Skip to content

Digiäidin elämää etätyön, kodin ja perheen pyörteissä

Näin löydät etätyötä – 10 vinkkiä

Voit löytää etätyötä netistä useilla eri keinoilla, riippuen työn tyypistä mitä haet. Netti on pullollaan keinoja tienata kotoa käsin, joten kaikkien erilaisten mahdollisuuksien kartoittaminen ja ymmärtäminen voi olla haastavaa ja aikaa vievää. Olen itse ottanut tavakseni vuosien varrelta sen, että pyrin seuraamaan säännöllisesti erilaisia vaihtoehtoja tienata netissä, googlettamalla sekä lukemalla teemaan liittyviä uutisia ja uutiskirjeitä eri lähteistä. Tämän tästä eteen ilmestyykin sitten uusia ideoita etätyöstä tai ns. passiivisen tulon tienaamiskeinoista.

Voit myös muotoilla ja luoda itse oman näköisen unelmatyön ja tarjota sitä palveluna muille, mikäli perinteisen palkkatyön hakeminen ei tuota tulosta.

10 vinkkiä, miten löytää etätyötä kotoa käsin

1. Hae säännöllisesti ilmoituksia eri medioista oikeilla hakusanoilla

Hyviä etätyöpaikkoja voi löytyä nykypäivänä mistä tahansa. Virallisimmat ilmoitukset löytynevät Duunitorin ja Mol.fi kaltaisista portaaleista, mutta ilmoituksia tulee vastaan myös keskustelupalstoilla ja tietysti yritysten omilla nettisivuilla. Googlettamalla avoin työpaikka + etätyö, löytyy välillä myös helmiä! Hyviä avainsanoja käyttöön lisäksi ovat mm. ’kotoa käsin’, ’etänä’, ’etätyöpaikka’.

Hyviä etätyön hakupaikkoja ja suorat linkit hakutuloksiin:
Duunitorin etätyöpaikat
CareerJet etätyöpaikat
Oikotien etätyöpaikat
Mol.fi etätyöpaikat

2. Lähetä rohkeasti hakemuksia kaikkiin sellaisiin työtehtäviin, joita käytännössä pystyy tekemään etänäkin

Kaikissa työpaikkailmoituksissa ei aina kerrota etätyömahdollisuudesta, vaikka sellainen olisikin olemassa. Tai ehkäpä työnantaja ei ole pohtinut mahdollisuutta. Hakemus kannattaa laittaa menemään jos työnkuva ja työpaikka muuten sopivat mielestäsi itsellesi – jos työ vaan on virtuaalisestikin tehtävissä. Kerro hakemuksessa etsiväsi etänä tehtävää työtä, sekä kerro taidoistasi ja mahdolliset työvälineet ja ohjelmistot joista sinulta jo löytyy omasta takaa.

3. Harkitse, voisitko toimia freelancerinä esimerkiksi kevytyrittäjänä?

Freelancer-pohjaisesti työskennellen voit tarjota omia palveluita virtuaalisesti muille, ja tienata näin lisää. Omat palvelut voivat olla mitä tahansa! Voit muotoilla oman osaamisesi ja tietämyksesi pohjalta konsultointipalveluja, suunnittelupalveluja tai vaikkapa verkkokursseja ja -valmennuksia. Voit myös lisätä etätyöpaikkahakemuksiisi tiedon siitä, että tarvittaessa voit laskuttaa työt myös!

4. Myy itse valmistettuja tuotteita netissä

Oletko taitava käsitöissä, askartelussa, nikkaroinnissa tai vastaavassa? Voit myydä itse valmistamiasi tuotteita ilman perinteistä yrittäjyyttä verkossa, rekisteröitymällä laskutuspalveluun kevytyrittäjänä. Tällöin sinun tehtäväksi jää tuotteiden valmistus ja mainostus verkossa sekä laskun lähetys tilaajalle. Laskutuspalvelu puolestaan maksaa sinulle palkan suoraan pankkitilille saamistasi maksuista.

5. Osallistu kyselyihin ja tienaa rahaa tai lahjakortteja

Verkossa voi tehdä kevyttä lisätienestiä pikkurahasta vastaamalla nettikyselyihin. Suurista tuloista ei voida puhua, vaikka rekisteröityisi jokaiseen mahdolliseen paikkaan, koska tienestit liikkuvat usein kymmenistä senteistä muutamiin euroihin / kysely. Osa kyselypalveluista maksaa pankkiot lahjakortteina eri liikkeisiin.

Muutamia hyviä paikkoja, joissa voi tienata palkintoja/rahaa vastaamalla kyselyihin:

6. Ryhdy sovellustestaajaksi verkossa

Olet ehkä joskus kuullut testaajan työstä, siis tarkemmin että on olemassa henkilöitä jotka testaavat verkkosivuja, pelejä tai sovelluksia työskeen. Tätä työtä voi tehdä melkein jokainen myös ilman koulutusta, kunhan taustalla on jonkinlaista perustietämystä digitaalisesta maailmasta. Mikäli koet että sinulla saattaisi olla käsitystä verkkosivujen perusasioista ja termeistä, saatat soveltua myös testaajaksi! Osa testaustyöstä koskee mobiilisovelluksia, osa verkkokauppoja tai -sivuja. Useimmat verkkopalvelut, joissa testaajien työtä on saatavilla, ovat portaaleja joihin yritykset ilmoittavat toimeksiantoja ja profiilin, ketä etsivät testaajiksi. Tehtäviin haetaan mukaan täyttämällä lyhyet kyselyt (taustatiedot), ja sitten sähköpostiin tai puhelinsovellukseen kilahtaa ilmoitus, jos sinut on hyväksytty mukaan. Kokemukseni mukaan palkkiot liikkuvat muutamista kympeistä jopa muutamiin satasiin per tehtävä.

