Skip to content

Digiäidin elämää etätyön, kodin ja perheen pyörteissä

Takaisku ja potku persuksiin sai taas remonttihaaveet esiin

Ihana rentouttava ja hyvin levätty viikonloppu takana? Sellainen oli itsenikin TARKOITUS saada, taas, mutta toisin kävi. Okei, ihan kivasti meni ja mukavasti perjantai-lauantai-sunnuntai-aamu -akseli mutta sitten kävikin köpelösti. Voi miksi, aina joku hajoaa kun sitä vähiten odottaa?

Meidän kotona siis sanoi eilen itsensä niin sanotusti irti lopullisesti – uskoisin – talon lämmitysjärjestelmä eli sähkökattila joka hoitaa veden lämmityksen ja kierrätyksen talossa, jossa on vesikiertoinen sähkölämmitys. 80-luvulta peräisin oleva hökötys antoi jo yli puoli vuotta sitten vinkkejä siitä, että lopun alkua eletään, kun se lakkasi kylmimpinä talvipäivinä kierrättämästä vettä. Tuolloin ongelma oli vielä onneksi ”vain” pumppu, joka saatiin vaihdettua.

Tällä kertaa ei enää auta osien vaihdot. Hökötyksen, joksi nyt kutsun tätä kirottua laitetta, yläosassa puhkesi vesiputki ja roiski isolla paineella vettä lattialle ja suoraan hökötyksen alaosissa oleviin sähköjärjestelmiin. Siitä alkoikin sitten kyteä jo tulipalo, joka rätisi sähkölaiteosan sisällä kun tajusimme tilanteen. Vedet poikki ensin, sitten sulakkeet irti ja tilanne hallinnassa! Onneksi ajoissa!! Jos tilannetta ei olisi sattumalta tajuttu, tai se olisi kehittynyt yöllä.. niin, en uskalla edes ajatella.

Tähän ihastuimme kertaheitolla 10 vuotta sitten. Onhan se oma koti rakas, vaikka sellainen arvaamaton on-off-suhde siihen onkin nykyään.

Vanhan omakotitalon kunnostus itse on ikuisuustyö!

Meidän omakotitalo on 60-luvulta, ja se tieto jo kertonee aika paljon. Miksihän ostettiin näin vanha talo? En enää tiedä. Jostain syystä ihastuimme tähän isosti. En lähtisi samaan uudelleen, ellei talo olisi valmiiksi peruskorjattu KUNNOLLA jo ennen ostoa, ja enpä tiedä, lähtisinkö sittenkään. Tällä hetkellä mietin, että asuisin mieluummin rivitalossa tai jopa tilavassa kerrostaloasunnossa. En jaksisi kunnostaa, tai pelätä, mikä paikka seuraavaksi hajoaa tai sitä, että kotona voi olla vaikka hometta.

Tuo ikivanha sähkökattila ei todennäköisesti siis enää voi tulla kuntoon, koska sähköjohdot lähtivät sulamaan ja osa sähköjärjestelmistä kärähti. Kukaan järkevä ei taida ainakaan yrittää tuollaista käynnistää, tai korjata. Selvittelemme nyt sitten mahdollisuuksia hankkia uusi lämmitysjärjestelmä kotiin.

Keittiön remontti saatiin viime talvena jotenkin aluilleen, kun vanha väri kaapin ovissa vaihtui valkoiseen ja liesituuletin uudistui. Vähän on sekin jotain jo!

Remonttikohteet eivät tähän lopu, vielä pitkään aikaan

Vaikka taas toivottavasti sadaan yksi reikä tukittua tästä ”vuotavasta seulasta” eli ihanasta rakkaasta kodista, niin lisää rahareikiä löytyy. Katto pitäisi tehdä uusiksi kokonan jossain kohtaa, se on yläkerran kanssa vähän kuin kesken jäänyt kokonaisuus alun perinkin, jo aiemmalla omistajalla. Yläkerrassa ei ole mitään eristystä katossa! Siinä voi sitten miettiä, miksi sähköä menee niin paljon:D. Talo vaatisi myös ulkopintojen uudistamisen ja eristysten vaihdon, samoin varmaan periaatteessa lattioiden avaamisen ja eristämisen uusiksi – siis energiaremonttia isommin niin joka paikka ei vetäisi. En odellakaan tiedä, tapahtuuko nuo kaikki meidän asuessamme tässä.

Sisällä sitten voikin tulla tapahtumaan jotakin lähiaikoina. Lattioiden pintoja on ollut hinku päästä tekemään uusiksi mm. keittiöön ja olkkariin. Kylpyhuone ja sauna olivat myös sellaiset kivat remontoitavat, joiden uusiksi laittamisesta olisi hyötyä myös talon arvoa miettiessä, luulisin.

Vesiputketkin meillä ovat suurimmaksi osaksi tooodella vanhoja, alkuperäisiäkin. Siispä, jos joku merkittävä asia seuraavaksi posahtaa rikki, se varmaankin on joku vesiputki jossakin. Pitäisi varmaan alkaa varautua, niin ei yllättäisi pahasti!

Terassikin kaipaisi uutta puuta kauttaaltaan. Toistaiseksi olen vin yrittänyt puhdistaa vanhaa, mutta se ei ikävä kyllä enää riitä, kun puu alkaa jo hajota..

Kiva harjoitella välillä leirielämää

Tänään ollaan siis eletty ilman juoksevaa vettä ja ilman lämmitystä reilu vuorokausi nyt. En tiedä, montako vielä edessä ennen kuin saadaan uutta järjestelmää vanhan tilalle (ja millä ihmeellä tuo vanha hökötys saadaan pois). Mutta kyllä se arki näinkin rullaa nyt vielä, kun ulkona ei ole pakkasta. Vettä saa lähteistä ja kaupoista ja onneksi meillä on nyt ilmalämpöpumppu, joka lämmittää tarpeellisen verran sisällä.

Eteenpäin! Sanoi mummo lumessa…


Lue myös

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 ajatuksia aiheesta “Takaisku ja potku persuksiin sai taas remonttihaaveet esiin”