Skip to content

Huijarisyndroomasta eroon työelämässä

”Et sä mitään oikeasti osaa.” ”Mikä asiantuntija oikein kuvittelet olevasi.”
Tälläisiä ajatuksia pieni pirulainen olkapäällä huutelee meille kaikille varmasti toisinaan. Osaamista, tietoa ja taitoa löytyy, mutta emme itse usko täysin siihen. Toisinaan myös sanan ”Kiitos” kuuleminen saa aikaan hämilleen menemisen. ”Ei tää nyt mitään ollut.” Tuttua?

Olen itse kärsinyt aikuisiällä kauan tästä ns. huijarisyndroomasta. Olen toiminut yli kymmenen vuotta erilaisissa asiantuntijatehtävissä yrittäjyyden kautta, ja tuona aikana ongelma on putkahdellut esiin tämän tästä. Asiakas esimerkiksi kertoo minulle ”Luotan asiantuntemukseesi.” tai ”Jätän suunnittelun sinulle, koska olet asiantuntija.” Ja minä mietinkin vain että ”mikä asiantuntija muka olen?!”. Omaan asiantuntijuuteen uskominen on aina vaikeaa, lähes joka työtehtävässä. Miksikö, en tiedä.

Syyt epävarmuuteen saattavat kummuta persoonallisuudestani, joka on melkoisen introvertti tyyppi, tai sitten jostakin syvältä, jopa lapsuuden kouluajoista saakka. Olin ihan aina se ujo tyttö, joka ei uskaltanut ikinä viitata tai oikein sanoa mitään luokassa, edes lukiossakaan vielä. Ehkäpä lapsuuden aikana on kehittynyt huono itsetunto, johon voi olla moniakin syitä.

Mikä on huijarisyndrooma?

Huijarisyndrooma on psykologinen ilmiö, jonka vaikutuksesta ihminen ei kykene sisäistämään omia saavutuksiaan todisteista huolimatta. Huijarisyndroomasta kärsivä on vakuuttunut olevansa huijari ja että hänen saavutuksensa ovat ainoastaan hyvän onnen tai ajoituksen tulosta, tai että hän on vain harhauttanut muut luulemaan itseään todellista kyvykkäämmäksi.

Coachingista apua itsensä uskomiseen

Päätin sitten taannoin tarttua härkää sarvista, ja pyysin apua työkaveriltani BoMentis Oy:ssä ajatusten selkiyttämiseen. Onnekseni työkaverini tässä yrityksessä ovat ammatticoacheja! Coach Victoria Ristikangas saikin minut nopeasti ajattelemaan oivalluttamisen kautta. Hän oli minusta kiinnostunut, kysyi minulta voimallisia ja selkeitä kysymyksiä, jotka liittyivät ydinhaasteisiini. Coaching sessio pisti minut pohtimaan ja ajattelemaan uusin silmin huijarisyndroomaani.

Coaching ja valmentava ote työarjessa laittavat aivot raksuttamaan

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että coachingissa on voimaa. Sen avulla voi auttaa ammattilaisena yksilöitä sekä tiimejä ylittämään itsensä – ei ylisuoriutumaan, vaan loistamaan siinä, mitä tekee ja innostumaan itsensä ja toinen toisensa kehittämisestä. Coachingin voi ottaa myös valmentavan otteen kautta käyttöön ihan tavallisessa työarjen kommunikaatiossa.

Esimerkkejä valmentavan otteen esille tulemisesta omassa työssäni

Arjessani BoMentiksen työtehtävissä kuulen usein seuraavanlaisia valmentavan otteen kautta kumpuavia kysymyksiä

  • Miten sinä tämän tekisit?
  • Mitä sinä ehdotat?
  • Mitä täytyisi tapahtua, että…
  • Miltä sinusta tuntuu?

Erittäin harvoin (jos koskaan) saan kollegoiltani valmiita ratkaisuja tai käskyjä miten edetä. Sen sijaan saan ensin laittaa omat aivoni raksuttamaan. Ja se on aika huippua, vaikka rehellisesti sanoen myös työlästä! Valmentavan otteen läsnä ollessa työpaikan kommunikoinnissa, en voi tuntea itseäni tyhmäksi tai osaamattomaksi. Edellä mainittujen kysymysten johdosta ratkaisut ja vastaukset löytyvätkin useimmiten ainakin osittain omasta päästä.

Jokainen voi auttaa työkaveria tai läheistä valmentavan otteen keinoin!

Odotan innolla jatkoa kollegani kanssa vaihdetuille ajatuksille. Sain tehokkaan potkun eteenpäin ajatuksissanim ja nyt osaan pohtia vastauksia oikeisiin kysymyksiin. Voisin jopa sanoa, että uskon coachingilla olevan mahdollisuus auttaa minua pääsemään eroon huijarisyndroomasta.

Haluaisitko sinä oppia coachingtaitoja? Kouluttaudu coachingin huippuosaajaksi!

Hyviä lukuvinkkejä huijarisyndroomasta tietoa etsiville


Blogi perustuu alkuperäiseen kirjoitukseeni BoMentiksen sivuilla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.