Viikonloppu ja pojan varvasongelma

Meidän pienelle 3v. ukkelille sattui ilmeisesti viime viikolla jokin pieni tapaturma joko hoidossa tai kotona touhuillessa. Huomasin lauantai-iltana vaatteiden vaihdon yhteydessä, että pojan toinen isovarvas näyttää oudolta. Ikään kuin sitä puristaisi, koska varmaan alemman nivelen kohdalla, ihan varmaan tyvessä meni kovin punainen iho”ryppy” tai vako, mikä se nyt onkaan. Muutaman sekunnin silmäiltyäni tajusin, että toinen varvashan on selvästi isompi kuin toinen!

Lapsen varpaan ja päkiän mystinen turvotus

Tajuttuani tilanteen ja että pojan toisessa jalassa on jokin vialla, ensimmäinen reaktioni oli tietysti sellainen kevyt paniikki, jossa mietin että onko jalka tulehtunut tai murtunut. Varvas punoitti ja päkiä oli selvästi turvonnut myös. Pojalla oli lohjennut kynsi taannoin ja jäänyt melko lyhyeksi, sen pohjalta kynsivallikin olisi voinut tulehtua.

Soitin päivystykseen, josta rauhoiteltiin ja pyydettiin tulla näyttämään jalkaa lääkäriin sunnuntai aamuna. Iso varvas pitäisi sitoa jollain akkavarpaaseen siksi aikaa. Meillä ei ollut mitään tukisidettä sillä hetkellä, joten sellainen haavaside sai ajaa asiaa, jonka sain jotenkin kiedottua pienten varpaiden ja jalan ympärille.

Tässä oma versioni jalan sitomisesta! Ensin kiepautin kaksinkerroin taitettua haavasidettä kahden varpaan ympäri ja jatkoin koko jalkapöydän ympäri..

Varpaan turvotus jäi toistaiseksi mysteeriksi

Mikäs sen mukavampi tapa onkaan viettää sunnuntaita, kuin aloittaa se päivystysjonossa. Sieltä siis löysimme itsemme jo yhdeksän aikaan aamulla, johon aika varattiin. Ensin odotimme tunnin, että lääkäri ottaisi meidät vastaan, ja sitten suunnattiin röntgeniin. Kahden tunnin tuskaisen seikkailun päätteeksi tulos oli se, että varpaassa ei ollut näkyvää murtumaa eikä tulehdusta crp-arvojen mukaan. Lääkäri sanoi että takaisin saa tulla jos nousee kuumetta tai turvotus pahenee.

Mistä pikku mies sai tälläisen turvotuksen? Luulen että varvas tai sen tyvinivel on jotenkin venähtänyt, mutta missä? Poika ei kävele erityishaasteiden takia, vaan konttaa, joten päiväkodissa voi olla sattumalta tapahtunut jotakin. Kotona on myös mahdollista, että varvas on ottanut osumaa isoveljien kanssa hosuessa.

Äitinä minua harmittaa, kun en tiedä milloin tapaturma on tapahtunut, ja että kärsikö poika kivuista kauankin. Hän ei osaa kertoa tuntemuksistaan, joten kaikki on arvailua. Ainakin meillä oli ennen lauantaita pari melko vaikeaa yötä, joten ehkä vaiva oli olemassa jo viikolla aiemmin, mutta sitä ei kukaan huomannut. Luinpa sitten jostakin, että joskus vauvojen ja pienten lasten varpaiden ja sormien ympärille saattaa kietoutua myös hiuksia estäen verenkierron, ja olla kohtalokastakin jos sitä ei huomata. Mahdollista, mutta ei ilmeisesti tämä meidän tilanne juuri nyt.

Jalka paketissa ainakin viikon

Onnea on, että pojalla on fysioterapiaa joka viikko. Fysioterapeutti kävi tänään päiväkodissa ja tutki jalan omasta näkökulmastaan. Hän kertoi, että joku nivel tuntui löysältä, ja että kaikki hiusmurtumat eivät aina näy röntgenkuvissa.

Hän teki hieman paremman tuen pojan jalkaan, käyttäen lastoitukseen pahvia, koska muuta ei ollut tarjolla sillä hetkellä. Palaamme vielä asiaan paremman tuen kanssa, mutta olipa ihanaa että joku huolehti! Ihmettelen, että emme saaneet lääkäriltä mitään ohjeita jalan tukemisesta, tai mitään muutakaan mukaan. Kuvittelisin, että hoitajat sitoo niveliä yleensä jos on tarpeen..? Viikonloppupäivystys nyt tietysti on mitä on pienten kaupunkien terveyskeskuksissa.

Tukea täytyy nyt sitten pitää ainakin viikko jalassa, ettei poika taittelisi varpaitaan hirveästi. Pitkiä aikoja ei kuulemma kannata tehdä seisomisharjoituksiakaan. Katsotaan, miten lähtee paranemaan.

Asteen parempi versio, kun fysioterapeutti sitoi ja tuki jalan! 😀 Vielä pitäisi keksiä jotain muuta lastaksi, kuin pahvia.

Lue myös

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.