tyytyväinen sellainen. Kevytyrittäjyyttäni edelsi vuosikymmen perinteistä yrittäjyyttä, joten voin oikeasti sanoa, että kevytyrittäjyyskin on hyvä juttu!

Kannattaako kevytyrittäminen?

Miksi EI kannattaisi? Mikä vaan yrittäminen yleensä kannattaa, jos töitä vaan on ja onnistuu yrittäjänä myymään osaamistaan määrällisesti niin, että tulee toimeen tai saa hyvää lisätuloa. Ja jää siis voitolle. Kukaan ei estä sinua kevytyrittäjänä tekemään myös palkkatöitä samaan aikaan. Eikä paperisota ole yhtä iso kuin perinteisillä yrittäjillä, jos näin teet ja joudut selvittämään tulojasi viranomaisille.

Yksinkertaisesti sanoisin näin: Kevytyrittäjänä et voi jäädä tappiolle. Periaatteessa. Tokihan välillä voi tulla tilanteita, jossa työn takia pitää tehdä uusia hankintoja, joiden kustannusta ei voi saada heti takaisin mistään.

Ja sitten on tilanteita, jossa kevytyrittäjä voi saada samaan aikaan esimerkiksi työttömyyskorvausta ja palkkaa. Näissä on tietysti joskus byrokratian kiemuroita matkassa, ja joku tuki voikin jäädä saamatta, eikä kaikkea voi aina ennakoida.

Pääpiirteittäin kevytyrittäjyys on kuitenkin helppoa yrittämistä, koska siihen ei tarvita omaa kirjanpitäjää, eikä oma-aloitteisia maksuja ennakkoverojen tai arvonlisäverojen muodossa. Et voi velkaantua ainakaan helposti verojen takia, koska ne vähennetään laskuttamastasi työstä automaattisesti jo ennen kuin saat palkkaa. Myös YEL-maksut menevät tuloista automaattisesti, jos niin haluat.

Mikä tahansa yritysidea ei ole kannattavaa toteuttaa kevytyrittäjänä. Mikäli liiketoiminnan harjoittaminen vaatii toistuvasti isompia investointeja ja ostoja, perinteinen yrittäjyys on parempi vaihtoehto. Kevytyrittäjänä et voi myöskään esimerkiksi harjoittaa sellaista verkkokauppaa, jossa ostat ensin sisään tuotteita ja myyt ne sitten eteenpäin. Itse tehtyjä tuotteita ja vaikkapa verkkokursseja ja -valmennuksia voi sen sijaan myydä, myös verkkokaupan tapaan kevytyrittäjänä.

Tälläistä on työ kevytyrittäjänä

Omat työpäiväni kotoa käsin kevytyrittäjänä ovat varmaankin ihan samanlaisia kuin monen muun freelancer-tyyppisesti yrittävän. Päivät koostuvat itsensä markkinoinnista, asiakaspalvelusta, asioiden selvittelystä ja asiakasprojektien suunnittelusta. Siis ne hektiset ajat päivistäni, jolloin pystyn tekemään töitä nykyään kotiäitiyden ohella.

Saan tuloja kevytyrittäjänä näin:

  • Markkinoin ja myyn osaamistani yrityksille ja yksityisille verkossa.
  • Laskutan tekemäni työt Omapajan laskutuspalvelussa. Lasku lähtee asiakkaalle sähköpostitse joko suoraan järjestelmästä, tai voin lähettää sen itse. Myös verkkolaskutus onnistuu.
  • Omapajassa voi itse määritellä, milloin haluaa palkan. Palkkapäivä voi olla säännöllisesti kerran kuussa, kaksi kertaa kuussa tai palkkaa voi nostaa silloin kun haluaa, kunhan asiakas on ensin maksanut laskun.
  • Palkkapäivää edeltävänä päivänä tai (pika)palkkapyynnön jälkeen, saan sähköpostiini ilmoituksen uudesta palkkalaskelmasta, ja palkka on tilillä palkkapäivänä.
  • Myös pikapalkka onnistuu, eli palkka samana päivänä palkkapyynnöstä.

Kevytyrittäjän palkasta tehtävät vähennykset

Asiakkaan maksamasta laskusta vähenee heti arvonlisävero, jonka osuus maksusta ei tule siis kevytyrittäjän omalle käyttäjätilille näkyviin, koska laskutuspalvelu hoitaa maksamisen verottajalle oman liiketoimintansa kautta.

