Puhutaan hetki lapsienkeleiden äideistä

Lukuvinkki! Pieni enkelini e-kirja kertoo erään suomalaisen äidin kokemuksen geneettisestä raskauden keskeyttämisestä. Tilanteesta, joka on yksi tuhansista tai jopa miljoonista saman tapaisista, mutta siltikin oma uniikki tarinansa.

Lapsienkeleiden äidit. Heistä puhutaan hyvin vähän, vaikka heillä jokaisella olisi omanlainen tarina kerrottavanaan. Huhuja ja juttuja on jokainen meistä kuullut joskus hänestä, joka teki abortin eli keskeytti raskauden tai harkitsi sitä. Mutta tietääkö monikaan mitään muuta, kuten miksi niin tapahtui ja ennen kaikkea, miten se vaikutti tähän naiseen?

Tilastojen mukaan on pääteltävissä, että jopa melkein joka kolmas nainen kokee keskenmenon tai läpikäy jostakin syystä raskauden keskeytymisen tai keskeyttämisen jossain vaiheessa elämäänsä. Siltikin aihe on jollain tavalla tabu, näin olen itse ainakin kokenut. Okei, keskenmeno ja abortti ovat eri asioita, mutta joskus ne nivoutuvat myös yhteen, osaksi samaa tarinaa.

Onko raskauden päättäneistä naisista puhuminen tabu, koska maailmassa on edelleen niin paljon ihmisiä, jotka eivät hyväksy aborttia, tai kieltävät sen jopa laissa? Meillä asia ei onneksi ole niin, vaan nainen saa itse valita mitä tekee, ja se on vain hyvä asia. Toki laissa on joitakin sääntöjä sen suhteen, missä kohtaa raskautta keskeyttäminen on enää sallittua, ja hyvä niin.

Jokaisen naisen tarina on erilainen

Ihan joka ikisen abortin tehneen naisen tarina on erilainen. Jokaisella meistä on oma elämämämme, maailmankuvamme, elämäntilanteemme. Oma tapa tulkita ja nähdä maailma. Ketkään meistä eivät ole samanlaisia ulkoisesti tai sisäisesti.

Kahta identtisesti samanlaista elämäntilannetta ja yksilöllistä kokemusta tilanteesta, kuten raskauden keskeyttämisestä, ei voi olla olemassa. Ulkoisesti erilaisia elämäntilanteita voidaan toki luokitella tietynlaisiin joukkoihin. On esimerkiksi naisia ja tyttöjä, jotka ovat liian nuoria äidiksi, on naisia jotka tulivat tahtomattaan raskaaksi, ja naisia joiden elämään ei sovi lapset. On myös raskauksia, joissa kaikki ei mene ihanteellisesti, ja raskauksia, joissa äidin terveys on uhattuna. Sitten on myös ne yksilöt näissä joukoissa ja jokaisen oma elämä.

Jokaisen naisen kokemus abortista on erilainen

Onko kukaan kiinnostunut siitä, miten naiset kokevat abortin? Lääketieteellisessä mielessä se on suhteellisen nopea toimenpide, jossa on tietyt vaiheet ja toimenpiteet miten toimia. Mutta mitä muuta se on?

Kokemukseen liittyy varmasti kokonaisen kirjan pituinen joukko tunteita, pelkoja, epäröintiä, ja itsensä syyttelyäkin. Luulen, että siinä käydään toisinaan mielen syvimmissä sopukoissa niin suuret taistelut, että ne muuttavat ihmisen maailmankatsomusta ja sisintä, ehkäpä jopa pysyvästi. On varmasti olemassa niin satusti, ainakin fyysisesti helppojakin tilanteita, joissa abortti on oikeastaan jälkiehkäisyksikin kutsuttu nopea juttu, mutta nekään eivät ole aina henkisesti helppoja tilanteita.

Uskon, että harva nainen koskaan unohtaa tekemäänsä raskauden keskeytystä, olipa syyt taustalla mitkä tahansa. Asia jää osaksi itseä loppuelämäksi, niin hyvässä kuin pahassa.

Nämä tarinat ja tuntemukset ansaitsevat todellakin tulla kuulluksi.

Lukuvinkki: Pieni Enkelini e-kirja

Tämä tuore kertomus tuo päivänvaloon suomalaisen perheen äidin kokemuksen abortista, sen kaikkine tuntemuksineen. Kirja kuvaa tunteiden lisäksi hyvinkin tarkasti koko matkan läpi raskauden keskeytyksen eri vaiheiden, ja mitä kaikkea mukaan kuului lääketieteellisesti ja miten hoitohenkilökunta suhtautui tilanteeseen. Kannattaa lukea!

Tutustu e-kirjaan tästä. E-kirja löytyy myös ainakin Nextorystä ja Elisa kirjoista.
Instagram: @pienienkelini

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

.