Jo 16 vuotta kotiäitinä oloa takana

Havahduin tähän tosiasiaan pysähdyttyäni pohtimaan, miten iso meidän vanhimmasta lapsesta on jo tullut hänen hypättyään lukiomaailmaan. Ja tosiaan, olen ollut kotiäitinä ja tehnyt kotoa käsin töitä jo 16 vuoden ajan. Aika pitkä aika, nyt kun sitä oikein miettii. Ja maailma sekä työelämä ovat tehneet myös etätöihin liittyen suuren loikkauksen sinä aikana.

Tällä hetkellä olen jonkinlaisessa murrosvaiheessa mitä tulee kotona työskentelyyn. Nyt kun olen saanut pitkästä aikaa maistaa vähän omaa rauhaa päivisin, niin mielessäni on alkanut pyöriä kaikenlaisia ideoita siitä, mitä vielä tekisin tulevaisuudessa työkseni. Voisin jopa käydä päivätöissäkin, kunhan työpaikka olisi lähellä kotia ja työ sopisi arkeeni omaishoitajana ja erityislapsen äitinä.

Halu yhdistää perhe ja työ ajoivat jäämään kotiäidiksi

Kotiäidiksi jääminen oli minulle luonnolliselta tuntuva valinta äidiksi tultuani. Tunsin vahvasti, että en haluaisi laittaa lasta kovin pienenä vielä hoitoon, ja että arki ja perhe-elämämme olisi mukavampaa sekä stressittömämpää kun voisimme olla yhdessä paljon. Aloitin etsimään keinoja jäädä kotiin jo äitiyslomani aikana. Etsin ja etsin etätyöpaikkoja, joita ei silloin vielä ollut tarjolla kovinkaan paljon. Päätin hakea myös sellaisiin työpaikkoihin, joiden työnkuvaa pystyisi teoriassa toteuttamaan mistä päin maailmaa tahansa. Ilmoitin työhakemuksissa selvästi, että etsin etätyötä ja että pystyn hoitamaan kyseisen työn etänä, vaikka omalla tietokoneella ja ohjelmistoilla.

Muistan etsineeni pääsyä etätyön maailmaan aluksi hyvin kauan. Vastaanotto etätyöhakemuksille ei ollut tuolloin vielä kovin positiivinen, eli ihan toista kuin nykyään. Kokeilin myös joitakin erilaisia tarjolla olevia etätöitä, esimerkiksi puhelinhaastattelujen tekoa. Lopulta yritykseni löytää sopivaa työtä kotiäitiyden oheen alkoi tuottaa tulosta, ja perustin myös oman toiminimen jolla tarjosin assistenttipalvelua yrityksille.

Kotiäitinä oleminen on paras ratkaisu itselleni

Omalta kohdaltani sanoisin, että parasta kotiäitinä olemisessa on ollut mahdollisuus tehdä töitä kotona omaan tahtiin ja olla lasten kanssa. Tavallaan sain yhden unelman toteutettua, nimittäin sen ettei minun ole ollut pakko lähteä aamuisin minnekään työpaikalle 16 vuoteen!

Toiset voivat sanoa tätä valintaa laiskan valinnaksi, mutta hei – kokopäivätöitäkin on tullut tehtyä kotoa käsin, joka on tarkoittanut aamusta iltaan tietokoneella oloa; markkinoinnin ja viestinnän sekä kotisivujen suunnittelua asiakkaille, omien palvelujen kehittämistä, opiskelua.. Todellakaan laiskana tässä ei ole oltu ja lähes palanut loppuunkin olen muutamia kertoja. Se nyt vain on ollut oma valinta, yhdistää perhe-elämä työhön lähes saumattomasti. Vielä kun saisi tilanteen joskus niin leppoisaksi että voisikin vain olla tekemättä mitään töitä. Lottovoittoa odotellessa…

Mitä tulee kotiäitiyteen, on ollut ihanaa voida olla lasten kanssa kellon ympäri vuoden ympäri ennen kouluikää. Olemme eläneet kaikkia arjen haasteita ja iloja, myös yrittäjyyteen liittyviä asioita läpi yhdessä, oppien. Arjen ei ole tarvinnut olla niin kovin rutinoitunutta, tai ainakaan joka päivä kello kaulassa juoksemista, mutta se ei ole tietysti haitannutkaan.
Vanhemmista kahdesta pojastamme poiketen nuorin lapsemme onkin nyt päiväkodissa, mutta vain koska hän on erityislapsi ja varhaiskasvatusta on niin painokkaasti suositeltu eri asiantuntijoiden taholta. Päivähoito on hänelle siis osa kuntoutusta.

Kun katson tekemiäni valintoja taakse päin, niin en ehkä valitsisi toisin edelleenkään. Mitä tulee yrittäjyyteen ja joihinkin muihin arjen haasteisiin mitä elämä on vuosien aikana tuonut vastaan, niin toimisin kyllä eri tavalla jos saisin valita.. mutta kotiäitinä haluaisin olla edelleen, ja tehdä oman näköistä työtä itsenäisesti.

Tutustu virtuaaliassistentiksi -miniverkkokurssiini.

Mietitkö sinäkin kotiäitiyden ja työn yhdistämistä? Lue myös nämä jutut:

.