Skip to content

Kun lomaltapaluu töihin ahdistaa

Loma-aika on ohi ja pitäisi aloittaa taas työt, ja saada mieli kiinni työlistoihin, palavereihin, uuden suunnitteluun. Mutta mieli ehti jo tottua rennompaan arkeen ja siihen, ettei puhelin soi taukoamatta. Tätä rentoa fiilistä olisi paljon mukavampi jatkaa, ja taas kerran alkaa ahdistaa. Mieli koittaa hakea pakoteitä. Olisiko työn vaihto paikallaan? Pitäisikö lähteä opiskelemaan? Mitä jos keskittyisinkin johonkin muuhun, omaan juttuun vain.. ? Tuttua?

Huomaan itse taistelevani jälleen näiden tuntemusten kanssa, vaikka teenkin kotoa käsin töitä aina. Olen pyhittänyt lasten kesäloma-ajan jo joitakin vuosia rentoutumiselle ja töistä vetäytymiselle sen minkä voin, ja siinä onnistunutkin. Rentoutumisella näyttäisi kuitenkin olevan ikävämpi vastavoima. Mitä enemmän irtaudun töistä ja rentoudun, sitä vähemmän huvittaa jatkaa töitä täysipainoisemmin. Onko se huono vai hyvä juttu? Ajattelen että toisaalta hyvä, koska minulle on ollut kovin vaikeaa lomailla ja rentoutua monen monta vuotta. Toisaalta mietin, mitä se kertoo jos paluu töihin ei innosta? Teenkö silloin itselleni oikeita töitä?

Työ ei voi olla aina mukavaa

Elämä on opettanut itselleni, että vaikka sitä tekisi miten täydellistä ja oman näköistä työtä, ei se ole aina herkkua. Kaikkeen tavallaan turtuu ja kaikki tuntuu jonain päivänä rutiinilta jollain tasolla. Mutta eihän kaiken kuulu olla täydellistä ja tuntua vain mukavalta elämässä. Voiko mikään työ tai muukaan ilo oikeasti tuntua hyvältä, jos välillä ei tunnu myös vähän pahalta? Vastakohdat täydentää elämässä kaikkea, tunteita, suhteita, arkea. Pitää olla vähän tylsää ja ikävää, jotta voi välillä voi olla myös mukavaa ja innostavaa!

Uskon että pääsen lopulta tämänkin lomaltapaluuahdistuksen ohi tänäkin syksynä. Toivottavasti selviytyisin siitä nyt hiukan nopeammin kuin vuosi sitten, jolloin kamppailin motivaatio-ongelmien kanssa useamman kuukauden. Mikä sitten auttoi? Loman jälkeen työpöydällä saattaa odottaa vino pino tehtäviä, lisäksi palaveria toisen jälkeen. Kaikki haluavat jotain yhtäaikaa, eikä vaan innosta. Muutamilla vinkeillä olen saanut itse mieleni pysymään hieman tasaisempana syksyn kynnyksellä.

TOP-6 Vinkit lomaltapaluun ahdistuksen selättämiseen

  1. Suuntaa ajatuksesi tulevaan, koska siellä varmasti häämöttää jokin rentoutumishetki jota odottaa: viikonloppu, syysloma, arkipyhä. Mitä kivaa voisit silloin tehdä?
  2. Anna itsellesi lupa olla väsynyt ja lupa levätä työpäivän jälkeen. Lepää, kun se vain on mahdollista!
  3. Muista raikkaan ulkoilman teho! Nauti ulkoilmasta kun se suinkin on mahdollista ja pysähdy hetkeen.
  4. Kun huomaat ahdistuvasi tehtävälistasi kanssa ja tajuat, ettet pysty tekemään kaikkea kerralla, pysähdy ja priorisoi. Valitse muutama tärkein juttu tälle päivälle, muutama huomiselle jne.
  5. Tee yksi tehtävä kerrallaan loppuun kokonaan, jos mahdollista! Tehtävästä toiseen poukkoilu usein vain lisää ahdistumista.
  6. Suunnittele syksylle pieniä irtiottoja tai lyhyitä lomaretkiä vaikka joillekin viikonlopuille. Näin aika elokuusta jouluun menee nopeammin ja kevyemmin, kun välissäkin on pienempiä etappeja, joita odottaa.

Lue myös

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.