Skip to content

Kotiäitiys + etätyö + digimarkkinointi + yrittäjyys

Rokote, joka sekoitti päät – älä usko kaikkea mitä luet!

Tämä iänikuinen korona, jo melkein kirosanaksi luokiteltava vitsaus. Se nousee esiin joka päiväisessä elämässä nykyään tämän tästä väkisin, vaikka sen yrittäisi pitää pois mielestä. Olen yrittänyt, mutta eihän siitä mihinkään pääse. Jos ei muuten, niin kun sitä päättää vilkaista uutisia päivittäin jostakin lähteestä, niin eiköhän taas silmille lävähdä tämä sana.

Ihmettelin silloin tämän kaaoksen alkuvaiheissa, miten suomalaiset sekosivat rajoituksista ja karkasivat mökeilleen. Nyt sekoaminen on ihan toista, ja minkä ihmeen – rokotteen takia! Tätä menoa ei voi ymmärtää oikein millään maalaisjärjellä eikä millään muullakaan logiikalla; nyt tunkeudutaan jo kouluihinkin ja uhkaillaan ihmisiä väkivallalla, jos joku ilmoittaa ”kannattavansa” rokotetta. Haloo oikeasti!

Toisaalta, niin monet ihmiset haksahtavat mitä erikoisimpiin nettihuijauksiinkin, miksipä ei siis näihin kaiken maailman salaliittoteorioihinkin rokotteesta.

Kyseessä on vain rokote – what’s the big deal?

En ole itse rokotteen kiivas kieltäjä enkä sen hullu puolustaja. Mutta mitä sillä on merkitystä, kumpaan ’kuppikuntaan’ kuuluu, puolesta vai vastaan?

Kyseessä on VAIN rokote, herkästi leviävää virusta vastaan. En voi ymmärtää sitä, että Suomessa väännetään vastaan totuudelle, joka on se, että maailmalla kyseinen virus niittää ihmisiä tuhansia ja kymmeniä tuhansia tai enemmän päivittäin. Huijausta, hölynpölyä, salaliittoa. Aiheeseen löytyy niin monta asiantuntijaa ja mielipidettä kuin on meitä ihmisiäkin, mutta selväjärkisyys näyttää puuttuvan usein siitä, miten informaatiota tulkitaan.

Markkinoille tulee koko ajan uusia lääkkeitä, eikä kukaan riehu niiden takia. Miksi siis rokotteen takia? Voisiko jokaisen vaan antaa tehdä oman valintansa asiassa, ja that’s it?

Valeuutisiin on niin helppo luottaa

Olen lukenut paljon tutkimuksia ja artikkeleita, niin Suomesta kuin maailmalta siitä, miten kiistelty koronarokote ihmisen sisällä ja soluissa tarkalleen toimii, ja mitä haittoja siitä voi olla. Netti on täynnä faktatietoa mutta myös pullollaan hyvin räikeää valheellista informaatiota, joiden erottaminen toisistaan on hankalaa, jos tietoa etsii tunteiden vallassa.

En väitä vastaan, voiko rokotteesta olla sitä tai tuota haittaa, mutta kun kohuväitteitä sen haitoista lukee, kannattaa aina pysähtyä tutkimaan, mistä tietoa on peräisin. Tämä on ihan hyvä tehdä kaikessa informaatiossa, mitä netistä lukee.

Valeuutisten merkkejä ovat Satakunnan kansan jutun ja Ylen mukaan:

  1. Epäilyttävä, ei virallisen kuuloinen lähde. Onko lähdemedia (nettisivu) viralliselta vaikuttava, vai jonkun yksityisen ihmisen pitämä sivusto?
  2. Juttu sisältää väittämiä, joita ei ole perusteltu faktatiedolla tai lähteillä. Tutki, löytyykö artikkelista tai sivustolta virallista lähdetietoa, joka vahvistaisi väitteet tosiksi.
  3. Artikkelissa tai uutisessa on selkeästi vedetty oikopolkuja tiedosta A tietoon Ö, välittämättä siitä faktasta, mitä niiden välillä on. Voidaan esimerkiksi väittää suoraan että ’koronarokote tappaa sikiöitä’, eikä kerrota tarkemmin mitä on tapahtunut, kenelle ja miksi. Edellinen on jo yksinään erittäin erikoinen ja kovan tason väittämä.
  4. Uutisen kirjoituksen äänensävy on hyökkäävä ja puolueellinen sekä liioitteleva. Faktatietoon perustuva virallinen uutinen ei rönsyile, eikä väritä itse itseään vaan kertoo faktat ja perustelee ne lähdetietoineen. Feikkiuutinen sen sijaan sisältää usein rönsyilevää ja väritettyä, puolueellista sävyä.

