Skip to content

Heidi Halonen | Digiäidin elämää etätyön, kodin ja perheen pyörteissä

Kun allergia puhkeaa aikuisena

Voiko allergia puhjeta aikuisena?

Tätä olen joutunut pohtimaan viime aikoina ja jos yleislääkäriimme Googleen on luottaminen, niin voi se puhjeta ihan koska vaan.

Allergiat ovat todella yleisia pikku harmeja elämässä, melkein jokaisen elämässä on varmastikin jollain tavalla jotakin allergiaa tai yliherkkyyttä, ja jos ei itsellä niin ainakin jollain läheisellä. Itselläni ei ole koskaan ollut mitään allergioita, niin että olisin ainakaan tunnistanut olevani herkkä millekään. En ole myöskään kärsinyt esimerkiksi korvatulehduksesta, poskiontelotulehduksesta tai vastaavista hyvin yleisistä vaivoista ikinä, ja kuvitellutkin sitten olevani jotenkin todella hyvän terveyden omaava henkilö XD. Mitään yleissairauksia ei ole. No, nyt tähänkin on tullut muutos ilmeisesti.

Aloin kärsiä nuhasta viime helmikuussa, vähän ennen hiihtolomaa. Tai siis nuhaksi sitä luulin, mutta ihmettelin kyllä sitä, etten kokenut kärsiväni flunssasta joka vie aina voimat ja olon totaalisen väsyneeksi ja voimattomaksi. Kävin koronatestissä ja tulos oli odotetusti negatiivinen. Nenän vuoto vaan jatkui ja jatkui sitten pari viikkoa, joka on vielä ihan ok koska joskushan flunssat venyy.

Kuukauden jälkeen aloin jo ihmetellä, että mikä ihme nyt on kyseessä. Nenä vaan jatkoi vuotoaan ja vuoto siis oli siis kirkasta ja alkoi aina kohtauksen omaisesti, ollen välillä pois vaikkapa 5 tuntia päivällä, ja alkoi sitten taas. Lisäksi olen aivastellut välillä monen monta kertaa putkeen ja pää on aivan turvonneen tuntuinen sekä olo väsynyt. Aloin pähkäillä että nyt on joku tulehdus jossain tai jotain pahempaa, vaan se selkein syy jäi pois ensin mielestä kokonaan eli joku allergia!

Lääkäriin vai ei, siinäpä kysymys

EN ole vielä käynyt lääkärissä jo 7 viikkoa oireilleen nenän takia, mutta uskoin jo että kyseessä voi olla allergia, hieman asioita googlailtuani! Hain eilen apteekista yhden pienen Heinix-paketin antihistamiinia testiksi koska järkikin (sekä apteekin myyjä) asian vahvisti; jos allergialääke tehoaa, niin allergiaa se on. Ja niinhän se sitten taitaa olla. Vain 1-2 tuntia ensimmäisen tabletin ottamisesta ja tadaa – oireet poissa. Ja niin ne ovat vielä tänäänkin! Välillä tuntuu että nenäonteloissa alkaisi kutittamaan mutta se tunne tavallaan laimenee nopeasti. Olen siis kai allerginen jollekin! Jätin jo takaisinsoittopyynnön lääkäriin ajanvaraukseen koska allergiatesteihinhän tässä pitänee mennä että tietää, mitä varoa jatkossa tai yrittää siedättää sitten itseä.

Miten selättää allergia?

Lueskelin netistä allergioiden ennaltaehkäisystä ja löysinkin hyviä ohjeita siitä, miten ei saa siivota liikaa tai pitää liian puhtaina paikkoja, ja pitää (ja saa) sotkea itsensä ulkona multaan ja kaikkeen.. No joo, olen elänyt maalla lapsuuteni eläinten kanssa ja todellakin sotkenut käteni ties mihin, eikä liian puhdasta ole ollut lapsuuden kodissa eikä omassammekaan, koskaan.

Sitä vaan mietin että jos allergian laukaisijana on pöly, ja olen siis vaikkapa pölylle allerginen niin voiko liika pöly olla ollut se laukaiseva tekijä? Ainakaan pölyttömyys se ei todellakaan ole ollut! 😀 Ja jos ongelmana olisi pöly, niin parempaa siedätyshoitoa kuin tämä meidän kodin pölyisyys, on enää hankala saada. Toki sitten ilmeisesti jotkut ruoka-aineetkin voivat laukaista oireet, vaikka kyse olisi siitä pölyallergiasta tai johonkin kasvin kukintaan liittyvästä allergiasta.

Yhtä tai useampaa allergiaa rikkaampana siis tästä eteenpäin! Katsotaan mitä selviää.

Lue myös

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 ajatuksia aiheesta “Kun allergia puhkeaa aikuisena”