Skip to content

Näin onnistui avokadon kasvatus itse

Kirjoitus sisältää suosittelulinkkejä.

Minussa piilee vähäsen sellaista puutarhurin vikaa, vaikka taitoja ei sitten kuitenkaan, todellakaan ole. Kukkivat kukat harvoin kukkivat meillä, 90% niistä kuolee ja samoin viherkasvit kuolevat kuivuuteen tai liikaan kasteluun. Tämä avokado-projektini josta tässä kerron, on sen sijaan toistaiseksi sujunut hyvin, jo 2,5 vuotta lähes!

Idea avokadon kasvattamiseen lähti muistaakseni liikkeelle ihan sellaisesta, että sain tuolloin, reilu 2,5 vuotta sitten ajatuksen: mitä jos kokeilisi kasvattaa jonkun hedelmän itse, kaupasta ostetun hedelmän siemenillä. Aiemmin olin jo kokeillut kasvattaa appelsiinia, mutta sekin kuoli kuivuuteen lopulta.. Avokado tuli vastaan Googleteltuani ideoita siitä, minkä kasvin voisi saada helposti kasvamaan.

Avokadon kasvatus kivestä

Avokadon kasvattaminen oli minulle entuudestaan ihan outoa, edes ruokana emme olleet käyttäneet avokadoa ikinä. Kerta se on ensimmäinenkin, ja niinpä ostin kaksi avokadoa, niitä mitä lähikaupastamme sattui löytymään.

1. Siemenien pesu ja kuivaus. Ensimmäiseksi kaivoin avokadoista niiden siemenet ulos. Itse avokadon hedelmäosat paistui paistinpannulla ja hyvää oli! Huuhtelin siemenet ja laitoin ne kuivumaan aurinkoiselle ikkunalle muutamaksi päiväksi, kunnes niiden kuoren sai irroitettua kokonaan pois. En ole ihan varma tästä kuoren poiston pakollisuudesta koska internetistä löytämieni kuvien pohjalta näyttäisi avokado kasvavan ilmankin. Jos tekisin tämän uudestaan, antaisin siementen kuivua joka tapauksessa pari päivää ihan ensiksi.

2. Puutikut ja vesilasi. Täytin vedellä kaksi korkeaa juomalasia. Kiinnitin molempiin siemeniin 3 ohutta puutikkua ja laitoin siemenet laseihin niin, että puolet siemeneistä on vedessä. Suippo, terävämpi siemenen pää tulee ylöspäin. Tikkuina asian hoitin tavalliset puiset hammastikut, jotka saa ihan vain työntämällä kiinni siemeneen. Harmiksi en ottanut pari vuotta sitten kuvaa tästä toimesta, mutta se näytti tältä kuten alla.

Vinkit: Vesilasin kannattaa olla korkea, jotta kasvavat juuret mahtuvat siihen hyvin. Tikut kannattaa kiinnittää vähän siemenen puolivälin yläpuolelle.

Kuva: familyfocusblog.com

3. Itäminen ja juurien kasvatus. Avokadon itämiseen meni aikaa vajaa 2 viikkoa, molemmat itivät samaan aikaan. Ensin kuoret halkesivat ja sitten niiden keskeltä alkoi pilkottaa versoa ja pikkuhiljaa alaosasta työntyi ulos juuret. Vaihdoin avokadoille puolet vedestä silloin tällöin, kun näytti että vesi oli sumenemaan päin eli kaadoin varovasti noin puolikkaan lasin verran pois vettä, ja laitoin uutta tilalle.

Annoin siementen kasvattaa juuria vesilasissa useamman viikon, niin että juurista tuli 10-15 cm pituisia. Tästä löytyy useampia ohjeita ja kokemuksia netistä, eli jotkut istuttavat avokadon heti multaan kun juuria on joitakin senttejä, toiset odottavat pidempään.

4. Istuttaminen multaan. Juurien kasvamisen jälkeen siemenen voi istuttaa multaan. Siementä ei peitetä kokonaan vaan osa siitä saa jäädä näkyviin mullan päälle. Meille on toiminut hyvin kasvatusruukut joissa vesi annostellaan omasta putkilostaan, eli ei suoraan multaan. Käytin istutuksessa taimimultaa.

Sitten vaan kastelua ja hyvää hoivaa avokadolle

Sanoisin omasta kokemuksestani, että avokadon kasvatus kivestä on melko helppoa. Avokadomme ovat päässeet kerran kuivahtamaan kunnolla ja se näkyy muutamina kuivahtaneina lehtinä, mutta muuten kasvit jaksavat jatkaa kasvamistaan ja vaikuttavat nauttivan auringon valosta. Olen alkanut antamaan avokadoille lisäksi viherkasveille suunnattua kasviravinnetta, eikä siitä haittaa ole ainakaan ollut vaan päinvastoin, uusia lehttien alkuja ilmestyy nopeammin.

Ei kun kokeilemaan!

Lue myös


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

4 ajatuksia aiheesta “Näin onnistui avokadon kasvatus itse”