Ilmalämpöpumpun hyödyt sähkönkulutuksessa

Kaupallisessa yhteistyössä Enerheat.fi

Meillä on nyt takana noin 4 kuukautta kestänyt kumppanuus Toshiba-ilmalämpöpumpun kanssa. Tuona aikana on tullut tietysti pohdittua sitä, että mitäs hyötyä tuosta olohuoneessa hiljaa hurisevasta laitteesta nyt sitten on. Meidän toiveissa oli ennen ilmalämpöpumpun kotiin tuloa, että se viilentäisi kuumina kesinä kodin sisäilmaaa, toisi lisälämpöä talvella ja pienentäisi hirmusuuria sähkölaskujamme, koska meillä on vesikiertoinen sähkölämmitys.

Sähkönkulutuksen mahdollisten säästöjen tutkiminen tässä vaiheessa ja näin pienen ilmalämpöpumpun käyttöajan jälkeen on ehkäpä vielä turhaa, mutta kaivelemalla Carunan kulutustietoja useilta vuosilta, sain asiaan kuitenkin jonkinlaista osviittaa. Haasteena asian tutkimisessa oli se seikka, että yhtä talvisia ja kylmiä, vaikkakin lyhyitä talvia ei ole nähty kovin monena vuotena täällä länsi-Suomessa!

Millaisia säästöjä ilmalämpöpumpulla voi saada?

Hyvän ilmalämpöpumpun sanotaan säästävän energiaa noin 3000-8000 kWh vuodessa asunnon koosta riippuen öljylämmitteisessä talossa ja hieman vähemmän kaukolämpökohteissa. Rahallisesti puhutaan 350 – 900 euron säästöistä vuodessa. Meillä pahimpia kuukausia rahallisessa mielessä ovat kylmät talvikuukaudet, ja ihan kaikki säästö on tervetullutta niitä helpottamaan. Jaksan uskoa, että helpotusta tulee. (Lähde: Toshiba Suomi)

Ensimmäisellä vilkaisulla tämä kuukausi eli huhtikuu näyttää Carunan sähkönkulutustietojen mukaan positiivisia lukemia meille. Joka päivä olemme kuluttaneet vähemmän sähköä kuin vuosi sitten. Ulkolämpötiloissa on toki ollut hieman eroa, jolla pieni ero sitten selittyneekin. Mutta hyvältä näyttää.

Sitten, kun pitäisi jotenkin verrata suuren kulutuksen kuukausia, eli niitä kylmiä kuukausia keskenään niin siinä kohtaa tulee haaste; helmikuun 2021 veroista kuukautta on haastava hakea historiasta. Löysin kuitenkin muutaman lähivuosien kuukauden, jolloin keskilämpötilat ovat olleet pitkään suurin piirtein samaa luokkaa, pikaisesti silmäillen.

Tässä tuloksia kulutuksesta;
Helmikuu 2018: 3417 kWh (lämpötila -14…+1)
Tammikuu 2019: 3736 kWh (lämpötila -18…+2)
Tammikuu 2021: 3096 kWh (lämpötila -19…+2
Helmikuu 2021: 3053 kWh (lämpötila -17…+3)

Noista luvuista sekä viime aikaisista kulutustiedoista päättelisin, että pieni lasku on tullut sähkönkulutukseen kauttaaltaan verrattuna aiempiin lukuihin. Vertailu on hankalaa, koska sähkönkulutus on suoraan verrannollinen ulkolämpötilaan, joka on vaihdellut paljon eri vuosina. Uskoakseni paremmin säästön kokonaismäärä selviää, kun nähdään koko tämän vuoden kulutus lopulta ja sähköön menneet eurot.

Kesä ja kuumuus tulevat, ilmalämpöpumppu viilentää

Miten viilentää asuntoa?

Ilmalämpöpumppu viilentää asuntoa tehokkaasti kesäaikana. Talvella ilmalämpöpumppu toimii patterilämmityksen apuna tasapainottaen kodin lämpötilaa koska laitteeseen oli ohjelmoitu tietty lämpötila, jossa halutaan sisäilman pysyvän. Ja se toimi! Enää ei tarvinnut nukkua kylmässä makkarissa, joka jostain syystä on aina mennyt kovin kylmäksi talvisin, vaikka patteri toimiikin.

Talven kokemusten pohjalta en siis epäile yhtään sitä, etteikö meillä olisi viileämpi koti ensi kesänä, kun ilmalämpöpumpun asetuksia säädetään kesään sopiviksi. Se on hyvästit hellepäiville, joina ei voi olla ulkona, eikä sisälläkään jossa on vielä kuumempi. Arjen luksusta!

Enerheat.fi palvelee Pirkanmaalla ja Satakunnassa kodin ja kiinteistöjen ympäristöystävällisiin lämmitysratkaisuihin liittyen. Valikoimasta löytyy ilmalämpöpumput, ilma-vesilämpöpumput sekä maalämpöpumput.

Haluaisitko voittaa oman ilmalämpöpumpun? Osallistu arvontaan!

Lue myös blogit

.