Skip to content

Miten laskuttaa ilman yritystä?

Haluaisitko toimia yrittäjätyyppisesti, ehkäpä alkuun osa-aikaisesti, mutta et ole valmis perustamaan yritystä ja y-tunnusta, miettimään kirjanpitoa sekä kaikkea ihanaa mitä yrityksen pyörittämiseen kuuluu? Onneksi nykypäivänä löytyy vaihtoehtoisiakin tapoja tuottaa omia palveluita ja myydä omia tuotteita ilman yritystä.

Laskuttaminen kevytyrittäjänä ilman toiminimeä tai osakeyhtiötä

Yksinkertaisin ja helpoin ratkaisu tehdä töitä, tuottaa palveluja tai myydä itsetehtyjä tuotteita lienee kevytyrittäjäksi rekisteröityminen. Perinteisellä kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan laskutuspalvelun kautta laskutettua työtä, jossa sinulla ei ole omaa yritystä eikä siis omaa y-tunnusta. Tämä ero oman y-tunnuksen omistamisen ja laskutuspalvelun käytön välillä kannattaa huomioida. Olen havainnut, että kaikki eivät sitä ymmärrä.

Toisinaan ihmiset menevät tässä sekaisin, koska esimerkiksi OP-kevytyrittäjyydessä mukana on oma y-tunnus ja näin ollen se ei ole todellista kevytyrittäjyyttä siinä mielessä, että laskutus tapahtuisi ilman omaa yritystä. ”Kevyttä” OP-yrittäjyydestä tekee se, että OP huolehtii puolestasi kirjanpidosta, ja laskutus tapahtuu heidän palvelussaan.

Kuka voi ryhtyä keytyrittäjäksi ja laskuttaa ilman y-tunnusta?

Vastaus on yksinkertainen: ihan kuka tahansa. Voit olla palkkatyössä osa- tai kokopäiväisesti sekä työtön tai opiskelija, ja samaan aikaan myös kevytyrittäjä. Voit olla myös kotiäiti. Kevytyrittäjyys ja muut elämäntilanteet eivät sulje toisiaan pois.

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen ei vaadi mitään muuta, kuin rekisteröitymisen johonkin kevytyrittäjä-laskutuspalveluun. Lisäksi tarvitset verokortin, jonka toimitat palveluntarjoajalle, yleensä lataamalla sen oman tilin kautta. Sitten vaan myymään omaa osaamista, ja laskuttamaan siitä palvelusta, johon rekisteröidyit.

Jos haluaisit koota tiimin, mutta et voi palkata kevytyrittäjänä itsellesi alaista, voit silti teettää töitä toisella kevytyrittäjällä. Esimerkiksi Omapajan kevytyrittäjänä voi laskuttaa toista Omapaja-kevytyrittäjää sisäisellä laskulla. Näin ollen sinulla voi olla tiimikavereita tai yhteistyökumppaneita joiden kanssa toteutat yhdessä palveluita.

Kevytyrittäjän kulut

Kevytyrittäjä maksaa palkastaan periaatteessa samat kulut kuin tavallinen työntekijäkin, yhdellä erolla. Kevytyrittäjä joutuu ottamaan itselleen YEL-vakuutuksen, jos arvio työtulosta vuoden aikana ylittää YEL-minimirajan. YEL-vakuutuksen hankkiminen ei ole iso juttu, ja käytännössä se ei vaadi muuta kuin laskun maksun kuukausittain tai muissa jaksoissa, riippuen laskutusjaksovalinnasta.

Kevytyrittäjyydessä palkanmaksaja eli laskutuspalvelu ei maksa siis palkkakuluja, vaan ne vähentyy YEL:n, veron ja sairausvakuutusmaksun muodossa palkasta. Lisäksi palkasta vähennetään automaattisesti kevytyrittäjäpalvelun palvelumaksut, jotka liikkuvat yleisemmin 2-7 % välillä. Näitä palvelumaksuja voi käytönnössä verrata yrittäjän kirjanpitokuluihin, ja ne saa ilmoittaa omiin verovähennyksiin. Testaa Omapajan palkkalaskurilla, paljonko sinulle jäisi nettopalkkaa laskuttamastasi työstä.

Milloin kevytyrittäjä saa palkkaa?

Kevytyrittäjänä saat palkkaa silloin, kun sinulla on ollut töitä ja olet laskuttanut asiakasta, joka on maksanut laskun. Palkka maksetaan ilmoittamallesi pankkitilille, ja saat palkkalaskelman, kuten tavallinen työntekijäkin. Silloin, kun sinula ei ole töitä, et saa palkkaa. Voit siis olla muualla töissä, työttömänä, kotiäitinä tai -isänä tai vaikka opiskelijana samaan aikaan.

Kevytyrittäjätulot vaikuttavat mahdollisiin tukiin joita voivat olla työttömyyspäiväraha, kotihoidontuki, äitiyspäiväraha, toimeentulotuki jne. Vaikutus on samanlainen, kuin millä tahansa palkkatyöllä eli joudut ilmoittamaan tuloista tukien maksajille. Se, mikä erottaa tässä kohtaa kevytyrittäjyyden perinteisestä yrittäjyydestä on huomattavasti pienempi paperisota. Kevytyrittäjä nähdään useimmissa tilanteissa edelleen yrittäjänä, mutta tulojen ja tilanteen selvittämiseksi vaadittava paperisota ei ole suuri; oman kokemukseni mukaan riittää, että Kelalle tai muulle taholle lähettää palkkakuitit pyydetyltä ajalta.

Olen kuullut, että joskus voi joutua täyttämään yrittäjän tuloarviolomakkeita, mutta niihin ei tarvitse täyttää montaa kohtaa, koska kevytyrittäjä (jolla ei ole omaa y-tunnusta) ei luonnollisesti voi toimittaa yrityksen tuloslaskelmia ja taseita, koska yritystäkään ei ole.

Kiinnostaako kevytyrittäjyys? Lue lisää alta

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.