Skip to content

Digiäidin elämää etätyön, kodin ja perheen pyörteissä

Lapin matka osa 2: Tekemistä Lapissa

Kaupallisessa yhteistyössä Scandia Rent Tampere (Länsi)

Hiihtolomamme meni perheen voimalla Lapissa Pyhätunturilla. Viikko meni nopeasti ja siinä ehti tutustua niin paikallisiin nähtävyyksiin kuin luontoonkin ja Pyhätunturin rinteisiin. Osa aktiviteeteista jäi kokematta käytännön haasteista johtuen, koska lapset ovat niin eri ikäisiä että emme olisi päässeet harrastamaan ja kokemaan yhdessä juttuja.

Aivan luksuksena koko viikon oli allamme oleva moderni vuokra-auto, joka toi tietynlaista turvaa reissuun; ei tarvinnut pelätä koska jokin osa hajoaa autosta, mikä on tuttua oman automme kanssa.

Porotilat Pyhätunturilla

Olimme odottaneet kovasti sitä että Lapissa törmäisi niihin kuuluisiin poroihin ja toiveissa olikin kohdata luonnonvaraisia poroja. Muistan nähneeni niitä nuorempana useastikin Lapin matkoilla auton ikkunasta. Kuinkas sitten ollakaan, emme törmänneet yhteenkään villiin poroon!

Päädyimme siis etsimään paikallisia porotiloja ja kävimme tutustumassa yhteen, Porotila Koparaan Pyhän ja Luoston välillä. Tilalta löytyi poropolku-elämys, sekä kahvio ja matkamuistomyymälä. Pyhältä löytyy myös (ainakin) toinen porotila nimeltään Porotila Jaakkola.

Vaellus talvireiteillä Pyhätunturin maisemissa

Pitihän sitä päästä myös kokemaan paikallisen luonnon antimia ja koska meillä ei ollut tällä kertaa reissussa mukana suksia, emmekä sitten päätyneet vuokraamaan lumikenkiäkään niin lähdimme retkeilemään kävellen. Pyhältä löytyy talvipyöräily- ja lumikenkäreittejä joita pitkin on sallittua myös kävellä jalan. Talvisin kävelyreittejä on huomattavasti vähemmän tarjolla kuin esimerkiksi pyöräilyreittejä, mutta kyllä niissäkin kunnon kokemuksen saa!

Nukkuessa meni vähän ohi upeat maisemat mutta ei se mitään..!

Meidän pienin poika istui kävelyretket pulkassa, joten monien kilometrien patikoinnit sai unohtaa tällä kertaa. Kiersimme alkuviikosta noin reilun kolmen kilometrin lenkin Iso-Kurussa, jossa pulkkailija nukkui koko retken ajan. Kylläpä itsenkin olisi kelvannut ottaa nokoset niissä maisemissa!

Pyhän huippu

Toisena retkipäivänä päädyimme sitten Pyhätunturin huipulle FeelThePeak-maisemahissillä! Ihana kokemus, vaikka huipulla tuuli niin lujaa ettei eteensä oikein meinannut nähdä. Laskeutuminen alas huipulta yhden pienen pulkkailijan kera oli aikamoinen suoritus rinteen ollessa paikoin jäinenkin. Kävelijöiden opastus oli osittain huono, emmekä pysyneet oikealla reitillä mutta alas päästiin lopulta turvallisesti.

Laskettelu Pyhätunturilla

Omien lasketteluvälineiden jäätyä kotiin meidän laskettelut jäi tällä kertaa nopeaksi tutustumiseksi rinteisiin. Otin pojan kanssa iltalipun perjantaille ja vuokravälineet(maksoivat yhteensä vain 20e/hlö!). Ehdimme tutustua isoimpiin Pyhän mäkiin, kunnes ilta alkoi hämärtyä ja epäonnisesti eksyimme kivan tuntuisesti alkaneen seikkailurinteen kautta mustaan rinteeseen. Rinteen jyrkkyys oli ehkä pahimpia missä tähän saakka olen itse ollut, koska itseäkin hieman hirvitti tuo lähes pystysuora mäki. Ja jos joku, niin minä olen hurjapää joka ei pienistä hätkähdä!

Siinä sitten kävi niin että ohjeistani huolimatta pojalla vauhti pääsi yllättämään ja hän kaatui. Illan hämärtyessä rinnettä ei enää nähnyt kunnolla. Polvihan siinä sitten vääntyi ja iltamme päättyi siihen. Mutta onni onnettomuudessa, eikä käynyt pahasti! Pyhällä on upeat ja monipuoliset rinteet, se täytyy todeta!

Pyhä-Luoston kansallispuistoa tutuksi

Yhtenä päivänä kävimme tekemässä autoreissun Luostolle, joka sijaitsee noin 17 kilometrin päässä Pyhältä. Ihastelimme Luostotunturia ja poikkesimme myös Luoston juurella sijaitsevan ametistikaivoksen myymälään. Ajaenkin seikkailu on kivaa upeissa maisemissa! Emme katsoneet karttaa vaan annoimme mennä mihin tuli mieleen kääntyä. Luostolta löytyy myös varmasti upeita maastoja retkeilyyn ja patikointiin. Ainakin upeita maisemia!

Vuokra-autolla Lappiin, ei hullumpi kokemus!

Luontokeskus Naava

Pyhätunturin alta löytyy myös upea Luontokeskus Naava, jossa pääsee tutustumaan Lapin luontoon, eläimiin ja sen historiaan. Mielenkiintoinen paikka koululaisille. Keskuksen ohessa on kahvio ja matkamuistomyynti – varmasti kaikille jotakin kivaa. Kannattaa käydä piipahtamassa!

Lapin matkamuistot

Tietysti lomaan pitää kuulua myös paikallisiin ostospaikkoihin tutustumista. Olin odottanut sitä hetkeä kun pääsisin ihastelemaan kaikkia ihania lappalaisia käsitöitä ja pohtimaan, mitä kivaa kotiin veisi mukanaan. Pyhällä ostospaikkoja ei ole ihan joka sormelle tarjolla, mutta jotakin – ja ihan tarpeeksi – löytyy kuitenkin! Meidän matkaan kohti kotia lähti poronsarviesineitä kuten juustohöylä ja voiveitsi sekä paikallisia ametistikiviä.

Ihana Pyhätunturi! Until we meet again Lapland!

Aivan ihana hiihtoloma! Jopa hirmupitkästä automatkasta jäi vain hyvät muistot vaikka itse siinä tilanteessa kun mennen tai tullen matkaa oli vielä puolet jäljellä ja hermot loppuun kuluneet, se ei niin ihanalta tuntunutkaan. Hyvät muistot kuitenkin voittaa ne pienet tuskan hetket 10-0! Lappiin täytyy päästä koko perheen voimin uudelleenkin, mutta ehkäpä seikkailunhaluisena sitä olisi kiva nähdä joku muu paikka seuraavaksi. Saa nähdä! Kiitos Scandia Rent! Tulen kertomaan vielä omassa blogissaan ihanasta mökistämme lisää!

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajatus aiheesta “Lapin matka osa 2: Tekemistä Lapissa”