Skip to content

Kasvihuoneen pohjatyöt ja kokoaminen

Kaupallinen yhteistyö Maceakauppa.fi

Viimeinkin me tehtiin se, ja saatiin niin kauan toivomani kasvihuone pystyyn! Jo tässä kohtaa tunnen olevani voittaja ja saavuttaneeni jotakin suurta, vaikka itse kasvihuoneen sisäpuoli onkin edelleen vähän kesken. Tajuan nyt, että olen hieman hidas tekijä ja toisaalta kovin riippuvainen mieheni osaamisesta tehdä ja luoda kaikkea. En olisi tästäkään projektista ehkä selvinnyt ilman hänen apuaan, tai ehkäpä olisin, mutta lopputulos olisi.. jotakin muuta. 😀

Meidän kasvihuoneemme on Maceakaupan Tarmo-kasvihuone. Tämä malli oli juuri sopivan kokoinen meidän tarpeisiin aloittelevana kasvihuoneharrastajana. Tutustu Tarmo-kasvihuoneeseen tästä.

Kasvihuone pääsi vähän vielä suojaisampaan paikkaan pihalle, tuijien viereen.

Kasvihuoneen sijoitus

Päätimme aiemmin sijoittaa kasvihuoneen tontillemme talon eteen tyhjään paikkaan, johon ei ota tuuli niin paljon kuin muihin tontin osiin. Pohjatöihin ryhtyessämme tuli mieleen kuitenkin muutos, ja kasvihuoneen sijoituspaikka siirtyi vähän; edelleen talon eteen mutta lähelle siinä olevia suuria tuijia, jotka suojaavat vielä enemmän tuulelta.

Kasvihuoneen perustukset olivat alusta alkaen meille suurin kysymysmerkki sekä erityisesti se, miten tehdä pohjatyöt niin hyvin, että kasvihuone pysyy paikallaan vuosia eikä lennä tuulten mukana jonnekin naapurin pihalle. Mistä tämä huoli? Siitä, että aiemmin tuulet ovat repineet pihaltamme mm. raskaan paviljongin rikki. Ja maaperä on elävää savimaata koko tontilla. Olisi kiva, että kasvihuone pysyisi myös tasaisen pystyssä, vaikka maaperä elää.

Kasvihuoneen perustukset näyttivät alkuun tältä. Kulmista maahan upotettiin noin 80cm ruuvipaalut.

Kasvihuoneen pohjatyöt ja ankkurointi maahan

Kasvihuoneen perustuksia ja pohjatöitä voi tehdä monella eri tapaa, se tuli selväksi erilaisiin kokemuksiin ja ohjeisiin perehdyttyäni netistä. Toiset eivät tee mitään pohjatöitä ja pystyttävät kasvihuoneen vaan siihen parhaaksi katsomalleen paikalle.

Hyvin tehdyt pohjatyöt vähentävät riskiä, että kasvihuone kallistuisi tai vääntyisi jollain tapaa maapohjan eläessä keväisin ja talvisin. Kasvihuoneen kunnollinen ankkurointi maahan lisäksi varmistaa, että kasvihuone pysyy paikoillaan esimerkiksi kovassa tuulessa.

Tarmo-kasvihuoneen mukana tuli pakettiin kuuluvat sokkelit sekä kasvihuoneen kulmista maahan työnnettävät kulmaraudat/ankkurit tai miksi näitä nyt sanoisi (materiaali ei ollut rautaa kuitenkaan). Ne olivat reilun 20 sentin pituiset, joka johti siihen että päädyimme tekemään omat ankkuroinnit paketin mukana olleiden osien sijaan. En sano, etteikö paketin omat riittäisi, mutta pelko kovista tuulista ja myrskyistä ja muisto siitä, että meidän pihassa on myrskyistä vääntynyt paviljonki aiemmin, sai päättämään tehdä pohjat pidemmän kaavan kautta.

Ankkuroimme kasvihuoneen siis noin 60-80cm syvyyteen kierrepaaluilla, joiden päälle tuli kestopuusta tehty sokkeli, ja tämän päälle itse kasvihuone. Eipähän ainakaan lähde irti maasta, ellei kunnon hirmumyrsky iske päälle! Pohjatöihin kuului ensiksi myös nurmikon kaivuuta käsityönä, jonka lisäksi tulemme laittamaan vielä päälle soraa ja / tai laattoja.

Kasvihuoneen kokoaminen oli lopulta ihan mukanaa puuhaa, kun logiikasta pääsi selville!

Tarmo-kasvihuoneen kokoaminen

Kasvihuoneen pystytys olikin sitten ihan oma työmaansa ja aikamoinen palapeli, tai siltä se aluksi tuntui. En tiennyt yhtään mitä odottaa, mutta kuvittelin ettei se nyt vaikeaa voisi olla! Kasvihuonesetin mukana tuli ohjeet, mutta ne eivät olleet ihan niin syvälliset kuin mitä olisi voinut toivoa – mutta se ei haitannut. Pähkäily ja osien vertaaminen ohjeisiin tuotti lopulta tulosta ja oikea logiikka löytyi.

Tarmo-kasvihuoneen kokoaminen on lopulta varsin näppärää, kunhan alkuun pääsi. Muttereiden kohdat seinien liitoksissa kannattaa katsoa tarkkaan, ja miettiä mitä mihinkin tarvitaan. Esimerkiksi seinien poikkituille piti huomata asettaa omat mutterit seinäpaloja yhteen liittäessä, eli piti osata ajatella vähän niin kuin ennakkoon, mitä pitää huomioida tätä vaihetta tehdessä että seuraava vaihe onnistuu.

Tarmo-kasvihuoneeseen kuuluu hyvän kokoinen kattoluukku.

Kasvihuoneen sisustus

Meidän kasvihuoneen sisälle tulee kasveista tomaatteja, kurkkua, joitakin yrttejä, ehkä mansikoita. Toiselle puolelle kasvihuonetta sijoittuu kasvatuslaatikot kurkuille ja tomaateille ja toiselle puolelle jää tilaa ruukuille ja ehkäpä pienelle hyllylle. Olen kovin hidas tekemään päätöksiä, ja kiertämään kaupoissa näitä katselemassa. Saattaa tosin olla, että mies rakentaa hyllyn itse, kuten alkoi rakentaa laatikoitakin. Muuten luulen, että tämä pieni kasvihuone ei kaipaa sen ihmeellisempää sisustusta, koska tulee vain kasvienkasvatuskäyttöön.

Kasvihuoneen sisäpuolen viimeistely on vielä kesken, mutta ajatus on sijoittaa kasvatuslaatikoita toiselle puolelle, ja toiselle ruukkuja sekä matalia hyllyjä.

Kasvihuoneet netistä

Maceakaupan verkkokaupasta löydät niin kasvihuoneet kuin muut puutarhan ja kotipihan tuotteet ja koristeet. Maceakaupan laajasta valikoimasta löytyy tuotteita myös mm. autoiluun ja vapaa-aikaan joka lähtöön. Tutustu verkkokauppaan.

Lopullinen sijainti taisi olla aika täydellinen meidän kasvihuoneelle. Tässä se saa osan päivästä aurinkoa, osan varjoa. Ja mahdollisimman vähän tuulta.

Lue myös

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.