Vanhan talon remontointi on elämäntapa

Kaupallinen yhteistyö Sortter.fi.
Vanhan talon ostaminen vs. uuden talon rakentaminen? Tätä valintaa pähkäilee varmaankin hetken ihan jokainen, joka päättää hankkia oman talon. Kannattaisiko ja olisiko helpompaa ostaa valmis talo vai rakentaa ihan oman näköinen? Ostaisiko valmiin uudehkon talon vai halvemman vanhan talon?

Edullisuus voi houkuttaa monia valitsemaan sen vanhemman omakotitalon, niinhän se houkutti meitäkin. Toisaalta valintaan vaikuttaa aina myös varmasti se budjettikysymys, eli mihin on varaa ja millaisen lainan voi saada asuntoa varten. Meille pankki lupasi tietyn maksimibudjetin aikanaan omakotitalon hankintaan, ja sillä mentiin. Samaan budjettiin piti sisällyttää sekä itse talon hinta että mahdollinen remonttilaina, jos aikeena oli tehdä heti remonttia.

Päätimme remontoida omakotitalon ”sitten joskus”

Helpoin ja hetkessä edullisin ratkaisu hankkia omakotitalo on varmaankin se, että ostaa vanhan omakotitalon joka kaipaa ehkäpä jonkinlaista remonttia tulevaisuudessa, mutta ei juuri nyt. Me ostimme kymmenen vuotta sitten vanhan muuttovalmiin omakotitalon, ja päätimme että remontit ja remonttilainat saavat odottaa tulevaisuutta. Tiesimme ottavamme tietynlaisen riskin, koska milloinkaan ei voi täysin tietää, mitä yllätyksiä vanhoista taloista löytyy.

Tätä kotia ostaessamme sisäistimme sen faktan, että ilman peruskorjauksia ja pintaremontteja emme tule selviämään pitkälle tulevaisuuteen, mutta se ei laannuttanut intoa muuttaa juuri tähän omakotitaloon. Tulossa näytti olevan lämmitysjärjestelmän vaihto, putkiremonttia, ehkäpä energiaremonttia, talon maalausta, sisustuksen uudistamista. Tiesimme, että osaamme tehdä lähes kaiken itsekin, joten ei pelottanut hankkia vanhaa 60-luvun taloa. Talo oli ollut ennen meitä vain yhdellä omistajasuvulla, joka talon rakensi aikoinaan.

Remonttilainaa vai ei?

Olemme tehneet nyt kymmenen vuoden aikana jos jotakin remonttia kotiimme, mutta emme vielä mitään järisyttävän suurta muutosta. Remonttilainaa meidän on pitänyt hankkia ihan vähän lisää peruskorjauksiin. Muuten olemmekin sitten edenneet haaveissa aina silloin, kun on ollut omasta takaa varaa hankkia vähän enemmän materiaaleja ja jatkaa suunnitelmia.

Remonttilainaa miettiessä kannattaa ehdottomasti aina kilpailuttaa laina kuin laina. Yksi hyvä palvelu tämän tekemiseen on Sortter.fi. Sortter on suomalainen lainojen vertailupalvelu, joka vertailee helposti ja nopeasti pankkien lainatarjoukset asiakkaan puolesta.

Sortterille tarvitsee jättää vain yksi hakemus, jonka tuloksena saat parhaiten toivomaasi lainasummaa ja laina-aikaa vastaavat lainatarjoukset eri lainanmyöntäjiltä, edullisuusjärjestyksessä. Jos sopiva laina löytyy, sen nostaminen käy vaivattomasti myös Sortter.fi -palvelun kautta.

