Onnellisuus on asenne ja valinta

Mitä onni on syvimmiltään? Minusta tuntuu, että usein onnen kuvitellaan olevan jotain, mitä pitää koko ajan tavoitella jostakin tulevaisuudesta, lisää ja lisää.

”Olen onnellinen sitten, kun… ” -tyyppinen ajattelu on tuttua ihan varmasti sinullekin. Mutta onko se onni jotenkin ”valmis” tai täysi, sitten kun se jokin uusi asia on saavutettu? Eipä taida olla. Se tyytyväisyyden tunne ei ole pysyvää, mitä liittyy saavutuksiin tai materiaalisiin asioihin.

Onni on asenne, joka tarkoittaa positiivista ja myönteistä suhtautumista elämään. Piste.
Se on tapa katsoa maailmaa ja taitoa elää sellaista arkea – olosuhteista riippumatta – joka tekee elämästä mielekästä ja erityisesti merkityksellistä.

En sano kuitenkaan, että sitä pitäisi tyytyä huonoon elämän tilanteeseen kuten huonoon työhön, puolisoon, asuntoon tai mihin ikinä ja vain vakuuttaa itselleen olevansa onnellinen – se ei ole se juttu! Oikeasti huonolle tilanteelle kannattaa aina tehdä jotain muutakin, kuin tarkastella omaa asennettaan.

Onni on valinta, jonka voit tehdä päivittäin

Onni on sisäinen tila, jonka voit luoda itsellesi oman ajattelumallisi ja elämäntapojesi avulla. Onnen löytäminen vaatii työtä, koska se ei hetken ponnistelulla pysy mukana. Luulen, että kun tämän oivaltaa, elämästä voi tulla hieman helpompaa – kun ymmärtää, että onni on koko ajan matkassa, kunhan sen osaa ”ottaa esiin” piilosta.

Olen itse alkanut oppia onnen löytämisen taitoa yhä uudelleen, tosiaankin jopa päivittäin. Silloin kun uupumuksen, väsymyksen ja kyllästymisen tai turhautumisen tunteet pyrkivät pintaan toisinaan arkina, pyrin pysähtymään ja muistuttamaan itseäni siitä, missä olen ja mitä minulla on? Kysyn esimerkiksi itseltäni, ”Missä olisit mieluummin kuin siinä missä olet nyt?” – vastaus on selvä, en missään muualla, kuin oman perheen ympäröimänä juuri siinä, missä olenkin. Muistutan lisäksi itseäni, että minulla on kaikki ok juuri nyt. Näin voin päästää irti tulevaisuuden murehtimisesti, sillä sehän ei ole täällä vielä!

Mistä onnen löytää?

Jotta voisit löytää onnen elämässäsi, sinun täytyy ensin miettiä, mikä elämässäsi on onnellista ja mikä ei ole. Tämän jälkeen voit alkaa tehdä muutoksia elämäntapoihisi ja ajattelumalliesi suhteen. Voit esimerkiksi alkaa harjoittaa kiitollisuutta, löytää merkityksellistä työtä tai harrastusta, tavata enemmän ystäviä ja perheenjäseniä, jotka tuovat sinulle iloa ja onnea, tai alkaa harjoittaa mielen hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja.

10 syytä olla onnellinen juuri nyt!

  1. Sinulla on terveyttä. Terveys on tärkein asia elämässä, ja sen kanssa kaikki muut asiat tulevat helpommin.
  2. Sinulla on perhe ja ystäviä, jotka tukevat ja huolehtivat sinusta.
  3. Sinulla on merkityksellistä työtä tai harrastusta, joka tuo sinulle iloa ja onnea.
  4. Sinulla on koti, joka on turvallinen ja mukava paikka elää.
  5. Sinulla on mahdollisuus oppia uutta ja kehittyä henkilökohtaisesti.
  6. Sinulla on vapaus valita oman elämäsi kulkua ja tehdä valintoja, jotka ovat sinulle tärkeitä.
  7. Sinulla on mahdollisuus matkustaa ja nähdä uusia paikkoja ja kokea uusia asioita.
  8. Sinulla on elämän tarkoituksen ja merkityksellisyyden tunne.
  9. Sinulla on mahdollisuus tehdä hyvää muille ja auttaa muita ihmisiä.
  10. Sinulla on elämä, johon kuuluu myös ilon ja onnen tunteita.

Jos jokin edellisistä ei pidä kohdallasi paikkaansa, mitä voisit tehdä asian suhteen? Voisitko edetä pienin askelin?

Onnen löytäminen vaatii aikaa ja ponnisteluja, mutta se on sen arvoista. Muista, että saavutukset ja materia lisäävät iloa ja hyvää oloa sekä helpottavat elämää, mutta eivät luo pysyvää onnellisuutta, eli merkitystä elämään.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.