Miksi syödä maitohappobakteereja?

Maitohappobakteerit ovat arkielämäni uusi toivo ja ”tuttavuus” joiden haluaisin helpottavan moniakin asioita, ensi sijassa vatsani toimintaa. Ja kiitos tämän hetkisen noron joka riehuu kouluissa ja päiväkodeissa, toivon todellakin että maitohappobakteerit suojelisivat meidän perhettä, kuten olen jostain joskus lukenut niiden voivan tehdä säännöllisesti käytettynä.

Kaiken lukemani perusteella nämä pienet mikrobit – probiootit – eivät ainoastaan tee vatsasta onnellisempaa paikkaa, vaan niillä on myös monia muita terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia.

Tässä muutamia syitä, miksi maitohappobakteerit ehkäpä kannattaa lisätä päivittäiseen ruokavalioon.

1. Vahvistavat vastustuskykyä: Maitohappobakteerit, erityisesti Lactobacillus ja Bifidobacterium -suvun edustajat, ovat kuin pieniä sotureita suolistossamme. Tutkimukset ovat viitanneet niiden vahvistavan immuunijärjestelmäämme auttamalla torjumaan haitallisia bakteereja ja viruksia. Erityisesti lapsille tämä voi tarkoittaa vähemmän flunssia ja muita infektioita.

2. Ruuansulatusysteemin ystävät: Maitohappobakteerit voivat auttaa ylläpitämään terveellistä suolistomikrobiomia, jos oma suoliston mikrobikanta on epätasapainossa. Tasapainoinen mikrobiomi edistää ravinteiden parempaa imeytymistä ja auttaa ehkäisemään ruuansulatusongelmia, kuten ummetusta ja ilmavaivoja.

3. Stressin taltuttajat: Ehkä yllättävintä on, että maitohappobakteerit voivat auttaa hallitsemaan stressiä. Siis huom! VOIVAT, tämä ei ole tieteellinen väite vaan perustuu siihen, mitä on tieteenkin nimissä tutkittu, mm. aivojen ja vatsan toiminnan yhteyttä eli niin kutsuttua suoliston akselia. Maitohappobakteerit voivat tukea tätä yhteyttä ja vaikuttaa positiivisesti mielialaan, vähentäen stressin ja ahdistuksen tunteita.

4. Lasten kehityksen tuki: Lapsille maitohappobakteerit voivat eri väitteiden pohjalta olla erityisen hyödyllisiä. Ne auttavat paitsi vahvistamaan vastustuskykyä myös tukemaan aivojen kehitystä. Niin lasten kuin aikuisten ruuansulatusongelmat voivat vähentyä merkittävästi maitohappobakteerien käytön myötä.

5. Maitohappobakteerit ja hyvä mieli: Suoliston ja mielen välinen yhteys on kiistaton. Tutkimukset viittaavat siihen, että terve suolistomikrobiomi voi edistää hyvää mielialaa ja auttaa torjumaan masennusta. Maitohappobakteerit voivat siis olla avain myös henkiseen hyvinvointiin.

Vaikuttaa siltä, että maitohappobakteerit tekevät paljon enemmän kuin vain taltuttavat vatsavaivoja. Aloitin oman ”kuurini” vasta noin viikko sitten, tavoitteenani pitää maitohappobakteerit osana päivittäistä rutiinia pidempään. Ongelmanani on sappirakkoleikkaukseni jälkeen päälle jäänyt hyvin sekaisin oleva vatsan toiminta, joka pitäisi jotenkin palauttaa vihdoin normaaliksi. Jospa tämä auttaisi! Ja kuten todettu, tämä päällä oleva norokausi saa tekemään kaikenlaisia toimia, millä vatsatauti vältettäisiin meidän perheessä. Olen kuullut joidenkin ihmisten vannovan maitohappobakteerien nimeen tautien välttämisessä, joten – kokeillaan!

Tutustu BioGaian probiootti-tuotteisiin tästä.

Yhteistyö-artikkeli Olo-Apteekin kanssa.

Lisätietoa maitohappobakteereista

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.