Palkkalaskelmassa kevytyrittäjän bruttopalkasta (eli asiakkaan maksama lasku pois lukien arvonlisävero) vähennetään tulovero oman veroprosentin, eli ihan tavallisen verokortin mukaan. Palkasta vähennetään myös YEL-maksu, jos olet YEL-vakuutettu etkä maksa sitä itsenäisesti. Lisäksi palkasta menee laskutuspalvelun palvelumaksu ja sairausvakuutusmaksu ja loput saa tilille palkkana.

Kevytyrittäjän maksamista palvelumaksuista ollaan montaa mieltä. Toisalta ne ovat korkeita, toisaalta sitten taas rinnastettavissa kirjanpitäjän kuluihin, joita perinteisessä yrittäjyydessä muodostuu väkisinkin. Kuten kirjanpitokulut, myös kevytyrittäjän palvelumaksut voi vähentää sellaisenaan omassa verotuksessa.

Kevytyrittäjän verovähennykset

En ole itse millään tavoin veroasiantuntija, mutta jotain perustietoa oman kokemuksen kautta on kuitenkin kertynyt. Vaikka kevytyrittäjä ei voi tehdä kaikkia samoja vähennyksiä verotuksessaan mitä perinteinen yrittäjä, niin aika paljon saa silti tehdä.

Kevytyrittäjä voi vähentää seuraavia hankintoja verotuksessaan

  • tietokoneista ja tietoliikenneyhteyksistä aiheutuneet kulut
  • työkaluostojen kulut
  • työhuoneen ja -asunnon kulut
  • opiskelu- ja koulutusmenot
  • työmarkkinajärjestöjen jäsen- ja työttömyyskassamaksut.

Lisäksi kevytyrittäjän maksamat palvelumaksut ja YEL-maksut vaikuttavat verotukseen ja ne täytyy muistaa huomioida veroilmoitusta tehdessä. Omasta näkökulmastani verovähennyksiä saa tehdä ihan tarpeeksi suhteessa siihen, mitä digipalveluina omaa osaamistann myyvä henkilö tarvitsee.

Näin aloitat kevytyrittäjänä

Voit aloittaa kevytyrittäjänä yksinkertaisesti rekisteröimällä itsellesi kevytyrittäjätilin! Rekisteröityminen EI velvoita sinua mihinkään; sinun ei tarvitse alkaa laskuttamaan heti, eikä ollenkaan jos käykin niin että muutat mielesi. Tarvitset aloittaaksesi vain oman tilin laskutuspalvelusta, sekä verokortin siinä vaiheessa, kun asiakkaasi on maksanut ja haluat nostaa palkkaa. Verokortti ladataan oman tilin asetuksiin, josta palkanlaskija saa vertoprosentista tiedon.

Jos uskot, että tulet tienaamaan kevytyrittäjänä enemmän kuin YEL-minimitulorajan (8 063,57 € vuonna 2021), niin sinun tulee ottaa YEL-vakuutus, jos sitä ei vielä ole. Tämänkään kanssa ei tarvitse tuskailla, vaan saat esimerkiksi Omapajan kautta YEL-vakuutuksen vaivattomasti, valitsemalla tilin asetuksista valinnan, jolla annat Omapajalle oikeuden ottaa hankkia vakuutus puolestasi ja hoitaa siihen liittyvät maksut. Jos haluat, voit myös hankkia vakuutuksen itse, ja maksaa laskut erikseen.

Kuka tahansa voi olla kevytyrittäjä

Kevytyrittäjätilin voi avata kuka tahansa; ei ole väliä oletko työssä, työtön, vapaalla vai opiskelija. Tilin avaus ei vielä vaikuta mitenkään muuhun elämääsi. Jos olet palkkatyössä, kevytyrittäjätulo voi olla kivaa lisätienestiä. Jos olet työtön, voit hankkia kevytyrittäjänä keikkoja tai hyvällä onnella uuden kokopäivätyön! Kevytyrittäjyys ei sekoita työttömyys- tai opintotukia, jos saadut tulot ilmoittaa oikein Kelalle. Tokihan tarpeeksi suuret tulot kuitenkin pienentävät työttömyyspäivärahaa tai opintotukea kuten mikä tahansa tulo.


Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

7 ajatuksia aiheesta “Miten alkaa kevytyrittäjäksi?”