Mietitkö remonttilainaa? Tiesitkö, että yhdelle edullinen pankki ei ole sitä välttämättä toiselle? Kilpailuta lainasi maksutta ja sitoumuksetta Sortter-palvelussa, ja saat parhaan koron takuun. Tee lainavertailu tästä: https://sortter.fi/remonttilaina

Meidän kotiimme tekemät remontit

  • Keittiön ja makuuhuoneen sekä olohuoneen yhden seinän tapetointi
  • Olohuoneen ja lastenhuoneen seinien maalaus
  • Lattialaminaattien vaihto olohuoneeseen, eteiseen ja lastenhuoneeseen
  • Laaja WC-remontti
  • Keittiön kaappien maalaus, kodinkoneiden hankintoja
  • Uuden sähkölämmitysjärjestelmän hankinta
  • Talon ulkopintojen maalaus
  • Ulkorappusten uudelleen laatoitus
  • Talon varastotilan muutos työtilaksi
  • Talon pihan osan laatoitus

Olemme toisaalta tehneet aika paljon ja ainakin 95% kaikesta itse, mutta onko kaikki sitten valmista? Ei todellakaan! Tekemistä riittää toisellekin kymmenelle vuodelle. Pakko sanoa, että vanhassa talossa asuminen on ihan omanlaisensa elämäntapa. Valmista ei tule koskaan, ja aina on joku paikka vähän rempallaan tai pelkoa ilmassa siitä, että jotain taas hajoaa.

Meidän olohuonetta pintaremonttien jälkeen

Vanhan talon omistaminen on hermoja raastava elämäntapa

Oikeasti rakastan meidän kotia, vaikka se onkin vanha. Jos kuitenkin oikein miettii, paljonko tämä talo on koetellut hermoja vuosien saatossa niin onhan se. Aika paljon pahoja kirosanoja pääsee suusta tämän tästä, kun toikin on noin tai näin ja rikki tai muuta. Joku lista puuttuu jostakin aina ja joku paikka – kuten lattiat – narisevat. Aina on kylmä tai kuuma. Kaikki on vinossa. Jos tuulee paljon, tuntuu kuin katto lentäisi pian tuulen mukana pois. Kasvaakohan meillä hometta jossain? Todennäköisesti, mutta en uskalla edes ajatella sitä enempää. Joku tuttu kyllä totesi joskus että meillä ei haise home.. ja hän tuntui tietävän aiheesta enemmän. Ja piha on ihan oma juttunsa ja aina kesken. Nurmikkoa on liikaa. Lehtiä tippuu puista liikaa. Jatkanko valitusta?

Miten tulevaisuuden remonttitarpeisiin voisi varautua?

Viisaat ja varakkaat tekevät vanhat talot kuntoon kertarysäyksellä katosta lattiaan, tai ostavat täysin uuden talon. Me emme pystyneet sellaisiin ponnistuksiin, vaan kaikki etenee omalla painollaan ”Sitten korjataan, kun jotain hajoaa” -mentaliteetillä osittain. Olen joskus miettinyt paljonkin sitä, onko edes järkevää korjata mitään vanhaa taloa (arvokiinteistöjä lukuun ottamatta) katosta lattiaan? Saako omiaan ikinä täysin takaisin?

Mikäs vanhassa talossa on asuessa, kunhan kaikki toimii lopulta, eikö näin? Vanhan talon ostaminen on riskialtista, mutta kun tekee ennakkotutkimusta ostettavasta kohteesta ja selvittää mitä mahdolliset remontit tulevat käytännössä vaatimaan, yllätykset vähenevät.

En ole mikään asuntosijoittamisen asiantuntija tai mitään sinne päinkään, mutta omien kokemusteni pohjalta sanoisin, että jos harkitsee vanhan omakotitalon ostoa tai asuu jo sellaisessa, kannattaa tutkia etukäteen mahdollisia remonttitarpeita ja erityisesti sitä, paljonko ne mahdollisesti vievät rahaa joskus. Kun tietää suurinpiirtein numerot, ja onko sellaisia summia mahdollista saada kokoon lainalla tai muuten, on helpompi suunnitella tulevaa. Ja elää sovussa tehdyn valinnan ja ihanan ”aina vähän rempallaan” -kotinsa kanssa. 😀

Kokeile kilpailuttaa remonttilainasi maksutta Sortter-palvelussa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.