Sappirakon poisto, ensimmäinen leikkaukseni nukutuksessa

Kun elämä yllättää ja vaihtoehdot ovat vähissä, on kontrollista luopuminen vaikeaa – varsinkin kun se koskee omaa kehoa, terveyttä ja hyvinvointia. Ja jos omassa päässä on kontrollifriikin pientäkin vikaa, jahkailu ja pelkojen yliajattelu ovat väistämätöntä😅.

Kävin läpi ylisuurten pelkojen ja mielen kauhuskenaarioiden (johtuen osin aiemmista kokemuksista), ja selvisin sappirakon poistosta.

Sappirakon poistoleikkaus on hyvin yleinen toimenpide, jota jopa voisi rutiiniksi voisi sanoa, vaikka jokainen leikkaus onkin aina täysin yksilöllinen juttu.

Sappirakon poistoon päädyttiin kohdallani, koska olen kärsinyt sappikivien aiheuttamista oireista, kuten vatsan kovat kivut, muljahtelut ja vatsan toiminnan sekaisin meno jo vuoden ajan. Vasta viime lokakuussa menin lääkäriin kipujen yllyttyä sietämättömäksi ja diagnoosi löytyi sappikivistä, tai kohdallani tarkemmin sanottuna ’soraa sappirakossa’.

Koko sappirakon poistosta entuudestaan tietämättömälle se kuulosti kovin rajulta ratkaisulta, ja pohdinkin tietysti, voiko ilman sappirakkoa elää normaalisti? Kuulemma voi, ja tässä ja nyt, vain yksi päivä leikkauksen jälkeen voin jo sanoa että ruokailuun liittyvät kivut taisi jäädä sinne leikkauspöydälle.

Pelkäsin aivan hulluna ennen leikkausta mm.

  • kanyylin laittoa (joka sujui nyt helpoiten ja sattui vähiten ikinä)
  • nukutusta (joka olikin helppo ja tavallaan hauska kokemus)
  • hengitysputkea (josta ei jäänyt mitään tuntemuksia)
  • leikkauksen haasteellisuutta (joka olikin nopea ja helppo)
  • leikkaushaavaa (tuli vain 4 reikää, onnistui tähystyksessä)
  • suurta verenvuotoa, yllätyksiä, komplikaatioita…joista mitään ei ole toistaiseksi tullut.

Heräsin hoitajan huhuiluun pian leikkauksen jälkeen, ja olo oli nopeasti virkeä (tai mitä nyt vahvoissa lääkkeissä voi olla).

Olisin halunnut ottaa kauan kaipaamani päiväunet, mutta ei siitä oikein mitään tullut vaikka tässä olisi ollut täydellinen mahdollisuus 😅.

Ensi kertaa pitkästä aikaa syöminen ei tuottanut heti tuskan hikeä, kipua ja kuvotusta.

Hoitohenkilökunta oli parasta kokemaani aikoihin.👌🏼
Sain ajan kanssa purkaa pelot sekä historiassa tapahtuneet asiat ja ne huomioitiin kaikki. Ei ollut kiireen tunnetta missään vaiheessa, jota niin usein on ennen tullut vastaan. Eikä päivystysleikkauksia suunniteltujen seassa!

Päivän aikana sain kuulla hoitajan kokemuksista yli kymmenestä omasta leikkauksesta elämän varrella, sekä muutaman aikamoisen elämäntarinan, joissa henki on ollut kirurgin taitojen ja ohuen langan varassa.

Omat pelkoni tuntuivat hetken kovin pieniltä näihin verrattuna, mutta sain kuulla että jokaisen kokemus ja tunnot ovat yhtä tärkeitä ja todellisia, niitä ei voi vertailla.

Mahtava kokemus (en todellakaan uskonut etukäteen että voisin todeta näin), nyt vaan peukut pystyyn että haavat paranee ja sairausloma hoitaa niin kehon kuin mielen kuntoon, ja eiköhän ne pelot ole voitettu!💪🏼

Kiitokset menevät Tays Hatanpään Leiko24 -osastolle!

Lue myös:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.