Yrittäjänä ei kannata sairastua – koskaan

Se ei ole mitään leikkiä tai huumoria kun uutisista saa välillä lukea yrittäjien haasteista, mitä tulee mm. sairastumisiin. Erityisesti, kun puhutaan pienyrittäjistä, yksinyrittäjistä ja freelancereistä niin ongelma on todellinen. Olen huomannut tämän itsekin niin monta kertaa.

Sinänsä minulla itselläni on ollut onnea omata toistaiseksi hyvä perusterveys. Sairastelut ovat olleet suurimmaksi osaksi oikeastaan vain flunssia tai muita lasten kouluista tuomia iloja, kuten vatsatauti. Ehkä suurimmat ns. sairauslomat yrittäjänä olen joutunut pitämään silloin, kun keskimmäinen ja nuorin poikamme syntyi. Ne päivät jotka olin sairaalassa, olivat täysin ”työttömiä” mutta muuten olinkin jo työn touhussa kotiin päästyäni.

Nuorimman lapsemme syntyessä kaikki ei mennyt kuten strömsöössä ja sairaalajakso venyi lähes kuukauden mittaiseksi, ja niin myös minun tauko yrittäjän työstäni. Tuolloiset tapahtumat todella herättivät siihen todellisuuteen, miten herkkää muutoksille yksinyrittäjän arki voi olla. Jos et ole varautunut siihen, että mitä vaan voi tapahtua (ja harva on) niin voit olla yhtäkkiä isoissakin ongelmissa. Ennen kaikkea ongelmat näyttäytyvät nopeasti silloin, jos kaikki työ josta palkka tulee, on lähestulkoon tuntityötä, jossa katteet ole hirveän suuria. Me selvisimme tuen ja läheisten avun turvin tuolloin pitkästä tauosta, mutta kyllä se stressasi. Sen lisäksi että ajatukset ja arki oli kiinni vastasyntyneessä lapsessa ja omassa toipumisessa, jouduin miettimään myös sitä, riittääkö nyt rahat mihinkään ja kuinka pitkälle.

Kevytyrittäjillä on sama ongelma sairastelun kanssa

Toimin itse tällä hetkellä kevytyrittäjänä. Tuolloin edellä kuvattujen hetkien aikaan olin vielä toiminimiyrittäjä, jossa stressi oli vieläkin kovempi koko ajan. Mutta siis, kevytyrittäjillä ilman omaa toiminimeä tai y-tunnusta on samat haasteet sairasteluiden ja lomien kanssa. Kukaan ei maksa sinulle palkkaa sairasteluista tai lomista. Jos sairastut etkä voi tehdä työtä, sitä harvoin tekee kukaan muu puolestasi, tai jos tekee – se maksaa.

Kelalta saa yrittäjäkin sairausäivärahaa, mutta siinä on useamman päivän omavastuu, joka vesittää jo kaikki toiveet sairausajan tuesta usein heti kättelyssä. Tuo sairauspäiväraha on sidottu yrittäjän tai kevytyrittäjän maksaman YEL:n määrään. Jos olet siis pienituloinen yksinyrittäjä, jolla ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa suurta YEL:ää, saat todennäköisesti päivärahaksi sen minimipäivärahan tai jotakin sen lähelle – paljon vähemmän kuin mitä teet yleensä päivässä rahaa.

Yrittäjällä ei ole usein asiaa lomallekaan

Yksinyrittäjänä ei kukaan asiakas maksa sinulle myöskään siitä, että lomailet. Palkkatyöläiset saavat lomarahoja, mutta yrittäjät eivät – muuta kuin sieltä omasta pussista. Lomaa varten pitäisi säästää, tai laskuttaa niin isosti että arjen peruskulutuksen lisäksi käteen jää tarpeeksi ylimääräistä vaikkapa lomailuun. Meillä lomarahat ja reissut ovat niitä viimeisimpiä listalla, mihin rahaa laitetaan sivuun. Hyvin harvoin tilanne on niin ihanteellinen, että voisi vaan olla miettimättä yhtään töitä. Mutta parempaan suuntaan hiljalleen!

Miksi mietin yrittäjän ongelmia tässä ja tänään?

Juuri siksi. Olen kipeänä! Yleensä aina kun itselläni on perusflunssaa, olipa se sitten nuhaa tai yskää, teen töitä lääkkeiden voimalla. Lepään ja jatkan taas hyvinä hetkinä. Nytpä päälle iskikin kuume, jolla on toiset ajatukset jaksamisen suhteen. Kuume on tällä kertaa lamaannuttanut voimani aikalailla kokonaan, ja kirjoitan tätä kahvin ja buranan voimalla juuri nyt. 🙂

Mietin, olisiko mitään keinoja välttää tälläistä stressiä siitä, ettei jaksa ja pysty tekemään töitä haluamaansa määrää. Sairauspäiväraha ei ole ratkaisu. Passiivinen tulo olisi hepotus, sellainen mitä tulisi aina tekemättä mitään. Osittain olen tälläisiin tulonlähteisiin jo itsekin panostanut ja luonut niitä, mutta toistaiseksi niistä ei tule reaaliajassa tuloja, vaan tulokset muuttuvat rahaksi vasta viiveellä.

Toinen, ja järkevin tapa ennaltaehkäistä ongelmia on tietenkin säästäminen. Se, että valmistautuu aina vähän pahan päivän varalle. Tätäkin olen tehnyt, mutta valitettavasti en tarpeeksi, ja elämässä kun on muitakin pahoja päiviä kuin sairastelut!

Kun on lapsia, on hankintoja. Kun on talo, aina joku menee rikki ja pitää korjata. Kun on auto, on sen harmit. Näin se vaan menee.

Lue lisää

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 ajatuksia aiheesta “Yrittäjänä ei kannata sairastua – koskaan”

.