Skip to content

Heidi Halonen | Digiäidin elämää etätyön, kodin ja perheen pyörteissä

5 tapaa saavuttaa onnellinen arki

Vituttaa. Ottaa päähän. Hermot piukassa. Oikein maanantai taas. Miksi jopa päivä on samaa oravanpyörää? Tätäkö tämä elämä vain on?

Tuttuja tunteita? Näitä meistä suomalaisista aikuisista varmaan suurin osa potee ihan joka päivä. Jotenkin sellainen ”perus negatiivisuus” on iskostunut meihin syvälle, ja sitä on ihan pirun vaikea saada revittyä irti! Olen huomannut tämän piirteen niin monissa tutuissa ja vähemmänkin tutuissa ihmisissä. Kun sitä yrittää tsempata, neuvoa ja rohkaista niin vastakaiku on usein tyyliä;
”No joo ei tässä mitkään haaveilut auta.”
”Se on mitä on.” ”Sillä mennään mitä on saatu.”
”Samaa paskaa kaikki aina.”

Iltalehti uutisoi eilen sopivasti juuri tästä aiheesta, kuinka me niin helposti sabotoimme oman elämämme ja onnellisuutemme alitajunnan syövereistä kumpuavilla negatiivisilla asenteilla, joiden tihutöitä emme itse välttämättä tiedosta, ennen kuin alamme kiinnittämään huomiota omaan ajattelutapaan.

HALOO alitajunta siellä sinunkin päässäsi! Oma onnellisuutesi ei ole riippuvainen kenestäkään toisesta. Jos olisi, niin kukaan ei olisi onnellinen koskaan luultavasti! Kaikki on kiinni vain omasta ajattelutavastasi ja asenteestasi, eikä se tarkoita sitä ”ajattele kaikesta myönteisesti” -touhotusta!

Miksi en ole onnellinen?

Hyvin paljon pohdittu kysymys, johon monen vastaus lienee jotakin tyyliin; Olen onnellinen sitten kun on paljon rahaa, kivempi työ, uusi auto, talo, perhe, puoliso, tai jotakin. Mitä vaan lisää siihen mitä on nyt! Mutta eihän se niin todellisuudessa mene! Olet varmaan itsekin todennut sen, että kun sen ”jonkun uuden jutun” saa niin ei se onnen tavoitteleminen siihen lopu. Seuraavaksi tarvitaan vielä isompi auto tai TV tai jotakin. Huomasin tänään ulos katsellessani itse ajattelevani että ”olen onnellinen sitten kun on kesä”. Kelasin kuitenkin nopeasti tämän aatoksen takaisin. Miksi ihmeessä olisin onnellinen vasta kesällä!

Mitä on onnellisuus?

Niin, mitä se nyt sitten on? Väittäisin, ettei se ole mitään pysyvää, jonka voisi tavoittaa ja pysyä siinä. Ehei, jos onnea yrittää tavoittaa niin sitä ei saa ikinä kiinni, se on ikuinen hippaleikki jossa osat ei vaihdu.

Varmaan aika moni on miettinyt joskus samaa kuin itsekin olen; Olisin onnellinen jos voittaisin miljoonia lotossa. Mutta, miten se muokkaisi arkea? Tilillä olisi ehkä aina rahaa joka laskuun, eikä tarvisi vilkuilla pankkitiliä niin usein mutta mitäs muuta?

Onni on tässä ja nyt, ja se muodostuu merkityksellisistä asioista ja niistä pienistä jutuista, jotka luovat elämään sitä merkitystä. Tämän hetkinen onnellisuutesi ei ole kenenkään toisen varassa. Se ei voi olla kiinni jostakin tulevasta, mitä ei ole vielä olemassa. Eikä myöskään ole tämän hetkisestä onnestasi pois, jos jotain ikävää tapahtui joskus aiemmin. Sekään ei ole tässä ja nyt, mutta sinä olet!

Mitä ne merkityksellisyyden tekijät ovat sinun työssäsi tai vapaa-ajan arjessa?

Voiko onnellisuutta oppia?

Kyllä, tavallaan! Voin todeta, että minunkin elämässä on sattunut ja tapahtunut yhtä ja toista, ja on ollut sellaisiakin haasteita joiden yli pääseminen on vaatinut todellakin suuria voimia ja ponnistuksia. Olisin voinut monesti vaipua sinne kuilun pohjalle vellomaan itsesäälissä todeten, ettei tästä mitään tule; en jaksa, ei minusta mitään tule ja jään tänne. Mutta päätin toisin.

5 tapaa oppia onnellisuutta arjessa

Haluan jakaa nämä pienet kikat, tai oikeastaan ajattelutavat joilla olen itse saanut arjesta mukavampaa ja löytänyt onnen aina uudelleen.

Kun epätoivo, kireät hermot ja se niin kutsuttu ”normivitutus” iskevät päälle, anna itsellesi tilaa ja pieni aikalisä ennen kuin avaat suusi, toimit tai vaivut synkkiin ajatuksiin;

 1. MUISTA, MITÄ HYVÄÄ SINULLA ON.
  Hengitä syvään. Kliseistä, mutta auttaa. Rauhoita ympäristösi. Kokoa mieleesi, mitä hyvää ympärilläsi on ja mihin saavuttamiisi asioihin olet tyytyväinen elämässäsi?

 2. MITKÄ SEIKAT LUOVAT ARKEEN MERKITYKSELLISYYTTÄ?
  Mieti, mitkä asiat tekevät elämästäsi merkityksellistä? Mitkä tekijät saavat sinut hyvinä päivinä lähtemään hyvällä mielellä töihin tai asioille? Jokaisen elämästä löytyy varmasti näitä merkityksellisiä asioita, niiden tunnistaminen vain voi olla joskus vaikeaa. Toista näitä hyviä juttuja arjessasi!

 3. OLETKO OMA ITSESI?
  Muistuta mieleesi, millainen ihminen haluat olla ja millaisena näet itsesi? Oletko oikeasti se tiukkapipoinen, tiuskiva stressihirmu vai jotain muuta? Katso siis itseäsi peiliin. Haluaisitko olla itsesi kaltaisesti käyttäytyvän ystävä, alainen tai työkaveri? Jos levität ympärillesi negatiivisuutta, se tarttuu muihinkin niin kovin helposti.

 4. HAASTEET JA MENETYKSET OPETTAVAT.
  Ei mitään niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Elämässä tapahtuu pahoja ja surullisia asioita, se on fakta, mutta pohjalta on aina suunta ylöspäin! Olen itse päättänyt uskoa epätoivon hetkinä, että elämä nyt haluaa opettaa jotakin, ja se on vaan otettava vastaan ja katsottava, mitä tulevaisuus tuo. Kaikkein suurimmissa elämän suruissa ei aina voi nähdä mitään positiivista, mutta vakuutan, että aika muokkaa asioita.

 5. HUOMINEN ON HUOMENNA.
  Kun huomaat alkavasi stressata liikaa jostakin tulevasta, muista että se jokin lähestyvä juttu ei ole vielä täällä. Se on vasta huomenna tai jossakin tulevaisuudessa. Meillä ei oikeasti ole mitään varmuutta mitä huominen tuo, joten sitä on loppujen lopuksi turha murehtia. Kaikki mitä meillä on, on tässä ja nyt.

Ja sitten on vielä se hömppä, eli positiivinen ajattelu. Se oikeasti toimii, ainakin omasta mielestäni. Enkä nyt tarkoita sitä edelleenkään että kaikki arjen asiat pitäisi kääntää positiiviseksi ja uskotella itselleen että on taivaallisen ihanaa kun auto hajoaa, lapsi sairastuu tai työ menee alta, vaan että estää itseään tietoisesti vaipumasta siihen ”vitutukseen”.

Sen sijaan siis, että huutaisi päänsä sisällä vitunvitunvittua ja antaisi ihmisten ympärillään kokea huonon päivän, voikin todeta että tänään on haasteellinen päivä, mutta siitä selvitään. Elämä ei kaadu rikkoontuneeseen autoon, koska aina löytyy joku joka osaa sen korjata. Lapset sairastelee, ihan jokaisen lapset ja se kuuluu perkearkeen. Ja työttömyys merkitsee myös uusia mahdollisuuksia, EI ainoastaan sitä että rahat voi olla vähissä.

PÄÄTÄ SIIS OLLA ONNELLINEN, TÄNÄÄNKIN!


Lue myös:
– Osallistu elämyslahjakortin arvontaan
– Vetovoimanlaki – Voiko tahdonvoimalla saada kaiken haluamansa?
– Arjesta juhlaa pikkuisilla jutuilla

Kuvat: Heidi Halonen

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *