Skip to content

Heidi Halonen | Digiäidin elämää etätyön, kodin ja perheen pyörteissä

Ajanhallinnan keinoilla uutta virtaa syksyyn

Olen potenut heinäkuun loppupuolelta elokuun puoleen väliin saakka sellaista niin sanottua lomaltapaluuahdistusta, jossa motivaatio töitä kohtaan on nollissa. Samat fiilikset ovat hyvin pitkälle opiskelua kohtaan. ”Aika auttaa, ja pienet arjen ilot” – tälläisiä vinkkejä olen saanut ongelmaan. Ja niinhän se nopeasti menikin, että aika auttoi.

Onko töihinpaluuahdingon syynä mielen tylsyys?

Niin, tätä olen nyt pohtinut parin viikon ajan. Yhtäkkiä kalenterini alkoi täyttyä töiden lähtiessä käyntiin taas kunnolla, ja samalla kun tehtäviä alkoi kasaantua listaan, motivaatiokin nousi huimasti niitä kohtaan. Piileekö päälle jääneen lomamielen takana siis mielen tylsistyminen? Jääkö tekemättömyydestä päälle jokin ”tila” josta mieli ei niin vaan hetkessä hyppääkään takaisin ”arkimoodiin”?

Sain asioiden kalenteroinnistä vieläpä lisävirtaa työskentelyyn

Tehtävien järjestäminen ja järjestyksessä pitäminen on ikuinen haaste nykyisessä työelämässä, kun kaikenlainen sähköinen informaatio ja tekniikka on vallannut arjen. Olen ollut itse lähes aina sellainen, joka nauttii perinteisen paperisen kalenterin käytöstä ja sinne käsin tehtävien kirjaamisesta. Välillä on kalenteri alkanut puuduttaa ja sitten olenkin vaihtanut perinteiseen muistivihkoon. Mutta miten haastavaa se onkaan, kun tehtäviä tippuu sieltä ja täältä, ja usein monet tehtävät jäävät kesken tai siirtyvät toiseen päivään.

Otin keväällä kevyesti kokeiluun ensin ihan läppärin sisäisen muistiinpanot-sovelluksen. Loin siihen eri työn teemoihin liittyviä välilehtiä, joihin aloin sitten kirjaamaan näihin teemoihin liittyviä projekteja ja seurattavia asioita. Yksi välisivu on aktiivisin ”päivittäiset tehtävät” -lista jonka sisältä löytyy viikonpäivät allekkain. Tämä alkoi jo vaikuttaa todella toimivalta vaihtoehdolta käsin kirjoittamiselle.

Vinkkejä ajanhallintaan: Vuosikello ja sähköinen kalenteri todelliseen käyttöön

Työkuvioissani on tällä hetkellä tapahtumassa sellainen muutos, että itselleni siirtyy hyvin paljon yhden työnanajan markkinoinnin asioita hoitoon ainakin puoleksi vuodeksi. Päätimme sitten muutaman työkaverin kesken suunnitella jatkoon markkinoinnin vuosikellon, jossa näkyy koko vuoden markkinoinnin suunnitelma aikatauluineen, sekä muistettavat asiat. Ja vuosikellosta asiat päivittyivät saman tien automaattisesti omaan sähköiseen Outlook-kalenteriini. Miten kätevää!

Huono puoli tavallaan tässä on se, että nyt kalenterini on hyvin täynnä koko ajan. Se ei ole ollut tavoite viime aikoina, vaan toisin päin! Hyvä puoli taas on se, että kaikki muistettavat asiat löytyy samasta paikasta. Kun aamulla avaan työkoneeni, näen heti kalenterista, mitä kyseisenä päivänä pitäisi tehdä. Jos tehtävä pitää siirtää, se käy parilla klikkauksella sen sijaan että suttaisin sitä yli kynällä ja kirjoittaisin uusiksi jonnekin muualle! Ja mikä parasta, toisaalta, on se että tehtävät näkyy myös puhelimen kalenterissa, jossa niitä voi yhtälailla hallita ja muokata.

Työt järjestyksessä arki ei ahdista

.. ainakaan niin paljoa kuin silloin kesälomaa lopetellessa. Kun ei oikein tiennyt mistä aloittaa edes työn tekoa, eikä ollut kunnon muistikuvaa mitä oli jäänyt kesken. Lomaltapaluuahdistus on selätetty, ja tehtävienhallinnan probleemat myös! TIEDÄN, että samanlaisia muistivihkojen, lappujen ja papereiden kanssa pelaajia löytyy paljon. Sitten on muistilaput hukassa, tai ei enää ymmärrä omaa käsialaa tai mitä ihmettä on joskus kirjannut ylös. Suosittelen päästämään irti näistä pinttyneistä tavoista yrittää muistaa ja järjestellä asioita, ja kokeilemaan vaikka vähäksi aikaa toista tapaa. Siihen tottuu pikku hiljaa, kun ei anna periksi ja pitää muistivihot kaukana työpöydältä!

Ongelmanani taitaakin tällä hetkellä olla se, etten malttaisi päästää irti välillä töistä. Pakkohan se on, koska kotona on lapsiakin, mutta pitkästä aikaa taas näyttää siltä että päivät venyy iltaan.. ihan omasta tahdostani puhtaasti. Hyvä vai huono?


Vuosikello-suunnitteluun vinkki: Plandisc


Lisää aiheesta

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *