Skip to content

Allergian selvitys prosessi etenee vihdoin!

Allergian puhkeaminen aikuisena

..mystinen ja odottamaton asia, joka ilmestyi omaan elämääni aivan tyhjästä viime helmikuussa. Viikkoa ennen viime hiihtolomaa luulin ensin sairastuneeni flunssaan. Kun nuha ilman mitään muita oireita – tai flunssan tuntua – vain jatkui ja jatkui, piti alkaa ihmetellä. Koronatestit näyttivät negatiivista joten en ollut huolissani, mutta tuskissani kyllä. Lopulta sain idean, voisiko allergia olla syynä oireiluun. Tarkemmin sanottuna epäilykset heräsi siitepölyallergiaa kohtaan, ja vahvistuivat kun allergialääkkeen kokeilu poisti oireet.

Silmän alusten turvotus oli luultavasti kaikkein varhaisin allergiaoireeni

Ennen nuhaoireita olin kärsinyt jo vuoden sellaisesta kummallisesta väsymyksen piikkiin laittamastani oireesta, kuin silmän alusten turvotus. Turvotus ilmeni jatkuvasti, useina päivinä viikoittain niin että iltapäivällä yleensä aloin tuntea painetta silmien alla. Ajattelin aina sen johtuvan väsymyksestä ja huonosta unesta, enkä ajatellut asiaa enempää. Pussit silmien alla tosin harmittivat aika usein! Nyt ymmärrän senkin liittyneen allergiaan, koska oire on jatkunut nenän vuotamisen kanssa, ja siihenkin onneksi VIHDOINKIN lääkkeet auttaa.

Korvien kohina – edelleen mystinen oire joka voi liittyä myös allergiaan

Samoihin aikoihin silmien ympäryksen turvotuksen kanssa alkoi aiemmin korvien jatkuva humina ja kohina, josta kärsin vieläkin nyt 1,5 vuotta myöhemmin. Tätä vaivaa jo tutkittiinkin lääkärissä aiemmin mutta mitään vikaa ei löydetty. Sittemmin oivalsin, että korvan sisäosissa voi olla allergian aiheuttamaa painetta ja nestettä kertyneenä, joka aiheuttaa jatkuvan tinnituksen. Lääkärikin vahvisti asian mahdollisuuden.

Lisäriesana ristiallergia tai oikea ruoka-allergia

Iänikuisen nuhan ja turvotuksen lisäksi viime kesän aikana sain jälleen uudenlaisen ihanan oireen mukaan edellisten joukkoon: nielun ja suun kutiaminen. Tätä on tullut melko säännöllisesti esiin erilaisten ruoka-aineiden nauttimisen jälkeen, joita ovat ainakin vehnäleipä, tomaatti, omena, juustosnacksit, ehkä paprika. En ole laittanut merkille tarkoin mitä on tullut syötyä, koska oire ei ala aina heti syömisen jälkeen vaan aikaa voi kulua parikin tuntia.

Tämä ei ole ihan ainutlaatuisen uutta, suuni on kutissut ennenkin elämässä mutta niin harvoin, ettei siihen ole tullut kiinnitettyä huomiota. Nyt se on kuitenkin niin toistuvaa, ja rasittavaa että oiretta ei voi olla huomioimatta. Kerran koko kitalaki kutisi niin paljon, että minun oli pakko harjata sitä hammasharjalla, jonka seurauksena sain verestävän haavauman kitalakeen! Onneksi se parani kuitenkin nopeasti.

Liittyykö krooninen ientulehdus allergiaan?

Sellainenkin lisäkysymys on pyörinyt mielessä, liittyykö allergia eli tila, jossa elimistö tavallaan hyökkää itse itseään vastaan, jotenkin siihen että kärsin todella usein ientulehduksista. Hampaiden säännöllisellä harjauksella hyvin ei ole vaikutusta vaan tulehduksia putkahtelee esiin tämän tästä ienrajaan eri puolilla suuta. Ehkäpä hammaslääkärille pitäisi ottaa suunta seuraavaksi ja keskusteluun ikävä vaiva, jolle en ole keksinyt selitystä tai ehkäisykeinoa!

Allergiatestien tuloksia odotellessa

Kävin eilen verikokeissa, joista nyt tutkitaan melko laajasti eri allergioita. Kiitos ja huokaus, että säästyin ihopistokokeelta, koska neulakammoisena uskon että se olisi ollut tuskaa! Tutkimustuloksissa menee luultavasti viikko.

Malttamattomana odotan, mille olen mahdollisesti allerginen, vaikka tietysti kivempi olisi kuulla että allergiaa ei ole. Joku kumma juttu oireiden taustalla varmasti on, ja allergia olisi ehkä se helpoin selitys, niin ei tarvitsisi murehtia olevan kyse jostain vakavammasta, tai esimerkiksi homealtistumisesta. Veikkauksia kehiin! Uskon että tuloksena löytyy siitepöly, ehkäpä perus pölypunkkikin! Mitä tulee ruoka-aineisiin, olisiko ”vain” ristiallergiaa… toivoisin..?


Lue myös