Skip to content

Digiäidin elämää etätyön, kodin ja perheen pyörteissä

Ilmalämpöpumppu – apua allergiaperheeseen

Kaupallinen yhteistyö Enerheat.fi

Hyötyykö siitepöly- ja pölyallergikko tai pölyherkkä henkilö laadukkaasta ilmalämpöpumpusta? Olen selvitellyt ja pohtinut asiaa meidän ilmalämpöpumppua ja sen vaikutuksia seuraamalla.

Meidän perheessä esiintyy siitepölyallergiaa ja pölyherkkyyttä, johon liittyen ilmalämpöpumpun hankinta oli ollut mielessä toisinaan myös ennen kuin laitteen saimme. Meidän Toshiba-mallin kerrotaan suodattavan sisäilmasta allergisoivia pienhiukkasia, ja myöskin joitakin viruksia ja bakteereja.

Meille siis kotiutui Toshiba Premium -ilmalämpöpumppu pian viime vuoden vaihteen jälkeen, eli reilu kaksi kuukautta sitten. Kokemukset laitteesta tähän saakka ovat olleet hyviä, ja aikas kivaa arjen luksustahan tämä yhteiselo tuon olohuonetta koristavan apulaisen kanssa on ollut. Asumme vanhassa puurunkoisessa omakotitalossa jossa on ns. painovoimainen ilmanvaihto. Perusremonttia on tehty sisäpinnoille, mutta ei mitään suurempaa.

Miten ilmalämpöpumppu auttaa allergisia?

Meidän Toshiba-ilmalämpöpumppumallissa on suodatin, jonka sen valmistaja sanoo suodattavan sisäilmasta bakteereja ja viruksia sekä muita haitallisia pienhiukkasia, kuten homeitiöitä. Näin ollen ilmalämpöpumpun pitäisi auttaa allergisia oireitä vähenemään sisätiloissa, kunhan laitteesta on pidetty huolta ja mm. puhdistettu säännöllisesti.

En valitettavasti osaa sanoa vielä varmuudella meidän tähän astisen ilmalämpöpumpun käyttöajan pohjalta, onko se auttanut perheen allergisiin oireisiin, koska käyttö on sijoittunut vasta talviaikaan. Ehkäpä selittämättömiä aivastelu- ja nenänvuotojaksoja on ollut vähemmän, vaikka varmaksi en voi tätä todeta vielä. Uskon, että kevät ja kesä kertoo enemmän aiheesta! Mitä tulee flunssakauteen, siitäkin on vaikea sanoa mitään vielä, olemmeko olleet ehkä vähemmän kipeitä kuin ennen koska tämä aikakin tekee sen, että flunssia esiintyy vähemmän, ihmisten varovaisuuden takia. Mutta ehkä, isolla E:llä, asiat ovat menneet parempaan suuntaan mitä tulee sisäilmaan!

Kuva: Adobe

Ilmalämpöpumppu parantaa sisäilman laatua. Totta vai tarua?

Toivon todella että sisäilman laatu paranisi meillä jollain tavalla ilmalämpöpumpun ansiosta. En sano, että olisimme kärsineet mistään ilmanlaatuongelmista ennen, mutta jotenkin sitä kuvittelee tietysti että vanhassa talossa ilmassa leijuu ties mitä; hometta, rakennusmateriaalien vaarallisia aineita (kuten asbesti) ja muuta. Ilmankosteus on ollut kodissamme aina huipputasoa, mittarin mukaan aina jossakin yli 80 % ainakin. Nyt viime kuukausina lukemat ovat laskeneet ja pysytelleet 60 % kieppeillä, toki kuiva talvi-ilmakin tekee osansa. Ilmalämpöpumppu siis poistaa ylimääräistä kosteutta sisäilmasta.

Ennen ilmalämpöpumpun saapumista meillä leijui aina kotiin pidemmältä reissulta palatessa sellainen ”maan” tai ”sammaleen” haju, joka ehkä tulee läpi lattiarakenteiden. Nyt hiihtoloman jälkeen kotiin saapuessa haju ei ollutkaan enää sama. Tuoksusta erotti, että paikalla ei ole oltu toviin mutta se oli huomattavasti raikkaampi.
Pumppu oli siis touhunnut jotakin hyödyllistä poissa ollessamme!


Katso myös:

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajatus aiheesta “Ilmalämpöpumppu – apua allergiaperheeseen”