Skip to content

Digiäidin elämää etätyön, kodin ja perheen pyörteissä

Miten nostaa veren hemoglobiini- ja rauta-arvoja pysyvästi?

Ongelmana jatkuva lievä anemia

Päätinpä kirjoittaa itseäni piinaavasta ongelmasta, nimittäin ilmeisesti jatkuva anemia. Ei vakavaksi mennyt tila, mutta olemassa oleva ongelma kuitenkin. Sain tietää potevani anemiaa sattumalta 2020-vuoden alussa, kun hakeuduin lääkäriin reisilihasten kivun takia. Pakottava reisien kipu tuli esiin usein liikunnan jälkeen, mutta se oli erilaista kuin ”normaali” lihasten jumiutuminen. Lääkäri sitten määräsi laajat verikokeet ja sieltähän putkahtikin esiin anemia. Kaikki muut arvot olivat kunnossa. Tuolloin niin hemoglobiini- kuin ferritiini ja muutamat muut rauta-arvot olivat kaikki selvästi alle viitearvojen.

Rauta-tableteilla (annostus 2 tablettia joka toinen päivä) niin hemoglobiini kuin muutkin rauta-arvot palasivat normaalimpiin lukemiin puolessa vuodessa. Parin kontrollin jälkeen tilanne oli ok ja lopetin raudan syönnin. Yritin kovasti panostaa terveelliseen ruokaan.

Kun olo meni taas voimattomaksi, ajattelin testauttaa rauta-arvot uudestaan

Vuosi lisäraudan pois jättämisen jälkeen, eli tarkemmin viime kesänä 2021, aloin pohtia ovatkohan ne rauta-arvot pysytelleet tasaisina. Olo ei ollut mikään mahtavin ja päivisin väsytti kovasti. Laitoin tuon useimmin, kuten aina viime vuosina taas sen piikkiin että joudun valvomaan silloin tällöin öisin pienimmän pojan uniongelmien takia. Kun eteen sitten tuli välillä hyväunisiakin jaksoja eikä olo kohentunut, päätin ottaa härkää sarvista kiinni. Lisäksi olin kärsinyt allergiaoireista kauan, niin sekin asia saisi edetä tutkimuksiin samalla viimeinkin!

Miten nostaa hemoglobiini-arvoja pysyvästi?

Uusimmista verikokeista paljastui sitten ei-yllätyksenä jälleen lievä anemia. Ei niin pahoja arvoja kuin aiemmin, mutta hemoglobiini oli tasan alarajalla ja ferritiini aivan lähellä alarajaa. Muita rauta-arvoja tai niihin liittyviä ei nyt testattu. Lääkäri kertoi, etten saa lopettaa raudan syöntiä vaan sitä pitää nyt jatkaa. Vähän tuskastuin mielessäni, että miksi ja miten kauan? Miksi hemoglobiini ja ferritiini ei pysy ylhäällä? Syön normaalisti, kuten aina ennenkin. Aiempi lääkäri oli kertonut minun olevan ”siinä iässä” oleva nainen, että nämä alhaiset rauta-arvot ovat hyvin yleisiä. Liittyy kuukautisten läsnäoloon naisten elämässä. Mene ja tiedä, onko tuo nyt se syy minulla.

Haluaisin keksiä, miten rauta-arvot saisi normaaleiksi pysyvästi? Jos nyt oletettavasti taustalla ei siis ole mitään sairautta joka aiheuttaa anemiaa. Ravinto on avainjuttu, mutta mitä tehdä paremmin sen suhteen?

Sain hoitajalta ja apteekista paljon neuvoja siihen, miten maitotuotteita tai kahvia sekä tiettyjä lisäravinteita ei pidä syödä samaan aikaan ruoan tai rautatablettien kanssa, jotta rauta imeytyisi. Ymmärrän nämä ohjeet, mutta ei minun ole ennenkään tarvinnut miettiä milloin syön mitäkin yhtä aikaa!

Monipuolinen ja rautapitoinen ruoka kokeiluun

Suunnitelmani on tästä eteenpäin syödä kiltisti rautalisää kuten on käsketty, mutta ottaa suunnitelmallisemmin ravintoon enemmän salaatteja, pinaattia ja muita suositeltavia aineksia. Ehkäpä voisin panostaa enemmän hyviin proteiineihin ja jättää punaista lihaa pois, sitä on ehkä liikaakin ollut ruokavaliossa. Onko sillä merkitystä rauta-arvoihin, en tiedä mutta kanaa, kalaa, pähkinöitä tilalle – yritän ainakin!

Vinkkejä rauta-arvojen kanssa kamppailuun?

Seuraa Instagramissa @heidihalone!


Lue myös

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •