Skip to content

Mitä joulupöytään pieniruokaiselle perheelle?

Niin, meillä syödään hyvin vähän. Tavallaan. Lapsilla on omat selvät mieltymyksensä mitä he syövät ja mitä eivät, ja sitten meillä vanhemmilla omamme. Jollain tavalla meiltä on vuosien saatossa karissut pois se sellainen oman lapsuden hullu jouluhössötys ja stressi ruoasta ja mitä kaikkea syötäisiin, ja olemmekin päätyneet keskittyä muihin juttuihin sitä rajatonta syömistä enemmän; nauttimaan yhteisistä hetkistä ja rentoutumaan. Siltikin, se sellainen pienen pieni stressi hiipii aina joulun alla omaan mieleeni, joka sitten huutaa pään sisällä että pitäähän sitä nyt edes JOTAIN erilaista ja kivaa olla joulupöydässä. Mutta mitä?

Meidän pöytään on aivan turhaa hankkia esimerkiksi silliä, graavilohta, porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa, rosollia tai vastaavia, joita olen itse tottunut näkemään lapsena paljon jouluisin ruokapöydässä. Niitä ei syö kukaan, ja rahat menevät ihan haaskuun suoraan sanottuna. Niinpä kyseiset ruoat jää ostamatta. Kinkkuun pätee melkein sama juttu; hyvä jos kukin syö yhden siivun ja se riittää. Itse voisin kyllä syödä miten paljon vaan, mutta järki sanoo siinäkin että miksi ihmeessä pitäisi, kun ei tarvitse? Ei ole järkeä ostaa isoa kinkkua vain yhtä ihmistä varten, kun meillä ei ole myöskään tapana itse järjestää esimerkiksi sukujoulua niin että muitakin olisi läsnä. Niinpä se sellainen pienen pieni kinkkurulla riittää, aina ei tarvita sitäkään.

Joulu on joulu ilman ääretöntä ruokamäärääkin!

Mitä laittaa jouluruoaksi pieniruokaisille ja vähän nirsoille?

Meidän joulupöydästä tulee tänäkin vuonna varmasti justiinsa meidän näköinen. En vielä ihan ole päättänyt, mikä se ns. pääruoka tulee olemaan, mutta se saattaa olla esimerkiksi ihan perunamuussia ja jauhelihakastiketta, joiden lisäksi sitten on vähän enemmän extraaa tarjolla, kuten uunilohta, useampia salaatteja, pieni kinkku. Tälläinen kattaus tulee syötyäkin, eikä jää mitään yli. Onko jotakin parempaa ratkaisua? En usko.

Ruoan tuhlaaminen vain perinteen tai tavan takia on aivan turhaa, ja hyvin usein me pääsemmekin monipuolisempaan joulupöytään sukulaisten luo jonakin joulupäivänä. Sukulaisten luona jouluvierailuiden aikanakaan eivät meidän pojat syö ruokapöydästä yleensä kuin ne mielestään parhaat ruoat; perunaa, lihapullia, herneitä ja vähän salaattia. Tokihan lapsia ollaan pienestä pitäen opetettu maistamaan kaikkea ja syömään mahdollisimman monipuolisesti, mutta näin se vaan menee meillä..

Ihania ideoita joulun ruokapöytään

Bongasin tälläisiä ihania ideoita jotka sopivat suurimmalta osin niin super herkuttelijoiden kuin nirsojenkin joulupöytään:). Itse haluaisin ehkä leipoa jouluna jonkun ihanan suklaakakun, joka voisi maistua hitusen verran myös piparkakulta. Lisäksi sitten kaikille kelpaa tietysti ne perinteisemmät, piparkakut ja joulutortut.

Lue myös

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

2 ajatuksia aiheesta “Mitä joulupöytään pieniruokaiselle perheelle?”