Miten estää flunssa?

Kiitos näiden omalla tavallaan hermoja raastavien poikkeusaikojen, meidän perheessä ei ole tarvinnut flunssaa potea kovastikaan taas viime kesän jälkeen. Jos oikein kovasti kaivelen muistiani, niin olen ollut kerran pienessä flunssassa tuona aikana, samoin osa lapsista. Kiitän, en syytä, tästä koronarajoituksia ja sitä että kouluissa on käytetty maskeja ja kiinnitetty hygieniaan huomiota enemmän. En todellakaan voi toivoa että maskit olisivat arkipäivää aina, mutta ilman flunssaa olisi todellakin paljon mukavampi elää!

Tällä hetkellä meidän perheessä on flunssapöpö vieraana pitkästä aikaa. Toistaiseksi flunssa ei ole iskenyt kuin vain pienimpään lapseemme. Koronatestiä toisen perään on tehty, ja saatu negatiivistä tulosta joten ehkäpä siltä vielä vältyttiin. Pelkään pahoin silti olevani itsekin kohta kipeä. Yleensä aina saan itse taudin kuin taudin itsellenikin, jos lapsi sairastuu johonkin ensin.

Keinot ehkäistä flunssaa

Näitä keinoja jotka ehkäisevät ja lyhentävät flunssaa, on monia. Tai siis näin väitetään, että esimerkiksi joidenkin vitamiinien tai muiden valmisteiden nauttiminen ennaltaehkäisee flunssaa. Olen kokeillut ihan varmasti joka ikistä keinoa, mutta aina se flunssa vaan tulee jos on tullakseen. Ainoa, mikä ilmeisesti on toiminut, on ollut etäisyys ihmisiin nyt korona-aikana, mutta se ei taas auta omaa elimistön puolustuskykyä kehittymään ja toimimaan paremmin!

Miten parantua flunssasta nopeasti?

Flunssasta voi ilmeisesti parantua nopeasti samoilla keinoilla, joilla flunssaa ehkäistään.

Kokeilemiani keinoja ehkäistä flunssaa ja parantua siitä nopeasti ovat:

  • Sinkin ja C-vitaminin nauttiminen säännöllisesti. Apteekissakin tätä aina suositellaan, kun asiakkaana kysyn jotakin apua flunssaan. Pitäisi lyhentää flunssan kestoa ja ehkäistä sitä. Vaikutus? Enpä tiedä.. En ole huomannut apua olevan.
  • Maitohappobakteerin käyttö säännöllisesti. Vastustuskykt lähtee suoliston hyvinvoinnista, niinpä olen kuurin omaisesti välillä käyttänyt maitohappobakteerituotteita päivittäin. Vaikutus? Löysä vatsa, ei sovi itselleni. Näistä saattaa olla apua, mutta en uskalla käyttää itse koska vatsa menee sekaisin. Vai onko se ohimenevä oire?
  • Saunominen kylmettymisen jälkeen. Ja silloin jos tuntuu, että flunssa saattaa hiipiä päälle. Meillä on miehen kanssa tälläinen kuvitelma, että kuuma sauna parantaa piilevän flunssan, koska lämpö tappaa viruksia. Pitääkö tämä paikkaansa, en tiedä yhtään! Mutta kuvittelen, että tämä on voinut toimia.
  • Kuuman juoman nauttiminen kylmettymisen jälkeen. Flunssa ei tartu kylmästä ilmasta, vaikka kaikki aina sanovat että tulin kipeäksi koska ulkona oli kylmä. Kylmyys kuitenkin edesauttaa virusten aktivoitumista kehossa. Niinpä uskon itse, että kuuman juoman nauttimisesta on apua, jos on tullut ulkoillessa kylmä. Nautin hyvin usein mukin tai kaksi kuumaa teetä, kun talvisin tulen ulkoilureissulta sisälle.
  • Influenssarokote. Tänä vuonna en ottanut tätä mutta menneinä vuosina kyllä. Piti kyllä nytkin ottaa mutta se vaan jäi. Koronarokote riitti, piikkien määrän suhteen! Jotkut sanoo että kun ovat ottaneet influenssarokotteen niin ei flunssat iske. Mene ja tiedä, onko tuossa perää.
  • Terveellinen ruoka. No tietysti. Tähän pyritään, uudelleen ja uudelleen mutta enpä ole saanut karsittua kaikkea epäterveellistä pois joukosta. Lisäaineet ja herkut on ja pysynee – välillä enemmän ja välillä vähemmän.

Viikon flunssa

Meidän pikkumies on potenut flunssaa jo reilun viikon. Ensin oli kuumetta muutaman päivän, sitten alkoi yskä ja perään nuha. Ja tämä nuha ei ole mistään helpoimmasta päästä tällä kertaa.. Tänäänkin ollaan pesty lattioita useampi kerta, kun kämmenen kokoisia räkälammikoita kertyy sinne missä poika leikkii. Ja sitten siinä räässä on koko naama, uudelleen ja uudelleen. Voi tätä arjen ihanuutta.

Ihan vaan huumorilla mietin, miksi ihmeessä kukaan ei kehitä flunssaa vastaan järeämpiä aseita – lääkkeitä sen ehkäisyyn tai vaikkapa toimivaa rokotetta? Jos jotakin toimivaa apua olisi, säästyttäisiin monilta sairauslomilta, poissaoloilta ja harmeilta.. 😀

Oikeasti toimiva keino ehkäistä mitä vaan tartuntatautia taitaa lopulta olla se hyvä hygienia ja valitattevasti etäisyys toisiin. Korona-aika on sen näyttänyt, että kun pidetään maskeja ja etäisyyttä niin flunssa vähenee. Vatsatautiakaan ei ole meillä vieraillut moneen vuoteen muuten!

Lue myös

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajatus aiheesta “Miten estää flunssa?”

.