Ruotsinlaivalle perheen kanssa – unelmaa vai kauhua?

Miltä kuulostaa ajatus laivaristeilystä perheen kanssa? Tarkemmin sanottuna laivaristeily lapsiperheenä, kun mukana on niin teiniä kuin pikkulasta? ”Mennään heti!” vai ”Usko unelmiisi” -fiilis?

Olen itse pitänyt aina risteilyistä. Ehkäpä siksi, että lapsuudessa kävimme melko usein laivalla. Ensimmäinen laivaristeily kokemukseni taisi olla joskus 9-10-vuotiaan ikäisenä, jolloin pääsimme muistaakseni ekalla kerralla Viking Linen Cinderellan kyytiin. En ole ihan varma tästä, mutta näin kuvittelisin, että tuo kerta oli se ensimmäinen risteilyni.

Jännitin risteilyä todella paljon. Niin paljon, että sain pahoinvointilääkkettäkin. Lisäksi lapsenmieleni pelkäsi hirveästi, että laiva hukkuu.. Niinpä jännitystä riitti. Cinderella oli ensimmäisenä risteilykokemuksena täydellinen laiva luomaan pienen ihmisen mieleen risteilyistä sellaisen korkealaatuisen luksuskokemuksen. Mieleen on jäänyt pysyvästi laivan koristelut, suuret portaat, ravintolatilat. Fiilis. Jokainen, ketä on risteillyt Cinderella-laivalla silloin joskus, 90-luvulla – tietänee tunteen!

Kaikki eivät pidä laivaristeilyistä!

Niin. Olen nyt aikuisena törmännyt muutaman kerran ihmisiin, jotka eivät pidä yhtään risteilyistä. Heidän mukaansa laivoilla ei ole mitään tekemistä, ja siellä kaikki on niin kallista, ettei koko touhussa ole mitään järkeä. Ymmärrän näkökulman, ja onhan nämä pointit tottakin toisaalta. Itse en kuitenkaan mene laivalle hirveästi ”tekemään mitään”. Se on vaan se hyvä fiilis, meri-ilma, shoppailu ja nopea irtiotto arjesta, jotka sinne vetävät! Laivoilla ihmiset ovat hyvällä mielellä, se täytyy todeta. Meri-ilma on aivan ihana kokemus sisämaassa asuvalle, joka näkee merta tai edes merenrantaa hyvin harvoin.

Ihana meri-ilma ja maisemat! Niistä on ruotsinristeilyt tehty.

Korona teki pitkän tauon meidän risteilyihin

Kävimme perheenä laivalla viimeksi juuri ennen koronavuosia. Silloin nuorin poikamme oli vielä vuoden vanha tai vähän alle, ja toden teolla olin ennakkoon varautunut siihen, että reissusta ei tule muuta kuin itkua ja hytissä majailua sen itkun takia. Täysin toisin kävi kuitenkin! Poika ei itkenyt juuri ollenkaan, ja jopa nukkui poikkeuksellisesti koko yön. Isommat lapsetkin olivat nyt todella kiltisti.

Tätä reissua aiemmat laivaristeilyt olivat olleet aika väsyttäviä meidän vanhempien näkökulmasta. Nyt keskimmäinen lapsemme oli tuolloin taapero- ja leikki-iässä ennen koulua melkoinen viikari. Laivalla oli joka kerta niin jännittävää, ettei häntä pidellyt paikallaan mikään. Oltiinpa hytissä tai laivan muissa osissa, hän säntäili minne sattuu ja perässä oli vaikeaa pysyä. Nyt meno onkin jo rauhoittunut.

Haaveena Viking Glory -risteilukokemus

Nyt kun koronatilanne on alkanut jotenkin olemaan hallinnassa, tai ainakin näyttänyt sen, ettei ihan kaikkea tekemistä tarvi välttää loputtomiin, olen ottanut haaveeksi ja tavoitteeksi että pääsisimme pian perheenä tutustumaan Viking Linen uuteen laivaan, Viking Gloryyn.

Seuraavaksi uusin laiva, Viking Grace on meille jo tuttu kokemus monelta kerralta, joten jotakin uutta kiitos! Näitä kahta vanhemmat Viking Linen laivat olen katsastanut useaan otteeseen nuorempana ja lapsena. Jos kuviin on uskomista, luulen etä Viking Gloryltä saa vähän fiiliksiä menneiltä vuosilta, kuten Cinderellan mieleen jättämät tunteet. Ehkäpä nimi Glory viittaakin menneisiin aikoihin?

Meille on ollut toistaiseksi laivaristeilyssä paras hyttikokonaisuus Viking Linen uusimmissa laivoissa Premium-hytti kahdelle, levitettävällä sohvalla (jossa lapset nukkuvat), tai kahden hengen ikkunahytti, josta on sisäovi viereiseen neljän hengen perushyttiin, jossa isommat lapset ovat. Premium-hyttiin sisältyy aamiainen sekä myös pieni jääkaappi, joka on hyvin tarpeellinen kun mukana on pieniä lapsia, joille ei kelpaa ihan kaikki ravintolaruoka. Joitain omiakin välipaloja on kiva pitää kylmässä. Ja tietysti juomia, mutta kun ollaan lasten kanssa liikkeellä niin juomien nimi on yleensä Coca Cola. (:

Laivoilta löytyy myös lapsille tekemistä. Nykyaikana täytyy sanoa, että se vetävin tekeminen taitaa olla pelit..

Laivaristeilu perheen kanssa on mukavaa

Pidän itse ruotsinlaivaristeilyistä perheen, myös lasten kanssa. Kaikki lienee kiinni omasta asenteesta, jolla reissuun lähtee. Tottakai laivamatka vain puolison kanssa olisi täydellistä, mutta kun lapsia on, he kuuluvat pakettiin! Parhaita muistoja syntyy niin hyvässä kuin pahassa, koko perheen kanssa yhdessä reissaten. Seuraavaa risteilyä siis odottaen (varaus on nyt tehty!).

Kansikuva: Pixabay

Lue myös

.