Skip to content

Digiäidin elämää etätyön, kodin ja perheen pyörteissä

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kerron tässä omakohtaisen kokemukseni tähän astisesta kevytyrittäjyydestäni, ja siitä että mitä se sellainen yrittäjyys oikein on. Vaihdoin kaksi vuotta sitten noin kymmenen vuotta pitämäni toiminimen kevytyrittäjyyteen, enkä ole joutunut katumaan hetkeäkään. Muutoksen etuja olivat ehdottomasti suuren taakan tippuminen harteilta ja stressittömämpi arki:

 • Yrittäjyyden edut eli itsenäinen työ ja oma päätösvalta säilyivät.
 • Pois lähti kertaheitolla jatkuva stressi yrityksen juoksevista kuluista.
 • En enää vaivaa päätäni koko ajan siitä, jääkö jotain viivan alle.

Nyt kaikki hoituu lähes itsestään! Ainoa asia mikä harmittaa, on se että en tajunnut tehdä muutosta jo paljon aiemmin.

Perinteisiä yrittämisen muotoja on monia, enkä sano että ne olisivat huonompia vaihtoehtoja, mutta jos etsit nimenomaisesti kevyttä ja helppoa väylää yrittäjyyteen sekä lisätuloihin ja oman työn tai palvelusi kehittämiseen, kevytyrittäjyys on ehdottomasti sellainen. Kevytyrittäjä voi käydä palkkatöissä myös, eli jos haluat aloittaa pienessä mittakaavassa tai ”kokeiluna” oman bisneksen, rekisteröidy vain kevytyrittäjäksi, ja se on siinä!

Kevytyrittäjyys on yrittämistä ilman yrityksen omistajan stressiä ja velvoitteita. Tietysti velvoitteita on olemassa – mutta niistä ei tarvitse itse huolehtia. Kevytyrittäjänä ilman y-tunnusta laskutus tapahtuu palveluntarjoajan, eli laskutuspalvelun nimissä, ja palkan maksaa laskutuspalvelu. Lähetettyjen laskujen arvonlisäverottomasta summasta vähentyy verot(verokorttisi mukaan), eläkemaksut ja laskutuspalvelun kulut (jotka vastaa käytännössä usein yrityksen kirjanpidon kuluja) ja loppu onkin puhdasta palkkaa. Itse ei tarvitse huolehtia muusta kuin laskujen lähettämisestä omille asiakkaille.

Milloin tulisi valita kevytyrittäjyys?

Siihen ei mielestäni ole oikeaa vastausta. Perinteinen yrittäjyys on aina yhtä hyvä vaihtoehto, mutta ainakin seuraavissa tilanteissa kevytyrittäjyyttä kannattaa harkita;

 • ..kun haluat tienata lisätuloja etkä aloittaa yrittäjyyttä vielä kokoaikaisesti.
 • ..kun bisnesideasi ei vaadi suuria investointeja toteutuakseen.
 • ..kun haluat ensin ”kokeilla siipiäsi” yrittäjänä sekä testata ideoitasi.
 • ..jos käyt päivätöissä palkoilla, ja haluaisit sen ohessa pyöritellä omaa bisnestä.

Kevytyrittäjänä voit tarjota muille palveluita laidasta laitaan, niin sähköisiä palveluita kuin asiakkaan kanssa ja asiakkaan luona tehtäviä palveluita! Voit myös myydä itse valmistamiasi tuotteita.

Oma TOP 5 – kevytyrittäjyyden hyvät puolet

 1. Yrittäjyyden perushyödyt säilyvät (itsenäisyys, päätösvalta)
 2. Stressivapaus yrityksen juoksevista kuluista kuten vero, alv, yel, kirjanpito (nämä hoitaa omalla kohdalla Omapaja puolestani). Lisäksi kevytyrittäjänä eivät ennakkoverot ja arvonlisäverot vaani perässä ja odota maksua enää silloinkin, kun tuloja ei ole.
 3. Supernopea palkanmaksu
 4. Täysi luotto palveluntarjoajaan. Kaikkeen saa vastauksen nopeasti ja ammattimaisesti.
 5. Ei paperisotaa. Ei kuukausittaista kuittirumbaa. Helpompaa asiointia viranomaistahojen kanssa tuloista (kuten Kela).

Tämän kokemuksen olen saanut siis Omapajan kevytyrittäjänä.

Kenelle kevytyrittäjyys sopii?

Käytännössä kuka vaan voi olla kevytyrittäjä. ”Kevyt” ei tarkoita etteikö työ voisi olla täysipäiväistä, eikä myöskään sitä, että kevytyrittäjänä pitäisi jättää kaikki muu taakseen. Myös palkkatyötä tekevä voi alkaa kevytyrittäjäksi ja tienata sen kautta lisätuloja helposti, ilman yrityksen perustamiseen liittyvää stressiä ja sitä pahinta, eli paperisotaa.

Uskoisin että tämä on helppo tapa saada lisätyötä silloinkin, jos potentiaalinen työnantaja on nihkeä palkkaamaan. Tässä ajassa näkyy työpaikkailmoituksissa yhä useammin se, että käytetään vuokrauspalveluita joiden kautta sitten otetaan työntekijöitä. Näin ollen voitaisiin päätellä, että jos sinä työnhakijana kerrot voivasi laskuttaa työstä, se voi jossain tapauksissa olla eduksi!

Jos suunnittelemaasi liiketoimintaan liittyy paljon tulonhankkimiskuluja, niin silloin oman y-tunnuksen hankkiminen on ehkäpä aiheellista, koska kevytyrittäjä ei saa verovähennyksiin ihan kaikkia samoja asioita kuin mitä liikkeenharjoittaja.

Kevytyrittäjyyden voi aloittaa myös kaverin kanssa

Kevytyrittäjyys, toisin sanoen laskutusyrittäjyys on oiva tapa työllistää itsensä ja tehdä töitä vaikkapa porukassa yhteisellä markkinointinimellä mutta ilman yhteistä yritystä. Ainakin Omapajalla voi oman työnsä myös vakuuttaa yhdellä klikkauksella, joten siitäkään ei tarvitse murehtia, jos sattuu jotain. Ainahan voi sattua jotain:).

Omapajalla yrittäminen on oikeasti kevyttä!
Voit rekisteröityä ilman velvoitteita ja aloittaa sitten, kun se sinulle sopii, tai kun saat ensimmäisen asiakkaan!

Rekisteröidy Omapajaan tästä.

Jos tämä kirjoitus herätti kysymyksiä mieleen, kerron mielelläni lisää kokemuksista. Laita vaan viestiä!

Heidi Halonen
Kirjoitettu mukaillen alkuperäistä blogia, julkaistu 19.2.2020


Harkitsetko kevytyrittäjyyttä tai haaveiletko uudesta työstä, sen oman unelman tai ”jutun” löytämisestä?

Lähde mukaan Unelmaduunia -miniverkkokurssille suunnittelemaan uutta suuntaa!

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

6 ajatuksia aiheesta “Mitä on kevytyrittäjyys?”