Mistä tunnet sä ystävän?

Hyvää tulevaa ystävänpäivää! Muista ystävänpäivänä ystäviä lähellä tai kaukana. Myös heitä, joita muistat harvemmin!

Olemassa on monenlaista ystävyyttä. Kaikki maailman ystävät eivät ole parhaita ystäviä eli heitä, jotka tuntevat kenties kaikki syvimmätkin salasi. Ystävyyden ydin ei mielestäni tarvitse kuitenkaan sitä, että tunnetaan toinen läpikotaisin. Pintaraapaisukin riittää. Kunhan voidaan olla toiselle tarpeen tullen tukena, vaihtaa ajatuksia rennosti ja tärkeilemättä.

Kaikilla ei välttämättä ole edes perinteisessä mielessä ajateltavaa parasta ystävää, on vaan hyviä kavereita ja tuttuja.

Uskon että ihan kaikilla on ystäviä paljonkin, toisinaan heitä kaikkia ei vaan tunnista. Luulen, että esimerkiksi väsynyt tai masentunut mieli voi estää tunnistamasta ystävää. Kiire ja suorittamiskeskeinen arki voi estää meitä näkemästä nenän edessä olevaa ystävämielistä henkilöä, joka aidosti välittää.

Mistä ystävän tuntee?

Pohdin hyvän ystävän piirteitä. Niitä on monia ja kun piirteitä aloin listaamaan niin huomasin ahdistuneeni ajatuksesta, että olenkohan kenelläkään itse näin hyvä ystävä? Meistä kukaan ei ole kuitenkaan täydellinen, siksipä ystävyyskin on kaksisuuntainen juttu!

Hyvän ystävän tunnistaa mm. näistä piirteistä:

  • Hän kuuntelee, kun sinulla on asiaa.
  • Hän on kiinnostunut sinusta
  • Hän ei kyseenalaista tuntemuksiasi.
  • Hän uskaltaa sanoa suoraan asioita, ja voit itse sanoa hänelle suoraan.
  • Saat häneltä tukea, kun sitä tarvitset.
  • Hän kysyy, mitä sinulle kuuluu
  • Hänen seurassaan on helppo olla!
  • Hänen tietää olevan olemassa edelleen tavallaan sinua varten, vaikka välimatka olisi mikä ja aikaa olisi kulunut, kun viimeksi näitte.

Kiteyttäisin itse ystävyyden lopulta tuohon viimeiseen kohtaan listasta: Ystävän tietää olevan olemassa, ilman kyseenalaistamista tai epäröintiä siitä, voinkohan soittaa hänelle tai sanoa sitä tai tätä. Ystävään voi tukeutua, kun siihen on tarvetta. Ja ennen kaikkea, ystävän lähellä on helppoa olla oma itsensä.

Kuten ihmissuhteet yleensäkin, myös ystävyys vaatii huomiota ja suhteen hoitamista. Jos ystävyyden yhteistyö ei ole vastavuoroista, tasapaino järkkyy ja ystävyys voi rakoilla, jopa loppua.

Miten olla hyvä ystävä toiselle

Kaikki arkeen kuuluvat ihmiset eivät voi olla parhaita ystäviä, mutta useita heistä voi silti sanoa ystäviksi. Näitä ovat esimerkiksi työkaverit, harrastuksissa usein nähtävät ihmiset ja muut arkirutiineissa toistuvasti tavattavat henkilöt. Itse haluaisin sanoa ystäviksi myös työssä toistuvasti vuorovaikutuksessa olevia henkilöitä sekä esimerkiksi joitain lasten kautta tutuksi tulleita aikuisia.

Kokosin vinkkejä ystävyyden hoitoon ihan kaikissa arkisuhteissa. Nämä ovat sitten vain omasta päästäni, tällaisen amatööri-keittiöpsykologin ajatuksia!

Näin olet hyvä ystävä!

  • Älä odota toiselta enempää kuin mitä olet itse valmis antamaan takaisin
  • Pysähdy hetkeen usein ja kuuntele toista herkästi: Mitä kaveri haluaa sanoa?
  • Joskus on parempi vain kuunnella ja olla itse hiljaa
  • Kunnioita toisen mielipiteitä tai vakaumuksia; ne eivät ole sinulta tai ystävyydestä pois
  • Jos toisen päätös jostakin ei miellytä sinua, pyri rakentavaan keskusteluun ja löytämään yhteinen kompromissi.
  • Kysy kysymyksiä ja ole kiinnostunut toisesta!
  • Anna kaverille tilaa tai tarjoa olkapäätä, tilanneherkästi

Linkkivinkkejä ja hyvä toivotuksia ystävänpäivään

Tässä vielä muutamia kivoja ja hauskoja vinkkejä, miten muistaa sanallisesti ystävää ystävänpäivänä tai miksei muuten vaan!


Lue myös!

Seuraa Instagramissa @heidihalone

Jos voisin antaa sinulle yhden ominaisuuden,
antaisin sinulle kyvyn nähdä itsesi kuten minä sinut näen.
Silloin voisit huomata, miten verraton oletkaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajatus aiheesta “Mistä tunnet sä ystävän?”

.