Muutamia paikkoja, joissa voit tienata sovellustestaajana

7. Vuokraa omia tavaroita, tuotteita tai laitteita

Omistatko laitteita tai tavaroita, joita pystyy vuokraamaan muille? Entä osaisitko valmistaa jotakin vuokrattavaa – esimerkiksi juhlapaikan koristeita?

8. Omaatko kielitaitoja? Ryhdy kääntäjäksi verkossa

Jos osaat puhua ja kirjoittaa suomen kielen lisäksi edes yhdellä muulla kielellä kerkivertoisesti, voit hyvin tutkia, pystyisitkö tekemään käännöstöitä etävä. Verkosta löytyy maailmanlaajuisia freelancer-portaaleja, joissa voi hakea kääntäjän töitä. Tehtävät voivat vaihdella esimerkiksi sovellusten ja verkkosivujen kääntämisestä verkkotekstien kääntämiseen. Tarjolla on paljon erilaisia, toisinaan yllättäviäkin käännöstöitä. Olen itse tienannut elämäni helpoimmat 30 € keksimällä työn teettäjälle verkko-osoitteen nimen suomeksi. Tai oikeastaan en edes keksinyt lopputulosta itse, vaan kerroin vain mielipiteeni valmiista vaihtoehdoista. Erilaisia käännöstöitä sekä paljon muuta löytyy esimerkiksi Upwork.com-palvelusta.

9. Päätä, millaista työtä tekisit mieluiten, niin etsiminen helpottuu

Muotoile oma työnhakuprofiilisi itsellesi selväksi. Näin sinun on helpompi etsiä sellaisia mahdollisia työnantajia, joista voisi löytyä juuri sitä työtä mitä tykkäät tehdä. Listaa taitosi ja mielenkiinnon kohteesi liittyen erilaisiin työtehtäviin ja tekemisen muotoihin. Esimerkiksi, jos tykkäät erityisesti pyöritellä lukuja ja graafeja excelissä tai ohjelmistoissa, niin esimerkiksi kirjanpidon avustavat tehtävät voisi olla juttusi!

Seuraavaksi mieti, millä alalla haluaisit työskennellä. Kiinnostaako sinua ehkäpä rakennusala, hoiva-ala, kaupan ala, vai onko ihan sama millä alalla pyörittelisit lukuja? Kun olet tehnyt itsellesi selväksi, millainen työ sinua inspiroi ja motivoi, voit kohdistaa hakuja ja työpaikkahakemuksia yrityksiin, joissa sinun tyyppisiä taitajia todennäköisemmin tarvitaan – ja täysin sokea hakuammunta loppuu:).

10. Jos palkkatyön etsiminen etänä ei tuota tulosta, ala yrittäjäksi

Toisinaan siitä on hyötyä työtä hakiessa, jos voit kertoa laskutuksen myös onnistuvan jos palkkatyötä ei ole tarjolla. Näin erityisesti silloin, jos työnhaku kohdistuu yritykseen, joka ei juuri kyseisellä hetkellä etsi aktiivisesti uutta työntekijää, tai ehkä harkitsee osa-aikaista tai vuokratyöntekijää. Kun voit laskuttaa työstäsi suoraan työnantajaa, pystyt ohittamaan vuokratyö-yritysten palvelut ja luomaan laskutussuhteen suoraan sinun ja työnantajan välille. Omaa yritystä ei ole pakko perustaa, vaan pelkkä laskutuspalvelun käyttäminen riittää. Nykyään työpaikkailmoituksissa jo näkeekin kasvavassa määrin myös toiveita siitä, että työnhakija voisi laskuttaa esimerkiksi kevytyrittäjänä työstään. Jos et siis koe mahdottomaksi sitä, että laskuttaisit työsi, ota tämä lisäkonsti mukaan työnhakuun ja ilmoita hakemuksissa, että tarvittaessa voit myös laskuttaa työt!

Hyvän tai täydellisen etätyöpaikan löytäminen voi kestää

Kilpailu hyvistä etätyöpaikoista käy kuumana nykyään, ja siksipä sen oman täydellisen työn löytäminen voikin joskus kestää. Usein voi olla tarpeen tehdä montaa osa-aikaista etätyötä saman aikaisesti, yrittäjämäisesti koska osa-aikaisia ja projektiluonteisia tehtäviä on usein helpompi löytää ja saada.

Jos olet sinnikäs ja periksiantamaton sekä valmis näkemään vaivaa oman menestyksen ja onnistumisen eteen, löydät varmasti lopulta sen oman tavan tehdä töitä kotoa käsin! Jos mikään muu ei auta, voit aina luoda omasta unelmatyöstä palvelun, ja myydä sitä yrityksille tai yksityisille verkossa. Esimerkiksi, jos et löydä virtuaaliassistentin työtä etänä, voit alkaa tarjota sitä yrityksille palveluna. Sama pätee moneen muuhun titteliin!

Lisävinkkejä etänä työskentelyyn ja kevytyrittäjyyteen

Spread the love

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 ajatuksia aiheesta “Näin löydät etätyötä – 10 vinkkiä”