Kesähaaveita omasta omakotitalon pihasta

Blogi sisältää suosittelulinkkejä

Kävelin tänään hakemaan poikaa päiväkodista ja voi miten ihanaa olikaan huomata kaikkia pieniä kevään merkkejä luonnossa. Paju kukkii, joka on kaunista vielä nyt, mutta ei niin ihanaa nenälleni. Aurinko on paistanut lähes pari viikkoa kirkkaalta taivaalta. Siellä täällä lumi alkaa olla sulanut ja ruohoa pilkistää esiin. Ihanaa!

Väistämättä oma mieli hakeutuu keväisin miettimään – jälleen kerran – meidän omaa pihaa. Tontin pinta-ala on reilu 2000 neliötä, josta puolet on ainakin avointa nurmikkoa. Siinä olisi tilaa vaikka minkälaiselle puutarhalle ja pihasuunnitelmalle, mutta unelmat eivät ole ottaneet edetäkseen kovinkaan paljon vuosien aikana. Syynä tähän on useinkin raha, koska totuus on että puutarhatuotteet ja maa-aines maksaa, paikoin hyvinkin paljon. Ja kun iso pihanrakennuslaina ei ole haaveissa, niin pärjätä pitäisi palkasta nipistetyillä hankinnoilla. Meidän piha on rahareikä, tai oikeastaan kaivo.

Pihasuunnitelmat ja puutarhahaaveet kesälle 2022

Mitähän sitä kuvittelisin saavani aikaan ulkona tänä kesänä? Ainakin haluan paljon kesäkukkia! Olen kylvänyt niitä melkein joka kesä kukkamaahamme. Eräänä kesänä kokeilimme jättiauringonkukkiakin, jotka yllättivät tosissaan meidät ja naapuritkin koollaan. Olen haaveillut myös kukkamaasta, joka olisi omistettu vain auringonkukille mutta se taitaa edelleen pysyä haaveena.

Kuva: Canva

Meidän pihalla oli muutama vuosi sitten kesällä ihka uusi ja ihana paviljonki, mutta se ei kestänyt kauan, kun jätimme sen syksyllä paikoilleen ja sitten tuli ensimmäiset syysmyrskyt ja lumet jotka repivät kankaan riekaleiksi. Nyt haaveillaan uudesta paviljonkista, tai katetusta patiosta. Joku pitäisi saada pian koska sellaisen oman kauniin ”grillialueen” rakentaminen pihaan on myös roikkunut haaveissa vuodesta toiseen.

En usko että saamme mitään kovin suurta uutta tehtyä pihalle tänäkään kesänä, mutta ehkä jotakin pientä. Haluaisin saada kukkia varten myös puisia kukkalaatikoita pihalle, ja mies onkin joskus luvannut rakentaa sellaisia. Ehkäpä se onnistuisi tänä keväänä..

Haaveistani suurin on kasvihuoneen hankinta!

Kasvihuoneen hankinta on ollut yksi suuri haaveeni myös jo muutaman vuoden. Kasvoin lapsena maatilalla, jossa meillä oli joka kesä suuri kasvimaa mihin keväisin kylvettiin salaattia, porkkanaa, ja muita juureksia, kaikenlaisia kasveja. Oli myös perunamaa. Minulla oli aina oma kukkamaa jota hoidin vaihtelevalla menestyksellä. Haluan päästä kasvien kylvö- ja istutustöihin taas!

Meille voisi sopia tämän tyyppinen pieni mutta tarpeeksi tilava kasvihuone. (Kuva: Canva)

Haluaisin kovasti kasvattaa itsekin kaikkea syötävää, mutta se ei jotenkin tunnu hyvältä avoimella tontilla, jonka ympäri kulkee koko ajan autoja. En sitten tiedä, onko itse kasvatetut kasvikset sen puhtaampia keskellä metsää tai kaupunkia kasvatettuna, mutta siltä se tuntuu – haluan kasvihuoneen ja sinne kasvini suojaan! Meidän tontti on lisäksi paikallisten pupujen ja kissojen suosikkipaikka. Jänikset syövät meidän marjapuskiakin ja ruusuja talvisin, miksi ne pysyisivät kasvimaalta poissa?

Olen tutkinut kasvihuoneiden valikoimia ja hintoja kauan. Ehkä kaunein kasvihuone olisi itsetehty, valkoinen kasvihuone jossa on lasiset seinät ja katto. Tälläistä joskus vähän suunnittelimmekin miehen kanssa, mutta totesimme pian ettei aika ja tekemisen into taida riittää. Siispä jokin valmis kasvihuonesetti riittää, esimerkiksi tämä Maceakaupan 4,8 m2 kasvihuone. Haaveiden kasvihuoneeni voisi olla pinta-alaltaan ainakin 4 neliötä, ehkä jopa enemmänkin.

Kesä on nautinnollinen, uudistuipa piha tai ei!

Toivon todella että saisimme tulevana kesänä jotakin piristystä tontillemme, vaikka ei se kesän ”onnistuminen” ole todellakaan siitä kiinni. Pihan hoito, erityisesti kukkien ja kasvien hoito on itselleni sellainen vahvasti stressiä lievittävä tekeminen. Arkiset murheet unohtuu ulkona hääräillessä ja mieli lepää, kun ympärillä näyttää kauniilta.

Tälläiset olivat meidän ennätyspituiset auringonkukat joskus!

Lue myös

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

9 ajatuksia aiheesta “Kesähaaveita omasta omakotitalon pihasta”

.