Lasten kesäloma jälleen – uhka vai mahdollisuus

Jee kohta lapset ovat jälleen kotona 24/7! Kesäloma on monille lapsille ja vanhemmille odotettu aika vuodesta – meille ainakin. Lapsilla on mahdollisuus rentoutua, leikkiä ja nauttia ulkoilmasta, kun taas vanhemmat voivat viettää enemmän aikaa perheen kanssa ja lomailla itsekin. Meillä loma ei tuo yhdessä olemiseen kovasti mitään lisää perusarkeen verrattuna, mutta onhan se lomaa silti.

NAUTIN siitä kesällä, kun aamulla ei ole niin tarkkoja rutiineja, heräämisen ja muun aamukiireen suhteen. Voidaan nukkua pidempoään ja aloittaa jokainen päivä rauhassa. Itselläni on tiedossa töitä ainakin puolet kesästä, mutta nekin rauhoittuvat tässä pikku hiljaa.

Kesäloma voi kuitenkin myös aiheuttaa haasteita, kun lapset jäävät pitkäksi ajaksi ilman rutiineja ja struktuuria.. vai voiko?

Uhka: Lapset saattavat tylsistyä

Kesäloma voi olla pitkä, ja lapset saattavat tuntea olonsa tylsistyneeksi ilman säännöllisiä koulupäiviä. Ilman tarpeeksi tekemistä ja stimulaatiota lapset voivat alkaa käyttäytyä levottomasti – tai meillä suomeksi sanottuna; tylsistyneesti ja ajan vie vain pleikkari. Onneksi tylsistymistä voi vähentää järjestämällä lapsille monipuolista tekemistä. Jos kesällä ei kuitenkaan pääse tekemään asioita yhdessä, niin onneksi kunnat järjestävät lapsille esimerkiksi leiritoimintaa, harrastuksia tai päiväretkiä.

Ja hei – sanon vaan että tylsistyminen on terveellistä. Aivoille ja lapsille tekee hyvää välillä se, ettei ole tekemistä; ei tarvitse elää kello kaulassa, juosta harrastuksesta toiseen ja kouluun ja takaisin. Tylsistyminen ei tunnu kivalta, mutta se tekee oikein hyvää.

Mahdollisuus: Lapset voivat kehittää sosiaalisia taitoja

Kesäloma on loistava aika lasten sosiaalisten taitojen kehittämiseen. Lapset voivat tutustua uusiin ihmisiin, saada ystäviä ja oppia lisää kommunikointitaitoja. Leiritoiminta tai harrastukset ovat hyviä tapoja lisätä lapsen sosiaalista kanssakäymistä, ja perheen yhteiset aktiviteetit ovat loistava tilaisuus oppia keskustelutaitoja ja tiimityöskentelyä – ja myös perheen sisässä toinen toisestaan voikin oppia jotain uutta. Meillä ekaa kertaa tänä kesänä keskimmäinen pojista hinkuu päästä lasten leireille, jopa yöksi pois kotoa!

Uhka: Lapset voivat laiskistua

Kesäloma voi tarkoittaa lisääntyvää ruoan kulutusta ja vähemmän liikuntaa, ainakin meillä joilla koululiikunta ja koulumatkojen kulkeminen ovat olleet isossa osassa päivittäisestä liikunnasta. No, itselläni on ainakin nyt isona tavoitteena liikkua enemmän läpi kesän ja aion todellakin ”repiä” lapset mukaani pyöräilemään, lenkkeilemään ja mitä ikinä keksimmekin – patikointireissut voisi olla kivoja! Laiskuus sinällään ei ole paha juttu, liikkumattomuus on.

Mahdollisuus: Lapset voivat oppia uusia taitoja

Kesäloma tarjoaa mahdollisuuden oppia uusia taitoja, kuten uimaan tai pelaamaan uusia lajeja. Kesä on täynnä mahdollisuuksia uusiin seikkailuihin. Meillä pyörii mielissämme mm. ongelle meno ja kunnon kalastusreissu isompien poikien kanssa, vähän järeämmillä välineillä kuin mato-onki.

Mitä tehdä lasten kanssa kesällä edullisesti?

  1. Patikointia luonnonpuistoissa
  2. Onkiminen
  3. Retkeily
  4. Nähtävyyksiin tutustuminen, omassa ja lähikaupungeissa
  5. Teltassa yöpyminen ulkona
  6. Uimarantakierros omassa kunnassa ja lähialueilla
  7. Marjastus, sienestys syksymmällä
  8. Huvipuistot – perinteisesti (sori, tämä ei ole edullista)
  9. Kotieläinpuistoihin tutustuminen
  10. Laivaristeilyt!

Lisää kesäjuttuja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.