Mitä jos pahin pelko toteutuu?

Mitä sinä pelkäät? Mikä olisi pahin asia, joka voisi sotkea arkesi ja sekoittaa kaiken, mihin olet uskonut ja mihin päivittäinen elämäsi pohjautuu?

Itselleni ehkä kaikista pahin mutta samalla tähän saakka epätodellisin pelko on ollut sota. Muistan pienenä monestikin pelänneeni sitä, ja nähneeni painajaisiakin sodasta. Luulin silloin, että nykyajan sota olisi samanlaista kuin saduissa, joissa taistoon lähdettiin hevosin ja haarniskoin.

Todellisuudessa sota on aina kuitenkin ollut sellainen asia, jonka olen mielessäni syrjäyttänyt mahdottomana osua omalle kohdalle. Olen ajatellut, että nykyaika ja erityisesti Suomi ja sen naapurivaltiot ovat niin moderneja ja sivistyineitä sekä hyvinvoivia, että eiväthän ne nyt sotaan lähde. Ei edes itäinen naapurimme.

Pienenä tyttönä ja vähän isompanakin kuulin oman pappan kertovan paljon tarinoita sodasta, jossa hän itse taisteli hyvin nuorena. Kaikesta hän ei edes pystynyt ääneen puhumaan, eikä kyyneliltä aina vältytty. Tuo kaikki kuulosti niin todelta mutta samalla kaukaiselta: eihän se nyt enää voisi toistua.

Vaan mitä on meneillään juuri nyt? Kahvipöytäkeskusteluissa nousee esiin tämän tästä sota, nato ja mitä mikäkin maa ja sen päättäjä tekee. Myös sitä pohditaan kuin normaalina arkipäivän asiana, minne kukakin lähtisi pakoon – jos lähtisi – mikäli joku hyökkäisi meidän kotimaahamme. Eihän tälläistä pitänyt tapahtua. Koko sodan mahdollisuus on aivan käsittämätöntä.

Tietysti kaikesta maailman tilanteesta siirtyy hyvin herkästi ajatukset omiin lapsiin ja tuleviin sukupolviin. Mietin, millainen on heidän tulevaisuutensa ja heidän lastensa tulevaisuus? Onko oma sukupolveni ja edeltäjät kuten omat vanhempani kuitenkin se kansan osa, jotka ovat saaneet elää kaikkein huolettomimmin edellisten sotien jälkeen?

Toivon todellakin, että pahimmat pelot eivät käy tässä asiassa toteen. Kovin usein tuntuu vaan siltä, että pienemmissä asioissa pelot tuppaavat välillä toteutuvan. Pitäisi osata ajatella positiivisesti eikä velloa siellä peloissa, jos ajatusten voimaan on uskominen. Tässä kohtaa ei valitettavasti voida varmaan millään sulkea sotaa pois isojen massojen mielestä täällä länsimaissa. Meillä jokaisella taitaa olla jo mielessä jollakin tasolla varasuunnitelma sille päivälle, jos ”pahin” tapahtuu.

Lue myös

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajatus aiheesta “Mitä jos pahin pelko toteutuu?”

.