Ilmaista tekemistä Levillä

Mitä tehdä Levillä ilmaiseksi? Tätä kysyy aika moni Leville tai sen läheisyyteen matkustava ympäri vuoden. Olin päättänyt ennen meidän syyslomareissua, että en suunnittele etukäteen mitään ohjelmaa sen koommin, vaan tehdään perheen kanssa sitä mitä mieleen tulee. Pienellä tai tässä kohtaa olemattomalla lomabudjetilla ei tietenkään tehdä ihan mitä vaan mieleen tulee, joten hieman sitä suunnittelua – tai ainakin tiedon hakua – tarvittiin myös.

Paikan päällä Levillä meidät sitten yllättikin tavallaan aktiviteettien runsauden pula, ja toisaalta herääminen siihen, että meidän olematon lomakassa ei riittäisi oikein mihinkään. Fakta on, että Lapin elämykset maksavat mansikoita, eikä viisihenkinen perhe kuten me, ihan tosta noin vaan sitten voi lähteä kiertämään kaikkia maksullisia husky- ja porotiloja, ja näiden lisäksi vielä harrastaa aktiviteetteja. Niihin hupenee silmänräpäyksessä monta sataa euroa. Niinpä lähdin selvittämään, mitä kivaa Levillä voi tehdä ilmaiseksi.

TOP-8 Ilmaiset nähtävyydet ja tekemistä Levillä

  1. Koe Levitunturin huippu
    Levitunturin huipulle pääsee kolmella tapaa. Voit ottaa sesonkiaikana maksullisen Gondolikyydin, patikoida tai ajaa autolla lähes huipulle. Patikoiden reitti ja tyyli on tietenkin melko vapaa, mutta autolla pääset lähes huipun tuntumaan suuntaamalla Näköalaravintola Tuikkuun. Tuikun parkkipaikalle voi jättää auton, ja suunnata mieleiseen suuntaan jalan. Levin huipulta löytyy esteetön alle kilometrin mittainen maisemareitti kävelijöille.
  2. Tutustu Levijärveen ja sen uimarantaan
    Levitunturin vieressä sijaitsee suurehko Levijärvi, joka on itsessään pieni luonnon nähtävyys mihin vuodenaikaan tahansa. Meidän lokakuisen reissun takia emme tietysti itse uineet, mutta ihailimme syysmaisemia, ja lapset heittelivät leipiä ja etsivät kiviaarteita rannoilta.
  3. Joulupukin mökki tunturilla
    Levitunturin huipun tienoilla sijaitsee kuuluisa Joulupukin mökki, jota myös Lapin kuvatuimmaksi paikaksi on kutsuttu. Mökille pääsee patikoiden tunturia ylös, osittain autolla tai Gondolihissillä (maksullinen).
  4. Ilmainen lasten köysirata ja muuta tekemistä
    Levin seikkailupuistosta löytyy pienimmille lapsille mm. maksuton köysirata ja tramboliineja, johon pääsee seikkailemaan ja ilakoimaan kesäajan.
  5. Maksuttomat laskettelurinteet lapsille
    Osa Levin lasten rinteistä on maksuttomia. Lisäksi alle 6-vuotiaat laskettelevat ilmaiseksi lipun ostaneen aikuisen seurassa kaikissa rinteissä.
  6. Ilmainen liikenne- ja leikkipuisto
    Alle 12-vuotiaat huristelevat ilmaiseksi Levin liikennepuistossa.
  7. Makkaran paisto ja eväät nuotion ääressä luonnon keskellä
    Levin ympäristöstä löytyy useita patikointi-, hiihto- ja pyöräilyreittejä (myös esteettömiä reittejä!), joiden varrella on nuotiopaikkoja ja laavuja upeissa maisemissa. Nauti eväitä luonnon keskellä nauttien upeista Suomen luonnon maisemista, äänistä ja raikkaasta ilmasta.
  8. Porot!
    Leviltä löytyy useampiakin porotiloja, mutta ainakin ne mitä itse löysin, maksavat jotain. Tutustuimme poroihin luonnon maisemissa, ja se olikin helppoa tällä kertaa. Vapaata ajelua vain ympäri Levin maisemia, ja niitä porojahan löytyi. Toisinaan piti odottaa tiellä, että poroset viitsivät väistää autoa.

Levi on hyvä lomakohde niin lapsiperheille kuin muillekin, jos turistien paljous ei haittaa. Sesonkiaikojen ulkopuolella Levikin on varmasti vähän rauhallisempi paikka olla. Jos kaupat, rinteet ja ravintolat eivät ole ykköskohde mielessä, niin luonnonrauhaa kyllä Leviltäkin löytyy runsaasti.

Ehdottomasti hyvää Levillä oli palveluiden ja kauppojen runsaus, mutta väen paljous tietenkin hieman haittasi tälläisten mieluummin omissa oloissaan rauhassa majailevien mieltä. Onneksi noutoruokaa ostaessa saimme ruoat kätevästi mukaan ja vietyä mökille, jossa saimme syödä omassa rauhassa.

Kerron vielä meidän mökistä ja reissusta muuten toisessa blogissa myöhemmin!

Lue myös

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.