Tulipalo pysäyttää ja järkyttää

Meidän naapurin rivitalossa oli tulipalo muutama päivä sitten. Oli melkein jo myöhäisilta ja pimeää. Olin käynyt juuri saunassa ja vein roskat ulos, keittiössä valmistui uunissa iltaruokaa perheelle. Ulkona oli pirteä, raikas ilta ja rauhallista sekä hiljaista.

Tultuani sisälle meni jokunen minuutti kun mieheni sanoi, että mikä se paukahdus oli? Hän ihmetteli ääntä hetken mutta minä ja lapset vakuuttelimme, ettei mitään ääntä kuulunut, koska me emme huomanneet mitään. Meni pari minuuttia ja kuului iso paukahdus, sitten toinen, ja lisää. Ihan kuin meidän ulkoseinän takana olisi joku räjähdellyt. Yritimme tähystellä keittiön ikkunasta miehen juostessa ulos ja sitten se totuus valkeni; viereinen talo palaa ilmiliekeissä.

Kyseessä oli rivitalo, jonka päätymmäinen huoneisto paloi. Tuo rivitalon pääty sijaitsee meidän tontin kulmassa melko lähellä tontin rajaa. Vielä lähempänä tuota palavaa rivitalon päätyä on vireisen naapurin tontti.

Paniikki ja jännitys, mitä nyt tapahtuu?!

Ensimmäinen tunne nähtyäni tulipalon niin lähellä oli epäusko – voiko tämä olla totta ja mitä tapahtuu? En ole tainnut koskaan nähdä vastaavaa. Sitten iski paniikki – missä palokunta on? Liekkien seasta lensi ilotulitusrakettien tyylisesti välillä paukkuvia osia ilmaan ja kipinät lentelivät meidänkin tontille. Tietysti ehdimme pelästyä, voiko palo levitä enemmänkin.

Näytti siltä että melkein kaksi asuntoa paloi jo roihuten eikä apua kuulunut. Rivitalolla muutamat ihmiset näyttivät hakkaavan palavan asunnon naapurin ovea ja huutavan jotain, ilmeisesti siellä oli joku sisällä vielä. Mieheni soitti hätänumeroon ja varmisti että palokunta on matkalla ja olihan se, mutta muutamat minuutitkin tuntui ikuisuudelta, kun tulipalo roihahti niin äkkiä.

Palo sammui näennäisesti ainakin hyvin nopeasti, kun palokunta pääsi aloittamaan sammutustyöt. Raivaus- ja sammutustyö jatkui kuitenkin myöhään iltaan ja osin yöhön, ilmeisesti tulipalo jäi kytemään jonnekin rivitalon kattorakenteisiin joksikin aikaa.

Mitä tapahtui?

Jälkikäteen kuulimme, että palo oli itse aiheutettu ja niin ikään tuhopoltoksi sitä voidaan varmaan kutsua. Remontti- ja kunnostustyöt alkoivat heti paloa seuraavana aamuna. Nyt jäädäänkin mielenkiinnolla seuraamaan, rakentuuko tilalle osittain uusi rivitalo vai mitä tuon kanssa kaupunki tekee, kyseessä kun oli kaupungin vuokra-asunnot.

Muisto, joka ei helposti unohdu

Tulipalon näkeminen pysäyttää ja ravistelee mieltä. Varsinkin kun se iski näin lähelle, että omalta kotipihalta näki kaiken aivan vierestä. Onneksi henkilövahingoilta säästyttiin, koska siinä ehdin jo panikoida itsekin että jäikö joku tulipaloon jumiin. Jos näin olisi käynyt, mitään en minä tai nuo rivitalon muut asukkaat olisi voineet tehdä.

Lapset ottivat tapahtumat melko kevyesti, vaikka olihan se heille tosi jännittävä ilta. Naapuritontit täytti moneksi tunniksi palokunta, ambulanssit, poliisit niin olihan siinä ihmettelemistä. Sen tajuaminen pysäytti, että kaikki voi muuttua niin nopeasti. Tuo kyseinen asunto roihahti täyteen liekkiin vain muutamissa minuuteissa.

Loppu hyvin kaikki hyvin siis kuitenkin. Harmi tuon talon asukkaille tosin, mutta elämässä sattuu ja tapahtuu, ja ilmeisemmin kaikenlaista osuu lopulta varmaan kaikkien kohdalle joskus. Nyt näin elämäni ensimmäisen tulipalon läheltä, vasta nelikymppisenä!

Tulipalo Aamulehden uutisissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.