Lapsuuden hedelmäpasha pääsiäiseen

Kevätmieli kun tässä myllertää, niin mieleen tuli tuleva pääsiäinen ja mitä erityistä silloin tekisin ja leipoisin? Muistin lapsuuden hedelmäpashan ja miten tykkäsinkään siitä!

Tiedätkö mitä on pasha, muuta kuin hassu sana! Yritin etsiä haluamaani ohjetta googlettamalla, niin se tarjosikin väkisin hedelmäpiirakkaa tuloksiin. Kyseessä ei ole kuitenkaan piirakka!

Pasha on alun perin ortodoksiperinteeseen kuulunut pääsiäisruoka, joka on kulkeutunut Suomeen Venäjältä siirtokarjalaisten myötä. Suomalaisissa juhlapöydissä se alkoi yleistyä 70-luvulla.

Pasha on saanut nimensä heprean pääsiäistä merkitsevästä sanasta pesah. Karjalan kannaksen ortodoksialueilla pasha oli paastonajan loppumisen herkkuruoka, johon hyödynnettiin paaston aikana käyttämättä jääneet maitotuotteet. Korkeita, tornimaisia pashoja sai myös ostaa viipurilaisista ja terijokelaisista leipomoista. (ruokaretki.fi)

Pasha pääsiäiseen

En olekaan syönyt pashaa siis oikeasti varmaan yli 20 vuoteen! Muistan sen lapsuudesta, koska äiti laittoi joinakin pääsiäisinä pashaa ja eräänä kertana tehtiin hedelmäversiota, johon tykästyin todella. Muistan tehneeni omankin pashan ainakin yhtenä pääsiäisenä, ja syöneeni sen melkein yksin koska kukaan muu ei juuri ymmärtänyt tuon herkun päälle. Tänä pääsiäisenä voisin kokeilla tehdä tuon uudelleen.. ja nauttia.

Pasha on periaatteessa rahkaa, mutta ei ihan perinteisessä muodossa, vaan siihen on lisätty mm. kananmunaa ja voita, ja sitten sen on annettu kuivahtaa valuttamalla neste pois. Kuulostanee oudolta.

Selaisin pashareseptejä netistä, ja näyttää siltä että useimmissa pashoissa on lisämakua tuomassa rusinat ja mantelit. Tätä perinteisempää versiotakin muistan syöneeni, mutta se ei ollut niin paljon omaan makuuni. So May I have some hedelms, please? 😀

Helemäpasha pääsiäiseen

Tässä todennäköisesti paras ohje hedelmäpashaan niistä mitä löydettävissä on. Tämä muistuttaa eniten lapsuuden versiotani. Lainasin Gopalan pashaohjetta.

Valmistusaika: 10min
Kypsymisaika: 12h
Tarvikkeet: Pashamuotti tai siivilä ja sideharso/siivilöintikangas

100g voita
1,5dl sokeria
500g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1 sitruunan mehu
1 rkl vaniljasokeria
1/2 dl mantelilastuja
1/2 dl kuivatttuja hedelmiä (esim. trooppinen hedelmämix)

Koristeluun: viinirypäleitä, manteleita, strösseleitä

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. 
  2. Vaahdota kerma toisessa astiassa. 
  3. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita ne kevyesti keskenään. 
  4. Kaada seos kostutetulla sideharsolla vuorattuun pashamuottiin (1L). Jos sinulla ei ole perinteistä puista pashamuottia, voit kaataa seoksen mihin tahansa siivilään (muista käyttää sideharsoa!).
  5. Aseta muotti (tai siivilä) syvälle lautaselle niin, että ylimääräinen neste pääsee valumaan pois. 
  6. Anna vetäytyä viileässä yön yli. 
  7. Aamulla voit kumota valmiin pashan tarjoilulautaselle ja koristella sen.

Lapsuuden pashat tehtiin meillä vanhaan kahvinkeittimen siiviläosaan, josta nesteen oli helppo valua ulos. Mikä tahansa siivilätyyppinen muotti siis käynee, kunhan siitä voi valua neste pois (sideharson läpi).

Jos pasha ei ole itsellesi tuttu juttu, mutta kokkailet ja maistelet mielellään uutta, kannattaa ehdottomasti kokeilla ja nimenomaan hedelmäversiota.

Lue myös

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 ajatuksia aiheesta “Lapsuuden hedelmäpasha pääsiäiseen”

.