Nyt modernisoidaan perinteistä kotiäitien mainetta!

Perinteisesti ajatellaan että kotiäidit eivät tee töitä ja tienaa mitään, ja ovat tavallaan työelämän ulkopuolella ja jämähtäneet paikalleen elämässään sinne kotiin. Mittani on tullut täyteen tätä olettamusta!

Kuten olen monta kertaa todennut, olen itse ollut kotona viimeiset 17+ vuotta siitä lähtien kun tulin äidiksi. Tästä oli Me Naiset -lehdessä juttu aiemmin tänä vuonna ja harmikseni kaikki eivät lukeneet pitkää artikkelia loppuun vaan saivat sen mielikuvan, että olen ollut kotona lähes 20 vuotta t-e-k-e-m-ä-t-t-ä mitään.

Taannoin minua pyydettiin pariin uuteenkin juttuun tämän aiheen tiimoilta, mutta jokin sisälläni sanoi lopulta etten halua mukaan niihin. En koe sopivani haluttuun raamiin esimerkiksi kotiäidistä, joka on valinnut olla pois työelämästä ja sujut sen kanssa että tienaa vähemmän kuin muut tai ei mitään – koska asia ei ole niin! Olen tehnyt töitä joka päivä ja saan palkkaa, vaikka lapset ovatkin olleet kotona hoidossa.

Puhtaasti olin lomalla ainoastaan vajaan yhden vuoden ensimmäisen lapsemme synnyttyä, ja sen jälkeen lomia ei ole töistä juuri ollut, vaikka lapsia on syntynyt kaksi lisää myöhemmin. Keskimmäisen poikamme synnyttyä jatkoin töitä vauva kainalossa aikalailla heti sairaalasta kotiuduttuamme. Ja tulihan kaiken keskellä opiskeltua kaksi tutkintoakin.

Kotiäitiyden takana voi olla hyvin monenlaisia elämäntilanteita ja syitä valinnalle

Minua harmittaa oletus, että kotiäidit ovat kotona koska se on taloudellisesti jotenkin helppoa vaikka tuloja ei ole, tai vaikka olisi vaikeaakin niin ikään kuin oltaisiin kotona vain koska yhteiskunta sen niin helposti mahdollistaa. Eihän se niin tee! Nyt romukoppaan kaikki olettamukset! En usko että monikaan ihan perinteisessäkään mielessä kotiäiti (eli ei yrittäjä missään muodossa kuten itse olen ollut) on lopulta tekemättä mitään, kehittämättä itseään tai suunnittelematta miten voisi vaikkapa tienata kotona, kovin kauan aikaa. Hoitovapaat palkkatöistä ovat eri asia tietenkin, jos on työpaikka minne palata sovitun ajan jälkeen.

Nykyaikainen kotiäiti ei liene enää se pullan tuoksuinen kodin ikuinen siivoaja ja hengetär millaiseksi ehkä perinteisesti kotiäidit kuvitellaan. En ainakaan itse ole yhtään sellainen. Ennemminkin moderni kotitoimistossa työskentelevä äiti, joka on yhdistänyt kodin, perheen ja työn. Vai pitäisikö kotiäiti-termi luokitella vain koskemaan heitä, jotka eivät tee mitään työtä ja ovat kotona? Jos ollaan tarkkoja, tällöin puhutaan työttömistä.

Perheen ja työn yhdistäminen on nykyajan yleinen haave

Perustuen viime vuosien aikana saamiini palautteisiin sekä aiemmin pitämieni verkkokurssien kautta tulleisiin erilaisiin osallistujien elämäntilanteiden kuvauksiin väitän, että hyvin moni pikkulapsen äiti toivoisi voivansa yhdistää paremmin kodin, perheen ja työn, ja tämä on heidän haaveensa kotiäitiydestä sen sijaan että kotiin jäätäisiin hoitamaan lapsia tekemättä mitään muuta. En ole törmännyt itse asiassa yhteenkään sellaiseen tarinaan tai viestiin, jossa kotiäitiydestä olisi haaveiltu jättämättä työtä pois yhtälöstä.

Toki heitä ns. perinteisiäkin kotiäitejä vielä löytyy, mutta uskon että vähenevässä määrin. Osa on kotiäitinä koska muuta mahdollisuutta ei ole, vaikkapa työttömyyden takia ja osa taas on äitiysloman jälkeen päättänyt jäädä vielä kotiin lapsen kanssa joksikin aikaa kunnes palaa vakityöhön. Mutta heitä, jotka olisivat valinneet jäävänsä puhtaasti pois työelämästä ollakseen vain kotona lasten kanssa – montako sellaista tiedät? Minä en tiedä ketään, mutta tunnen heitä jotka ovat yhdistäneet kodin ja työn sekä perheen sinne omaan kotiinsa. 🙂

Lue lisää

Seuraa Instagramissa >

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.