Skip to content

Oma sektiokokemukseni

Pitkän harkinnan jäljeen päätin jakaa oman sektiokokemukseni lyhkäisesti, jotta tietoa etsivät ja mahdollista sektiopäätöstään miettivät äidit voivat ehkäpä löytää tämän ja viisastua aiheesta. Tarkoitukseni ei ole kallistaa kuppia mihinkään suuntaan, mutta kertoa, että näinkin voi käydä. Itselleni tapahtui suunnitellussa sektiossa juuri se komplikaatio, jota en uskonut kohdalle tulevan, ja jonka sivuutin kun sivistin itseäni ennen leikkausta kaikella mitä voisi tapahtua.

Sektio lapsen perätilan takia

Sektio tuli synnytystapana vaihtoehdoksi lapsen perätilan takia, emmekä halunneet lähteä yrityksiin kääntää lasta oikein päin. Ennen leikkausta, noin 1.5 vuotta sitten kävin läpi useamman kerran kaikki sektion haitat ja komplikaatiot mitä netistä sattui löytymään, ja pohdin tarkkaan, hyväksynkö kunkin riskin. Riskejä ovat mm. verenvuodot, tulehdukset ja leikkaushaavan ongelmat sekä pitkä toipuminen. Vaan yhden mahdollisen asian sivuutin – sen että puudutus ei aina tehoa. Tästä löytyi varsin vähän tietoa sekä kokemuksia tuolloin ja ajattelin, että kun olen saanut aiemmin jo kerran selkäydinpuudutuksen polvitähystyksessä, ja se on toiminut täydellisesti niin eihän tuota nyt voi käydä. Varmaankin minkä tahansa leikkauksen kamalin mielikuva on se, että tuntisi kaiken mitä tehdään.

Miksi niin usein käy juuri se, mitä ei odota tapahtuvan?

Mutta kuinkas sitten kävikään. Sairaalassa tuntui heti alusta alkaen vähän siltä, että tänään ei kaikki mene putkeen. Osastolle piti saapua syömättä ja juomatta olleena jo aamuseitsemältä, mutta leikkaussaliin lähdettiin vasta kolmen jälkeen. Odotus oli piinaavaa, kun alkoi jo näyttää ensin siltä, että päivystyspotilaiden takia leikkaus siirtyy toiseen päivään.

Selkäydinpuudutuksen epäonnistuminen

Leikkaussalissa valmisteluiden jälkeen anestesialääkäri ei löytänyt heti selästä oikeaa kohtaa, mihin pistää, vaan joutui pistämään useampia kertoja. Jo se oli tuskaa. Mietin siinä pöydällä pikaisesti, että noh, välillä näin käy ja eiköhän tämä tästä. Sitten sanottiin että kohta puudutus alkaa vaikuttamaan etkä tunne enää mitään alavartalossa. Kuitenkin kerran aiemmin tuon puudutuksen kokeneena odotin, milloin se vaikutus oikein alkaa ja ihmetytti, kun tunsin edelleen minuuttien kuluessa vatsan pesun ja muut toimet. Mukana oleva henkilöstö rauhoitteli ja kertoi, että kuuluukin tuntea kylmää (kun aluetta putsataan) ja paineen tunne on normaalia leikkauksen ajan, ja se voi myös tuntua epämiellyttävältä, mutta ei kipeältä.

Sitten viillettiin. Tunsin sen, koko pitkän viillon. Puudutus varmasti vähensi sitä tunnetta, mutta se vihlaisi. Sen jälkeen viillettiin lisää ja alkoi vatsan kaivelu. Tuntui kuin sisuskaluja olisi revitty irti vatsasta ja samaan aikaan lähtisi ilmat pihalle, enkä voinut sille mitään. Kerroin että sattuu, mutta kesti aikansa, ennen kuin pääsimme anestesialääkärin kanssa yhteisymmärrykseen siitä, että on kyseessä oikea kunnon kipu eikä vain ”epämiellyttävä tunne”. Loppua kohden jo huusin kivusta ja paniikki alkoi häämöttää. Minulta kysyttiin, haluanko nukutuksen vai koitanko kestää siihen saakka kun lapsi on ulkona – päätin kestää.

Loppu onkin sitten hämärän peitossa. Kun vauvamme syntyi, saimme nähdä hänet lyhyesti ja sitten sain nopeasti jotakin niin tehokasta kipulääkettä että muistikuvia ei ole leikkauksen loppuosasta. Onneksi mieleen jäi kuitenkin leikkauksen jälkeinen ensikohtaaminen ja imetysyritys heräämössä – vaikka se uninen muistikuva onkin.

Selkäydinpuudutus komplikaatiot ovat sektion riskejä

Selkäydinpuudutuksen epäonnistuminen on yksi monista leikkausten ja puudutusten riskeistä. Yleisempää lienee se, että puudutus loppuu kesken leikkauksen tai toimenpiteen. Joissain puudutustavoissa, kuten epiduraalissa, voidaan onneksi puudutetta lisätä kesken toimenpiteen. Kävin tapahtumat läpi myöhemmin ensin hoitajan, sitten sektiossa olleen anestesialääkärin kanssa. Selitystä sille, ettei puudute toiminut, ei saatu. Valitsisin kaikesta tapahtuneesta huolimatta suunnitellun sektion uudelleenkin, mikäli tilanne sitä vaatisi – kuten lapsen perätila. Vaihtoehtona toki suositeltiin alatiesynnytystä, mutta sen riskit olivat omassa puntarissani paljon isommat kuin leikkauksen.

Copyright Heidi Halonen

Kommentoi/lähetä viestiä jos olet kokenut saman! Olisi kiva kuulla vastaavista muiltakin.

Otsikkokuva: Unsplash

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •