Skip to content

Kirotut flunssapöpöt

Taas. Aina syksyllä. Tiesin jälleen tämän. Jo yhdeksättä vuotta tässä taidetaan potea flunssasyksyä. Meillä se tarkoittaa sitä, että kun koulut alkaa niin heti elokuussa sieltä rantautuu kotiin flunssa-aalto, joka ei ota loppuakseen ennen kuin keväämmällä. Olen niin kyllästynyt.

Tarkemmin sanoen ne flunssapöpöt tulee aika varmasti nimenomaan ala-asteelta. Näin on ollut siitä lähtien, kun vanhin lapsemme aloitti koulun aina näihin päiviin kun keskimmäinen poikamme on ala-asteella vielä. Ylä-astelainen on todella harvoin, jos koskaan kipeä nykyään. Toista oli sekin vielä alle neljäsluokkalaisena.

Eikä siinä mitään että flunssaa tulee, kunhan itse voisin välttää sen, eikä tauti tarttuisi muihin. Viimeiset kolme vuotta syksy on mennyt aina niin että ensin ala-astelaisemme sairastuu, ja heti pian meidän pienin poika. Ja sitten valvotaan yöt. Ja sama toistuu, usein. Välillä on tuntunut siltä että joka kuukausi on joku uusi pöpö kierroksessa.

Miksi flunssa tarttuu pikkulapsien keskuudessa?

Vastaus on aika selvääkin varmaan; pienemmät lapset leikkii niin kiinni toisissaan ulkona ja sisällä, eivätkä he osaa niin välttää toisia päin yskimistä ja aivastelua. Samalla tavoin kuin flunssa, myös mahataudit leviää kovin helposti nimenomaan pikkulasten keskuudessa. Loputon piina, joka ei häviä! Voisiko pikkulapset laittaa maskit kasvoilleen (vitsi)? Desifioida käsiään normaalioloissakin kouluissa? Tuskin, eikä auttaisi nekään.

Meillä ala-astelainen on jo nelosluokalla mutta ei ole meno vielä sen vertaa rauhoittunut, että ne taudit ei yhtä ärhäkästi leviäisi kuin ennenkin. Nyt on toinen flunssa menossa tänä syksynä ja kas kummaa pienin koululainen sairastui ensin, sitten pikkuveli. Yhtenä vuotena meillä oli niin, että juuri ennen jokaista lomaa iski flunssa koko perheeseen. Sairastettiin syysloma, joulu, hiihtoloma…

Onko tänä talvena kaiken lisäksi luvassa pahin flunssa-kausi ikinä?

Niin ne viisaat väittävät, että tänä talvena saatetaan kokea kovia flunssien kanssa, kun koronarajoituksia poistetaan. Taidan haluta ottaa tällä kertaa myös influenssarokotteen ihan vaan kaiken varalta. Olen sen pari kertaa ottanut aiemmin, hyvin kokemuksin vaikka tehosta tai hyödystä en voi mitään sanoakaan.

Apteekista on minua neuvottu pari kertaa syömään c-vitamiinia ja sinkkiä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon. Olen siis syönyt, voisiko se olla todellinen apu koska flunssa ei lapsista ole vielä tänä syksynä itseen (kunnolla) iskenyt? Kenties. Olen myös pohtinut, voiko olla niin että en erota oikeita nuha-oireita koska syön koko ajan allergialääkkeitä jotka estävät nenän vuotoa. Toisaalta ei niiden lääkkeiden pitäisi tehota ei-allergiseen nuhaan. Toisaalta sitten taas minulla EI löydetty allergiaa tutkimuksissa, mutta krooninen nuha on päällä ilman lääkkeitä..

Vihaan flunssaa. Olen toivoton.

Kuva: Canva

Lue myös

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

2 ajatuksia aiheesta “Kirotut flunssapöpöt”