Skip to content

Seis joulustressi!

Mikä on joulun merkitys ja tarkoitus? Onko se sitä, että pitää vouhottaa viikkotolkulla lahjojen hankintojen kanssa, vinguttaa maksukortit tappiin ja tili tyhjäksi, miettiä pää puhki mitä syödään jouluna, ja siivota itsensä uuvuksiin? Vielä kaiken päälle valmistellaan pari yötä niitä ruokia ja aattona ollaan aivan väsyksissä. Sitten jos kotiin tulee jouluksi vieraita, jatkuu hössötys vieraiden palvelemisena. Ei, ei joulun pitäisi olla tätä, ainakaan niin että se johtaa väsymykseen ja unohtuvista asioista stressaamiseen.

Meidän hassu piparkakkutalo tänä vuonna sai sulavan lumen katolleen:)

Unohda ostos- ja tehtävälistat jouluna!

Työarkeni kotoa käsin on sitä että priorisoin koko ajan tehtäviä, ja työstän tehtävälistan sisältöä edes takaisin. Kun lähestyy jokin hengähtämisen aika, kuten joulu, uusivuosi, pääsiäiset ja muut loman pätkät, en todellakaan luo niitä varten minkäänlaisia listoja. Oikeasti, jos vielä näihin ainutlaatuisiin hetkiin ja mahdollisuuksiin nauttia vapaasta ja rentoutua tunkisin jotakin suoritettavia listoja niin se olisi ”kiitos hei rentoutuminen!”.

Kannustan kaikkia tekemään saman, ja nauttimaan joulusta rennommin. Jos tapana on laittaa suuren suuri notkuva joulupöytä, niin toki ostoslistaa tarvitaan, mutta muuten miksi ei voisi tehdä helpomminkin? Hankin lahjat nykyään myös niin sanotusti pers tuntumalla. Lähden kauppaan fiilistelemään, ja kun jotain sopivaa tulee eteen joka tuntuu olevan ihan sen tietyn henkilön juttu, ostan sen. Ei sen kummempaa suunnittelua.

Miksi suunnitella, kun kerrankin voi olla suunnittelematta?

Toisinaan olen huomannut että ihmisillä on tapana suunnitella ennakkoon ihan kaikki päivänsä ja elää kalenterin mukaan. Myös lomapäivät, ja jopa tunnin tarkkuudella. Jos elämään kuuluu paljon harrastuksia ja työn ulkopuolisia velvollisuuksia niin ymmärrän kalenteroinnin tärkeyden, mutta en ymmärrä sitä, että niin monet vapaaehtoisesti elävät kalenteri ja kello kädessä.

Loma-aikoina ei ole järkeä täyttää kalenteria ja juosta paikasta toiseen koska ei ole aiemmin kerennyt. Mihin unohtuu se tärkein, sinä itse, ja mikä on itselle hyvä?

Joulua on ihanaa laittaa kotiin.

Oma suunnitelmani joululomalle

Itselläni ei ole virallisesti lomaa tänä jouluna välipäivinä, mutta en ole ihan virallisesti töissäkään. Miten sen sitten luonnehtisi, ehkäpä se on sellaista yrittäjän pakollista päivystämistä.

Aion nukkua pitkään, tai antaa itselleni ainakin mahdollisuuden siihen. Jos en voi nukkua pitkään, tai tulee huonoja öitä, sallin itselleni virkistävät päiväunet. Aion edistää opintojani vähän eteenpäin, jos siltä tuntuu että jaksan. Aion myös kirjoittaa. Mutta en aseta paineita: Jos opiskelu ja omien juttujen edistäminen ei jostain syystä inspiroikaan, annan olla! Pääasia, että saan vaan olla, ja levätä. Joulun aika on täydellinen hetki kerätä voimia, joilla jaksaa sitten taas kevääseen läpi kylmien talvikuukausien.

Lue lisää

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ajatus aiheesta “Seis joulustressi!”