Luotonhakijan muistilista – huomioi ainakin nämä asiat ennen luoton hakemista

Vakuudettomien luottojen hakeminen on nykyään hyvin tavallista, ja koko lainanhakuprosessi on nopea ja yksinkertainen. Ennen lainan hakemista on kuitenkin hyvä olla selvillä muutamista asioista. Tässä artikkelissa käymme läpi seikat, jotka jokaisen luotonhakijan kannattaa ottaa huomioon. 

Valitse sopiva luoton määrä ja maksuaika

Hajosiko pesukone tai kenties edessä on välttämätön remontti? Vakuudettomat luotot voivat olla oiva ratkaisu niin arjen menoihin kuin yllättävissä tilanteissa, sillä lainan voi saada käyttöön todella nopeasti. Niitä ei kuitenkaan kannata ottaa turhaan kuluttamiseen. Hae luottoa siis vain silloin, kun sille on hyvä peruste. 

Aivan ensimmäiseksi tuleekin miettiä tarkkaan, mihin haet luottoa ja kuinka suuren summan todella tarvitset. Luottoa tulisi hakea vain todelliseen tarpeeseen eikä sitä koskaan kannata hakea enempää kuin sille on tarvetta. Ennen luoton hakemista on hyvä tehdä maksusuunnitelma ja varmistua siitä, että oma maksuvalmius riittää halutun kokoisen lainan ottamiseen. 

Lisäksi on järkevää laskea omaan talouteen sopiva takaisinmaksuaika. Kuukausierä ei saisi haukata liian suurta osaa tuloista, jotta se ei aiheuta hankaluuksia. Omaa taloutta ei tule kiristää liian tiukalle, ja aina kannattaa jättää pelivaraa odottamattomien tilanteiden varalle. 

Laina-aikaa ei myöskään kannata turhaan venyttää, sillä mitä pidempään luottoa maksaa, sitä enemmän sille ehtii kertyä korkoa ja mahdollisia muita maksuja. Moni luotonmyöntäjä tarjoaa sivuillaan lainalaskurin, jonka avulla voit kokeilla eri vaihtoehtoja lainasummalle ja laina-ajalle. 

Lain mukaan luotto on aina mahdollista maksaa takaisin maksuaikataulua nopeammin tai vaikka kerralla pois. Kannattaa myös ottaa selvää, tarjoaako luotonmyöntäjä mahdollisuutta maksuvapaisiin kuukausiin tai eräpäivän muutoksiin.

Tutustu luotonmyöntäjiin ja tarjolla oleviin lainatyyppeihin

Nykyään tarjolla on lukuisia luotonmyöntäjiä eri lainatyyppejä. Jos suunnittelet luoton hakemista, perehdy ensin luotonmyöntäjiin ja lainatyyppeihin, jotta haet omaan tilanteeseen parhaiten soveltuvaa vaihtoehtoa. 

Luottoja voivat myöntää niin pankit kuin muutkin rahoituslaitokset. Suomessa lainamarkkinoilla on sekä kotimaisia että ulkomaisia toimijoita. Olennaista on tarkistaa, onko toimija Finanssivalvonnan tarkistama, mikä on osoitus sen turvallisuudesta. 

Tarvitsetko luoton käyttöön kerralla vai tiettyä hankintaa tai menoa varten? Vai kaipaatko ennemmin jatkuvaa luottoa, jota voi nostaa käyttöön tarvittaessa?

Kulutusluotto on nimensä mukaisesti kulutukseen tarkoitettu kertaluonteinen laina. Kulutusluotto on vakuudeton laina eli sen saaminen ei edellytä vakuuksia tai takaajia. Kulutusluottoa voi hakea sadasta eurosta useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin. Maksuaika vaihtelee kuukausista vuosiin, lainasummasta riippuen.

Joustoluotto on toinen yleinen vakuudeton lainatyyppi. Joustoluotto toimii luottokortin tapaan; myönnettyä luottoa voi nostaa luottotililtä omalle pankkitilille tarpeen mukaan luottorajan puitteissa. Joustoluottoa palautuu käyttöön sitä mukaa, kun sitä maksetaan takaisin. 

Lue huolella luoton ehdot

Vakuudettoman luoton hakeminen onnistuu nykyään näppärästi netissä. Hakuprosessi vie vain muutaman minuutin ja mahdolliset lainatarjouksetkin saa lähes saman tien. Hakuprosessin kanssa ei kuitenkaan kannata kiirehtiä. 

Luotettavat luotonmyöntäjät ilmoittavat lainaehtonsa läpinäkyvästi sivuillaan. Ennen luoton hakemista on hyvä tutustua niin omiin velvoitteisiin kuin luottoon liittyviin maksuihin ja ehtoihin. Koska lainatarjoukset ovat aina henkilökohtaisia, et voi ennen lainahakemuksen lähettämistä tietää lainallesi tarjottavaa todellista vuosikorkoa, mutta voit perehtyä ennakkoon lainatermistöön ja luotonmyöntäjän käytäntöihin. 

Mikäli olet päättänyt hakea lainaa, ja kenties jo saanut lainatarjouksen, tarjouksen saaminen ei edellytä sen hyväksymistä. Voit siis rauhassa tutustua tarjottuun luottoon, sen korkoon ja ehtoihin ennen kuin tarjouksen mahdollista hyväksymistä.

Laske lainan kokonaiskustannukset vuositasolla todellisen vuosikoron perusteella, jotta saat selville sen todellisen hinnan. Luotettavat luotonmyöntäjät tosin esittävät tämän selkeästi myös lainatarjouksessa. 

Vaatimukset lainan saamiseen, täytätkö ehdot?

Ennen luoton hakemista kannattaa varmistaa, että täytät luoton hakemiselle asetetut edellytykset. Ota kuitenkin huomioon, että vaikka hakukriteerit täyttyisivät, ei se takaa lainatarjouksen saamista. 

Jokainen luotonmyöntäjä voi itse määritellä hakukriteerit, mutta pääosin eri toimijoiden ehdot ovat samankaltaiset. Vaihtelua on esimerkiksi siinä, mikä on vähimmäisikäraja lainan hakemiseen. Yleensä alaikäraja on vähintään 18-21-vuotta. 

Tyypillisesti luotonmyöntäjät edellyttävät, että lainanhakijalla on puhtaat luottotiedot, säännölliset tulot, pysyvä osoite Suomessa ja suomalainen pankkitili. Luotonmyöntäjät haluavat näin varmistua siitä, että hakijan maksukyky on riittävä, mikä suojelee myös lainanhakijoita mahdolliselta ylivelkaantumiselta. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.