Skip to content

Kotiäitiys + etätyö + digimarkkinointi + yrittäjyys

Ihmisten kahtiajako – pitäisikö olla välittämättä?

Sellainen ihan äärimmäinen ”sekoilu” koronarokotteen takia verkossa taitaa hieman jo olla rauhoittunut verrattuna siihen, mitä se aiemmin syksyllä oli. Ehkä. Tämä viimeisin syyskausi on ollut todella raskasta, mitä tulee koronaan jatkuvasti ajankohtaisena uutisten ja keskustelujen teemana. Ainakin itse olen kokenut välistä raskaana tuon kaiken negatiivisuuden, ja niimpä olen vähentänyt uutisten määrää, mitä luen ja erityisesti niiden kommenttien lukemisen määrää.

Tiedätkö sen tunteen, kun silmiin osuu joku positiiviselta kuulostava tutkimusuutinen tilanteesta, mutta kun satut vilkaisemaan kommentteja niin taas oman pään sisällä räjähtää? Negatiivisuus, hyökkäävyys, epäusko, nämä sieltä painavat alas ja maihin sen hyvän tunteen minkä koit ensin uutista vilkaistessasi. Asiallisessa keskustelussa ei olisi mitään väärää, mutta lähes kaikki somekeskustelu menee asian ohi..

Olen pohtinut paljon sitä, mikä saa toiset ihmiset täysin ”sekoamaan” tälläisistä asioista kuten rokote tai salaliitot ym., kun taas toiset porskuttavat eteenpäin normaaliin tapaan, vaikka harhauutiset kuulostaisivat ensilukemalta miten uskottavilta? Onko se jokin luonteeseen, persoonaan, tai omaan elämänkokemukseen liittyvä juttu tai heikkous?
Sen olen todennut, että se ei liity suoranaisesti ainakaan ihmisen älykkyyteen, menestykseen tai koulutukseen, sillä olen nähnyt älykkäiden, menestyneiden ja korkeasti koulutettujenkin ihmisten lähtevän mukaan tähän salaliittoteorioiden jakamiseen ja kuuluttamiseen aivan joka tuutissa mitä vaan keksii.

Järki omaan käteen

Niin, kunkin kannattaisi ottaa järki omaan käteen ja omaan käyttöön eikä lainata muiden järkeilyä näissä, esimerkiksi rokotteisiin liittyvissä asioissa. Tein niin itsekin. Pelkäsin alkuun rokotetta aivan hulluna ja ehkäpä olin itsekin ensin siinä rajamailla, jäänkö uskomaan että rokotteen ottaminen on virhe ja siitä on valehdeltu meille. Tein kuitenkin sen liikkeen, että verkkokeskustelujen ja hömppäuutisten sijaan aloin etsimään itse asioita hakukoneista ja vertailemaan löytämääni tietoa. Kun jossain uutisessa X väitettiin rokotteen tekevän sitä tai tätä haittaa, Googletin asian. Ja kas, aika helposti pian selvisikin mihin tietoon voi luottaa ja mihin ei, ja että mistä näitä salaliittouutisia on revitty. Ja ei, en jäänyt vain suomen valtion tuottaman informaation varaan kun tietoa vertailin.

Faktaa vai fiktiota, vai ei todettua yhteyttä

Tässä hyvin usein keskusteluista kumpuavia väitteitä ja miten ehkä kannattaisi niihin suhtautua, tai näin ainakin itse suhtaudun.

”Rokote on tappanut paljon ihmisiä” -> Jos kommentin ohessa ei ole näyttöä, että näin on tapahtunut, älä usko. Jos viitataan tutkimukseen, käy se omin silmin läpi ja Googleta, onko tutkimus todellinen ja että sitä ei ole muunneltu alkuperäisestä. Väärenneltyjä kuvia ja väärin tulkittuja graafeja näkee paljon.

”Rokote on turha, koska se ei estä tartuntoja” -> tähän faktaan yhä edelleen viitataan niin monissa yhteyksissä. Kyllä, rokote ei suojaa tartunnoilta mutta niin ei kukaan väitäkään enää. Kyse on todennäköisyyksistä. Ei influenssarokotekaan suojaa kaikkia taudilta, mutta vähentää todennäköisyyttä saada taudin vakava muoto. Miksi ihmeessä joku vastustaa sitä, että varmistaisi todennäköisyydet omalle puolelleen?

”Rokotteesta on tuhansia haittavaikutusilmoituksia” -> Jep, mistähän rokotteesta tai lääkkeestä ei olisi? Kaikkien rokotteiden ja lääkkeiden haittavaikutuksia ei vaan löydy avoimena verkosta. Melkein minkä tahansa lääkeen tuoteselosteesta löytyy vaikka mitä haittavaikutuksia, jotka ovat verrattavissa koronarokotteen haittoihin. Asiat mittakaavaan.

