Skip to content

Digiäidin elämää etätyön, kodin ja perheen pyörteissä

Uskaltaako Lappiin matkustaa?

Lappiin matkustaminen nyt korona-aikana on kovin kiistelty, sekä puolusteltu että kielletty (suositeltu vältettäväksi) juttu. Mikä nyt sitten on oikeasti oikein? Meillä on omat lomasuunnitelmat vielä edessä, joten päätin ottaa selvää ja koota yhteen tietoja sekä vinkkejä Lappiin matkustaville. Tässä blogissa yhteistyössä on Pyhäkirnu -lapinmökki, jonka omistajilta sain hyviä ja maalaisjärkisiä neuvoja kaikille Lapin matkaa miettiville.

Miksi matkustamista suositellaan vältettäväksi

Tätä suositusta kuultiin viimeksi joulun alla viranomaistahoilta epävirallisissa vastauksissa; matkustamista etelästä pohjoiseen tulisi välttää. Mutta miksi? Varmaankin suurimmaksi osaksi siksi, että kaikista suosituksista huolimatta on niin paljon ihmisiä, jotka eivät niistä (ohjeista) piittaa tai eivät noudata täysin kaikkia neuvoja. Ja kun porukkaa on samassa paikassa liian tiiviisti, virukset ja pöpöt leviävät, aina. Eikä suosituksissa ajatella vain jokaista yksittäistä henkilöä vaan sitä, miten helposti jokainen voi myös levittää koronaa tietämättäänkin. Ja Lapin sairaanhoitopiirin resurssit ovat paljon pienemmät kuin etelän alueiden.

Mutta entäs me, jotka noudatamme mielellämme suosituksia ja käyttäydymme varovasti?

Ohjeita Lappiin matkustaville

Lapissa oleilu on maalaisjärkisesti ajateltuna ihan yhtä turvallista tai turvatonta kuin Etelä-Suomessakin. Virukselle voi altistua yhtälailla lähikaupoissa, ravintoloissa, kaikkialla sisätiloissa ja ulkonakin, jos turvavälejä ei ole. Ajattelisin itse niin, että jos tapana on omalla kotipaikkakunnalla käyttää maskia julkisissa tiloissa, pestä käsiä ja käyttää käsidesiä sekä välttää ihmismassoja niin ei Lapissa oleminen sen kummempaa vaadi: käyttäydy siellä samalla tavalla.

Vinkit: Lappiin matkustaminen korona-aikana

 • Vältä ihmismassoja.
 • Käytä kasvomaskia kaikissa sisätiloissa sekä ulkotiloissa, joissa kunnon turvavälejä ei voi noudattaa.
 • Pysy omassa lomaporukassa.
 • Huolehdi käsihygieniasta; käsienpesu ja käsidesi.
 • Huolehdi julkisissa tiloissa (kaupat yms.) turvaväleistä!
 • Älä lähde reissuun pienessäkään flunssassa. Käy testissä.
 • Mahdollisuuksien mukaan kannattaa pitää edes muutaman päivän karanteeni ennen ja jälkeen matkan.

Yksinkertaisesti, samat perusohjeet pätevät Lapissa kuin muuallakin Suomessa mitä tulee itsen ja toisten suojaamiseen, ja oireiden mukaiseen toimintaan sekä testeissä käyntiin. Täältä löytyy Lapin sairaanhoitopiirin ohjeet Lappiin matkaaville (leviämis- ja kiihtymisalueilta).

Tekemistä Lapissa

Lapista löytyy paljon koettavaa, jos Lapin huuma tai ”taika” on joskus ottanut osumaa! Sillon tiedät, mistä puhun. Ei ne ravintolat ja pippalot ja hiihtokeskukset, vaan se luonto! Laskettelu on ihan huippua Lapissa, mutta kaiken kruunaa maisemat, lumi talvella, luonnon rauha.

Selvittelin mitä kivaa tekemistä Lapissa voi kokeilla. Palveluiden hinnoissa on eroja, jos vaivautuu vähän googlettelemaan ja selvittelemään, ja pyytämään tarjouksia. Tässä poimimani huippuaktiviteetit:

 • Lumikenkävaellus. Tämä voisi olla mukavaa ihan koko perheen kanssa. Pystyisikö pienimpiä lapsia vetämään pulkassa kun kävelee lumikengillä?
 • Porotilaan tutustuminen. Porojen kyytiin pääsee myös monella paikkakunnalla!
 • Moottorikelkkaretki
 • Hiihtovaellus! Hiihtäessä vaihtelevilla laduilla ja välillä eväistä nauttiessa kilometreja ja kuntoa kertyy huomaamatta. Lapin laduissa huippua on niiden monimuotoisuus, löytyy mäkiä ja mutkia ja niitä maisemia!
 • Koiravaljakkoajelu
 • Revontulien metsästys. Netissä voi tilata itselleen revontulihälytykset, esimerkiksi Pyhällä!
 • Tunturikierros kävellen. Nouse tunturin päälle hissillä ja kävele alas.

Peltsi totesi melkoisen hyvin Ylen jutussa Lapinlomavinkeistä, että mene sinne minne muut ei mene. Suurimmat hiihtokeskukset eivät ole sitä tosi-Lappia, vaikka mahtavia paikkoja ovatkin! Ja mitä kauempana muista, sitä turvallisempaa matkailua se tänä aikana on.

Minne mennä Lapissa

Pyhätunturi on esimerkiksi oivallinen paikka matkaajille. Ja rauhallinen, sitä suurta vilskettä ei ole mistä saa lehdistä lukea liittyen isompiin hiihtokeskuksiin. Pyhältäkin kuitenkin löytyy kunnon mäet laskettelijoille sekä monenlaista upeaa aktiviteettia.

Kurkkaa tämä upea mökki ja lomahuoneisto Pyhätunturilla. Pyhäkirnu tarjoaa modernin ja monipuolisen majoituksen lomalle sekä kesällä että talvella. Nyt poikkeusaikana Pyhäkirnun kohteiden siivousta on tehostettu, pinnat puhdistetaan viikoittain vaihtuvilla desinfiointiaineilla. Molemmissa kohteissa on myös oma, erillinen ilmanvaihto. Tervetuloa viihtymään!

Katso myös:

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 ajatuksia aiheesta “Uskaltaako Lappiin matkustaa?”