Omilla ennakkokäsityksillä ja asenteilla on merkitystä valeuutisiin uskomiseen

Huomasin itsekin tämän paikkansa pitävyyden pienen itsetutkiskelun jälkeen taannoin; omat asenteemme muokkaavat erittäin herkästi sitä, mihin uskomme ja mihin emme, vaikka faktatietoakin olisi tarjolla.
Meidän vanhimman lapsen koulussa annettiin yläastelaisille rokotuksia taannoin, ja me tietysti pähkäilimme edes takaisin päätöksen kanssa, ottaako lapsemme rokotusta vai ei. Itse hän oli positiivisella mielellä mahdollisuudesta.

Olimme jo ilmoittaneet ensin kieltäydyttyämme, että nuoremme sittenkin ottaa rokotuksen. Sitten törmäsinkin niin sanottuihin valeuutisiin, joissa rokotteen väitettiin aiheuttavan vaikka mitä taivaan ja maan väliltä, ja että lapsia on kuljetettu ensiapuunkin joukoittain rokotuksista. Koska olin jo valmiiksi epävarmuuden vallassa, uskoin ensiksi lukemani, ja paniikki valtasi mielen. Olin lukenut nämä uutiset keskellä asiointia kaupungilla, pikaisella silmäyksellä.

Onneksi päätin perehtyä informaation äärelle myöhemmin vielä rauhassa, ja oma järkeni ja kokemukseni osasikin sitten jo ihan itse luokitella nuo uutiset keksityksi: kaikki edellä luokitellut valeuutisten merkit olivat ilmeisiä. Lisäksi asioiden välille oli vedetty pitkiä siltoja kertomatta mitä matkan varrella on tapahtunut.

Tutki myös faktatiedon taustat ennen liian nopeita päätelmiä

Myös faktatiedosta saatetaan vetää helposti liian nopeita johtopäätöksiä, jolloin fakta vääristyy. Esimerkiksi jos kuulet jostakin että ”rokotteesta on tehty tuhansia haittavaikutusilmoituksia”, niin miten reagoit ensimmäiseksi? Ehkäpä kuten minä, pelkäämällä.

Tähän esimerkkiin liittyen, päätin itse tutkia läpi rokotteesta tehdyt ilmoitukset, jotka löytyvät luokiteltuina kuhunkin rokotteeseen liittyen Fimean sivuilta. Niitä läpikäydessä sitten mieleni valtasi taas se loogisempi maalaisjärki: kyseessä on ihmisten itse ilmoittamat asiat, ei tutkitut ja rokotteeseen tutkimusten jälkeen todistetusti liitetyt tilanteet. Lisäksi emme voi tietää, mitä muita asioita kaikkien yksittäisten henkilöiden terveydessä on ollut taustalla. Ja se tärkein yksityiskohta: Suurin osa ilmoituksista koskee lieviä, mutta kuitenkin haitaksi luokiteltavia ilmiöitä kuten kuume ja kipu.

Terve maalaisjärki on paikallaan kaikessa

Uusiin keksintöihin, lääkkeisiin, rokotuksiin, hoitoihin – ihan kaikkeen uuteen kannattaa toki aina suhtautua maalaisjärjellä ja varoen. Jos puhutaan rokotuksista, niin en ole itsekään lähtenyt rokotuttamaan itseäni tai perhettäni esim. sika-influenssa-rokotteella aiemmin. Tuo rokote taisi olla oikeasti aika nopeasti tehty. Tämä nykyinen kohurokotteemme on sen sijaan ollut kehitteillä jo kauan ennen koronaakin, ja lisäksi käytännön pakko ajoi kehitys- ja tutkimustyötä nopeammin eteenpäin kuin yleensä. Avoimia kysymyksiä ihan kaikille ovat kuitenkin rokotteen tehon taso ja kesto, näitä ei tässä kohtaa voi kertoa mikään muu kuin aika ja jatkotutkimukset.

Rokotus tai ei, nämä valinnat ovat jokaisen omia!

Rokotteet ovat hyvä asia, ja tehty meidän kaikkien hyväksi. Tarkista faktat joka väitteelle, ennen kuin hötkyilet!

Lähdetietoa

Koronarokotteen kehityksen kulku (THL)

Yleisimmät virheelliset uskomukset koronarokotteesta (YLE)

Kooste koronarokotteen ilmoitetuista haittavaikutuksista (Fimea)


Lue myös