”Ei koko virusta ole olemassa, en ole törmännyt missään.” -> Hyvä niin, jos et ole. Mutta yhä useampi on, ja yhä useamman lähipiirissä on sairastuttu vakavastikin. Olen myös jo törmännyt näihin tapauksiin. Pitäisikö väittää, että lääkärit huijaavat ja sanoa sairastuneelle tai koronaan menehtyneen henkilön omaisille että ”höpö höpö, ei se mikään korona ole”?

”Rokotettujakin on joutunut sairaalaan ja menehtynyt”. -> Näin käy myös, mutta kuten todettu, kyse on todennäköisyyksistä. Suurin osa sairaalaan joutuneista ja menehtyneistä on rokottamattomia. Ja jos katsotaan rokotettuja henkilöitä, heistä voi löytää yhteyksiä perussairauksiin ja korkeaan ikään, siis riskiryhmiin. Aina on poikkeuksiakin toki. Perusmatikalla myös voidaan todeta, että tottahan toki, mitä enemmän ihmisiä on rokotettu, sitä enemmän myös sairastuneissa on rokotettuja.

Pitäisi vaan olla välittämättä

Todennäköisesti olisi paras, kun en itsekään tässä kirjoittelisi mitään tai pohtisi ihmisten touhuja. En vaan voi ymmärtää keskustelujen tason tyhmyyttä monessakaan kohtaa. Eikä kaikkiin toki voi soveltaa samaa asiaa, monet rokottamattomat ovat vielä edelleen sellaisiakin, jotka vaan eivät ole kokeneet kiirettä mennä ottamaan rokotetta ja he ovat ehkä halunneet rauhassa seurata tilannetta ennen kuin tekevät kunnon päätöksiä tai mielipiteitä asiasta. Mutta nämä muut, jotka haukkuvat ihmisiä, hallitusta, tiedettä somessa ja muualla, heitä en voi ymmärtää missään määrin. Pitäisi lopettaa tämä ihmettelykin, koska se vie voimia.

Tulevaisuutta ei voi ennustaa kukaan

Tiedemiehet, lääkärit, valtio, rokotetut, rokottamattomat, kukaan ei voi meistä tietää mitä tulevaisuus tuo. Kaikki on mahdollista. Voi olla, että viimeaikainen omikron-muunnos vie meitä kohti lievää tautimuotoa ja kohta korona on flunssan kaltainen, vain hyvin äärimmäisen harvoin vaarallinen tauti. Voi olla, että rokottteita ei enää silloin tarvitakaan ja ne jotka ovat pidättäytyneet siihen saakka rokotteesta ja pysyneet terveenä, voivat huokaista helpotuksesta. Kunpa asiat menisivät näin!

Voi myös olla, että tilanne vaan jatkuu ja jatkuu ja sairaalat täyttyvät potilaista. Voi olla, että viruksesta muuntautuu vielä lisää vaarallisempia muotoja. Tällöin rokotteista on enemmän hyötyä kuin haittaa ja todennäköisyydet kannattaa ehdottomasti pelata omaksi eduksi. Näin ainakin itse olen päättänyt tehdä.

Asiat oikeaan mittakaavaan

Miksi pelätä yhtä rokotetta, kun on miljoona muutakin asiaa pelättävänä? Ihan tavallisista kipulääkkeistäkin voi saada verenvuoto-ongelmia, allergiaoireita, neurologisia oireita, ihan mitä vaan. Reseptivapaissa lääkkeissä taitaa olla jopa isommat listat haittavaikutuksia kuin vaikkapa koronarokotteessa.. Sanonpa vaan..

Pahoittelut tästä avautumisesta. Tiedän, että se ei varmaankaan vaikuta mihinkään, millään tavalla mutta helpottaa kenties itseäni. 🙂 Onneksi meillä on sananvapaus ja kaikki saavat olla omaa mieltä. Tietämättömyys ja puutteellinen tiedon arviointi vaan jotenkin näkyy selvästi verkossa. Ja ihan kasvokkain tapahtuvissa keskusteluissakin loistaa toistuvasti sellainen väittely ”mutta kun joku jossakin kirjoitti tai sanoi näin” tai ”yksikin lääkäri jossain päin maailmaa kertoi tätä”. Ei, näin helposti ei saa asioihin uskoa, pitää ottaa selvää tarkemmin.

Lisää teemasta

Otsikkokuva: Tapaninpäivänä ottamani kuva lasten kanssa ulkoillessa:)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *