Skip to content

Milloin viimeksi mietit, mitä ihmettä tänään taas syödään?

VIERASKIRJOITUS: Miiala.fi

Minä kyllästyin miettimään ja säästin samalla valtavan summan rahaa, kerron summan myöhemmin! 

Kahden taaperoikäisen lapsen äitinä ja yhden, kolme lämmintä ruokaa päivässä syövän miehen vaimona, vannon nykyään ruokasuunnittelun nimeen. Meillä ruokaa syödään paljon, joskus lasten puuroannoksetkin ovat omaani suurempia. Mieheni syö kuusi tai seitsemän kertaa päivässä, joista kolme lämmintä ateriaa. Nuorimmalla lapsellamme on maito-, naudanliha-, soija- sekä pähkinäallergia. Itse olen nirso lihansyöjä. Kiitos siis esikoisestamme, joka syö sienet ja oliivitkin. En edes keksi, kuinka tätä rulettia voisi pyörittää ilman minkäänlaista suunnitelmaa? 

Kerran viikossa istun alas ja suunnittelen tulevan viikon ruoat

Kirjaan ylös pakastimesta, jääkaapista ja kuivakaapista sellaiset ruoka-aineet, joita on paljon tai jotka pitäisi muuten käyttää pois. Kun ainekset ovat paperilla, niistä on helpompi hahmottaa erilaisia ruokia. Yleensä kaapeissa ei ole juuri mitään, sillä suunnitelman pohjalta muodostetut kauppaostokset takaavat, että ostetut tuotteet myös käytetään. Tämän jälkeen laadin ruokalistan niin, että viikossa on kana-, liha-, kasvis- ja kalaruokia. Ostokset teemme pääosin kauppakassipalvelua käyttäen, tavaraa tilataan kerralla reiluksi viikoksi. Suunnitelmallisuuden avulla ruokalistamme ovat monipuolisempia ja pystyn paremmin huomioimaan esimerkiksi kala-aterioiden määrän. Kun haluan päästä oikein helpolla, käytän laatimaani kiertävää ruokalistaa ja kopioin kauppaostokset. Kätevää! 

Sunnuntai on seuraavan viikon ensiapupäivä. Silloin valmistelen alkuviikon ruoat. Saatan pilkkoa kasviksia valmiiksi vaikka koko viikolle. Moni ihmettelee, miten ehdin leipoa ja kokata, vaikka kotihoidossa olevat taaperomme pitävät kyllä minulle seuraa. Sanoisin, että paras vastaus tähän on ennakointi. Kokkaan ja valmistelen silloin, kun siihen on sopiva hetki. Meillä ei todellakaan valmistella lounasta silloin, kun tulemme aamupäivällä nälkäisten lasten kanssa ulkoilemasta, vaan silloin lämmitetään valmiiksi kokattua ruokaa. Meille on jo rutiiniksi muodostunut, että sunnuntaina mies ottaa vetovastuun lapsista preppailun ajaksi ja itse kuuntelen samalla vaikka hyvää podcastia! Muuten viikolla kokkaillaan yhdessä lasten kanssa, mutta koska suuret linjat on hoidettu sunnuntaina, ei sekään kiristele hermoja. Mukavaa yhteistä puuhastelua, sanoisi mieheni.

Kuvat: Kaskisen kuvat

Jos teen ruokasuunnitelman, en voi enää poiketa siitä?

Rehellisyyden nimissä, en muista milloin meillä olisi ollut kokonainen viikko ilman yhtään poikkeusta. Kun pohja on kunnossa ja koko touhussa on jokin suunnitelmallisuus, ei siitä poikkeaminen romuta kokonaisuutta. Saatathan noudattaa salillakin tiettyä ohjelmaa, mutta yksi skipattu jalkapäivä ei pilaa kokonaisuutta mitenkään? Joskus joku ruoka siirtyy seuraavalle viikolle tai se laitetaan pakastimeen. Kun lähdin yllättäen sushi- lounaalle ystäväni kanssa, pakastin lounaaksi varatun makaronilaatikon ja paistoin sen seuraavalla viikolla pannulla. Mausta ei olisi ikinä arvannut, että se oli käynyt välissä pakastimessa, päinvastoin. Meillä on joka viikolle merkitty myös yksi hävikkiateria, jolloin syödään tähteet tai ylijääneet ruoat pois tulevan viikon tieltä. 

Mistä motivaatiota ruokasuunnitteluun?

Oma motivaationi tässä on ollut arjen helppous, terveellinen ja monipuolinen ruokavalio sekä tietenkin, raha. Kun toinen lapsemme syntyi vuoden ikäerolla, aloin haaveilla heidän pidemmästä kotihoidosta. Suunnitelmallisuuden avulla onnistuimme säästämään aivan valtavalta tuntuvan summan rahaa. Toki aloin myös tekemään enemmän itse ja syynäsin s- mobiilista tarkasti, mihin eurot ruokakaupassa hupenivat. Yksi suuri kuluerä oli juustot. Nykyään meillä ei kuorruteta jokaista uuniruokaa juustohunnulla, eikä kaikessa ole höysteenä fetaa tai aurajuustoa. Ihan hyvä muutos myös ruoan terveellisyys huomioiden. Säästimme 4500€ vuoden aikana. Tämä raha oli suuressa roolissa lastemme kotihoidon jatkumisessa. Ruokakulumme saattoivat ennen olla jopa 800 € kuukaudessa kahdelta hengeltä! Nykyään neljän hengen ruokabudjettimme on noin 350 € /kk. 

Tuo raha ei todellakaan säästynyt ihan helposti. Luin kymmeniä eri resepti- ja ravintokirjoja, yksinkertaistaen arkiruokiamme. Kuuntelin podcasteja ja vertailin kilohintoja. Selasin blogeja, Instagram- tilejä ja Marttojen sivuja. Aluksi olin aika sokea sille, mistä muka voisimme säästää. Olen niin täynnä tietoa ja homma sujuu jo ruutiinilla, että päätin alkaa auttaa myös muita ruokakulujen ja -suunnittelun kanssa kamppailevia! Avasin Miiala- nimisen verkkokauppani vappuaattona, Miian nimipäivänä. Olen saanut auttaa jo lukuisia asiakkaita matkalla kohti helpompaa arkea sekä monipuolisempaa ja edullisempaa ruokavaliota. Jos haluat aloittaa heti, klikkaa itsesi verkkokauppaani www.miiala.fi.

Viisi vinkkiä ruokakulujen karsintaan

  1. Suunnitelmallisuus! 👉 Et tilaa ruokaa vain siksi, ”koska jääkaapissa ei ole mitään syötävää”, et ravaa päämäärättömästi kaupassa tekemässä heräteostoksia ja hävikin määrä pienenee huomattavasti. 
  2. Tee enemmän itse. 👉 Leivo leipää, pilko perunat puolivalmisteiden sijaan, raasta itse juusto jne. Sinun ei tarvitse muuttaa kaikkea, mutta kiinnitä huomiota siihen mihin käytät eniten rahaa. Meillä leivotaan nykyään paljon leipää, mutta en koskaan edes likaa käsiäni taikinaan. Arjessa käytän vain nopeita ja helppoja reseptejä, mukaanlukien pellille lusikoitavat sämpylät! 
  3. Lisää ruokiin kuitupitoisia kasviksia, jotka täyttävät vatsaa. 👉 Voit lisätä kasvisraasteita helposti mm. jauhelihapihvitaikinaan tai makaronilaatikkoon. Raasta raasteet vaikka etukäteen pakastimeen, jotta niitä on nopea lisätä ruokiin tarvittaessa!
  4. Suunnittele myös herkkuruokia 👉 Ei edullisen ruoan tarvitse olla vain hernekeittoa. Suunnittele listoille mukaan itsetehtyjä herkkuruokia. Itsetehty pitsa tai hampurilaiset eivät ole kalliita ja ne pitävät eurosi helpommin kaukana pikaruokaravintolan kassasta.
  5. Älä haukkaa liian isoa palaa kerralla! 👉 Liian suurella muutoksella on valitettavasti tapana epäonnistua. Älä vertaa itseäsi muihin vaan aseta henkilökohtainen tavoite. Mitä jos pitäisit kuukaudessa kaksi säästöviikkoa? Leivo leivät, syö edullisia ruokia ja unohda herkuttelu. Verkkokaupastani löytyy myös valmis säästöruokalista, jonka avulla nelihenkinen perhe syö 80€:lla viikossa

Tsemppiä matkallesi kohti helpompaa arkea, ja lämpimästi tervetuloa tutustumaan Miialaan.❤️
Seuraa myös IG:ssä @miialafi!

Miiala ruokalistat ja ruokasuunnitelmat

Miia Miialasta

Kuvat: Kaskisen kuvat

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.