Skip to content

Meidän erityisarjen apuvälineet

Elämä kun päätti antaa meidän perheen osaksi näitä erityisiä haasteita, niin se toi myös mukanaan erilaisia apuvälineitä. Meillä apuvälineiden suhteen on palvelu pelannut ainakin toistaiseksi helpon tuntuisesti; kaikkea on tarjottu jo ennen kuin olemme ymmärtäneet edes pyytää ja kysyä.

Toisaalta löytyyhän toki sellaisiakin juttuja mitä toivoisin kovasti meille, joita ei saa maksutta mistään apuvälinelainaamoista tms., nimittäin kaikki ihanat aistituotteet. Valot, hypisteltävät jutut, aistilelut..

Meidän pienimmän, nyt lähes 3-vuotiaan pojan haasteena on siis vielä diagnosoimaton, melko varmasti jokin harvinainen geneettinen sairaus joka aiheuttaa hyvin hitaan motorisen ja älyllisen kehityksen sekä mm. liikkumisen ja tasapainon haasteita.

Liikkumaan opettelun apuvälineet

Toistaiseksi meillä on liikuttu ilman apuvälineitä, tällä hetkellä kontaten, mutta jotta pojan lihakset vahvistuisivat ja seisomisasennossa olo jäntevöityisi, käytössä on seisontateline. Telineen avulla me sitten harjoittelemme pystyasentoa päivittäin. Kun teline tuli meille, se ihastutti ulkonäöllään totaalisesti koska kuvitelmat ennakkoon olivat jotain ihan toista. Tämä onkin niin lapsekkaan oloinen ja värinen kuin voi ja mukana on pöytä puuhailuja varten. Renkaiden avulla pikku harjoittelijan paikkaa voi siirtää kotona helposti.

Hetken meillä oli lainassa aiemmin ns. kävelyvaljaat, jotka puetaan avustajan ja lapsen päälle yhtäaikaa, ja sitten harjoitellaan tuetusti kävelyä.

Tämä on meidän Dondolino!:) Se lukee toisessa jalassa.

Istumisen ja harjoittelun apuvälineet

Istumisen avuksi me ollaan saatu sairaalalta lainaan ns. kulmatuoli, jolla voi istua lattian tasolla tuetusti. Tämä tuoli on ollut todella kätevä apu, koska istumaan opettelussa on ollut niin kauan ja paljon haasteita. Tällä hetkellä istuminen onnistuu jo omin voimin, mutta haasteita on vielä jäljellä siinäkin.

Lisäksi kotijumppailun tueksi meillä on mm. pehmeä kiilatyyny, jonka avulla harjoitellaan tasanainoilua ja esteiden yli konttailua.

Tukivaate ja tukikengät lihasten sekä jalkojen tueksi

Tämä onkin ollut uusi ja mielenkiintoinen tuttavuus, nimittäin tuki/painekankaasta(Lymed) mittojen mukaan valmistettu tukivaate. Meille räätälöitiin fysioterapeutin suositusten pohjalta haalaripuku jossa on pitkät hihat ja lyhyet lahkeet. Vasempaan hihaan sekä lantiolle tuli hieman tukevampaa kangasta koska niissä kehon osissa pojalla on ollut haastetta. Tukivaatteen avulla esimerkiksi kontatessa on helpompi pitää suorana heikompaa toista kättä sekä pitää yllä normaalia lantion asentoa pystyssä.

Tätä on hieman haasteellista pukea päälle koska on TODELLA tiukka, mutta se on takoituskin painevaatteissa.

Ja sitten löytyy nämä ihanat kenguru-tukikengät tai oikeastaan sandaalit! Ensimmäisinä kenkinä meillä oli ensin sairaalasta lainatut tukikengät mutta saatiin jalan kasvettua sitten ihka uudet kengurukengät. Nämä on ihan meidän poitsun näköiset! Hän on sellainen kenguru itsekin, kun haluaisi vain pomppia!

Nämä kengät ovat sopii täydellisesti meidän pikkukengurulle!

Muita apuvälineitä

Edellisten lisäksi meille on taannoin rantautunut ns. pottatuoli, joka on ratkaissut suihkuongelmamme. Olin nimittäin aikani pohtinut, että mitä keksisimme avuksi suihkutuokioihin, kun poika ei istu itse kunnolla esimerkiksi ammeessa, eikä seiso tuetta. Ensin kaavailimme fysioterapeuttien kanssa suihkutuolia ja pottaa erikseen lisäavuksi arkeen, mutta pottatuoli sitten ratkaisikin kaksi juttua yhdellä iskulla. Se on siis pieni lasten säädettävä potta+tuoli -yhdistelmä josta saa pottaosan pois. Näin ollen tuoli toimii kivasti niin suihkussa apuna kuin pottailun harjoitteluun.

Aivan ensimmäinen apuvälineemme alle vuoden iästä alkaen taisi olla monitoimituoli, joka korvasi tavallisen lasten syöttötuolin pitkään. Monitoimituoli oli liikuteltava ja siinä sai säädettyä kaikkea mahdollista; jalkatuen asentoa, istumakulmaa, pään tuen kokoa ja korkeutta, sivutukia.. Mutta tuon tuolin käytöstä päästiin sitten eroon kun lopulta istuminen tavallisessa syöttötuolissa alkoi sujua ilman sivutukia.

Jatkoon tilausta ainakin taaperokärryille ja aistituotteille

Mitä tarpeita tulevaisuus vielä tuo, ei voi tietää! Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että lähitulevaisuudessa voidaan vihdoin meilläkin töpötellä eteenpäin taaperokärryjen tuen avulla. Tähän tarpeeseen voi ehkä tulla jokin perinteinen kärrymalli kaupasta tai sitten apuvälineeksi luokiteltava kärry apuvälinelainaamosta. Uskoakseni jarrut ja säädöt tulevat olemaan tarpeen, ja niitä ei yleensä kaupan malleista löyty!

Aistituotteet, erityisesti valot ovat tosiaan sellaisia, mistä haaveilen kovasti. Löytyykö vinkkejä? Erilaisia valoja, kuten esimerkiksi tälläisiä kuplaputkia saa ulkomailta edullisemmin, mutta voiko laatuun luottaa silloin?