Skip to content

Mitkä kysymykset on hyvä kysyä itseltään ennen lainan ottamista?

Lainaa otetaan elämän aikana moniin eri tarpeisiin, kuten asunnon tai auton ostamiseen. Tämän hetken lainamarkkinoilla on hyvä olla hereillä korkojen nousun takia. Toisaalta on hyvä miettiä, miksi lainaa on ylipäätään ottamassa. Nämä kysymykset kannattaa kysyä itseltään ennen lainan ottamista. Tämä artikkeli on sponsoroitu. 

1. Miten paljon lainaa tarvitsen?

Voit yllättyä, miten paljon erilaisia lainoja on saatavilla. Lainaa voi hakea kattamaan 200 000 € asunnon hinnan tai lainaa voi myös saada vain 100-200 €. Yleensä pienempi laina on vakuudeton laina, mikä tarkoittaa sitä, että lainan kulut on pakko pystyä kattamaan itse. Pankeilta voi saada taas vakuudellista lainaa, jonka vakuutena voi olla vaikkapa asunto tai auto. 

Turhaa lainarahaa ei kannata ottaa, sillä se vain kasvattaa lainan kuluja korkojen muodossa. Selvitä siis tarkkaan, miten paljon pystyt maksamaan omasta pussistasi ja minkä osuuden joudut kattamaan lainarahalla. Esimerkiksi asuntolainan saamiseen on säästettävä ensin osa asunnon hinnasta itse ja vasta sitten voi saada lainaa. 

2. Pystynkö maksamaan sekä lainan että lainan kulut ajallaan takaisin?

Ilmaista rahaa ei ole olemassa, sillä jokaisen lainan yhteydessä on maksettava vähintäänkin korkoja. Ennen lainan ottamista on hyvä tehdä yleiskatsaus omasta taloudellisesta tilanteesta. On tärkeää, että on säännöllinen tulonlähde, josta lainaa pystyy kuukausittain lyhentämään. Onneksi lainantarjoajat pyrkivät auttamaan sopivan lainatarjouksen löytämisessä. Löytyy myös lainoja, joiden takaisinmaksuaika on joustava. 

3. Olenko valinnut oikean lainantarjoajan?

Lainaa voi saada joko pankeilta tai yksityisiltä lainantarjoajilta. Pankkien lainat ovat yleensä edullisempia, mutta niiden hakuprosessi on pidempi. Toisaalta yksityisen puolen lainantarjoajien joukosta voi olla vaikea valita sopivaa, kun valinnanvaraa on paljon. Tärkeintä on pitää huolta siitä, että lainaa ottaa laillisesti. 

4. Olenko maksanut aikaisemmat velkani pois alta?

Lainan ottamista kannattaa harkita pidempään, mikäli ei vielä ole onnistunut maksamaan vanhoja lainoja alta pois. Jos maksamatta on yksikin pikavippi, hoida se nopeasti pois alta. On nimittäin helppo mennä laskuissa sekaisin, jos lainaa on ottanut useammasta eri paikasta. Pidä siis huolta siitä, että rahasi riittävät kaikkien velkojen maksamiseen. Näin rahatilanteesi pysyy kontrollissa.

5. Pystynkö kattamaan kulut muulla tavoin?

On ymmärrettävää, että asunnon tai auton kulujen kattamiseen ottaa lainaa. Ennen pienemmän lainan ottamista on kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, voisiko kulut kattaa esimerkiksi säästämällä. Tällöin voi välttää lainan aiheuttamat ylimääräiset kulut. Yleensä voi olla fiksumpaa asettaa itselleen säästötavoitteita ja pyrkiä kattamaan vaikkapa lomamatka omasta pussista. 

Yhteenveto

Lainan ottaminen ei ole yksinkertaista, vaan ennen lainan ottamista on hyvä pysähtyä miettimään näitä kysymyksiä. Jos ei harkitse ennen lainan ottamista tarpeeksi, voi ottaa vahingossa vääränlaisen lainan. Lainoilla voi olla monenlaisia vaatimuksia ja kuluja, joita ei ensisilmäyksellä tule huomanneeksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.